GündemHaber Girişi : 27 Temmuz 2022 17:20

HEY GİDİ KARADENİZ

HEY GİDİ KARADENİZ

Yeşili ve Oksijeni Bol Karadeniz Turu

“Karadeniz’in doğası, müziği, insanları ve yemekleri kendine özeldir” dediler. Yerinde görelim dedik.

Gittik, gezdik, yedik, içtik, eğlendik; muhteşem manzaralara, iyi – doğal insanlara tanık olduk. Ufak tefek maceralarımız da oldu tabii

Neler gördük neler: Gerçekten söylendiği gibi, yeşilin her tonu, bağlar, bahçeler, ormanlar, şelaleler, dereler, göletler, uçsuz bucaksız bir engin deniz, bitmeyen ve çok hoş sahil şeridi, tarihi binalar, kaleler,camiler, kiliseler, yöresel meyveler, yemekler,samimi yaklaşımlar, içten sevgiler, hoş sohbetler, bilgilendirmeler, Karadeniz misafirperverliği. Bunları doya doya yaşadık.

Karadeniz’in her karesinde muhteşem güzellik (saklı değil!) göz önünde, açık, şeffaf, net.

Bakmaya doyamıyor, dakikalarca izlemek, seyretmek ve hayranlığınızı ifade etmekten kendinizi alamıyorsunuz.

Hangi şehir daha iyiydi? Diye kendimize sorduğumuzda, her birinin birbirinden farklı ve özel özellikleri, güzellikleri karşısında  – şu şehir diyemiyoruz.

Ülkemizin şehirleri; her birisi dünya markası olacak farklı, özgün güzelliklere ve zenginliklere sahip.

Ve fark ettik ki; her bir yanı ayrı bir cennet köşesi olan bu yerlerimizden, bırakın dünya milletlerini, kendi insanımızın bile haberi yok.

İşte tam da bu noktada, devreye seçkin gazetecilerden oluşan – Anadolu Yazarlar ve Gazeteciler Derneği (AYGAD) – üyeleri harekete geçiyor.

Karınca kararınca, bu iş milli bir görev, elimizden geleninde ötesinde, ne yapabiliyorsak yapmalıyız için, yollara düşüyor.

Bu güzel yerleri hem gazetelerinde, internet sitelerinde ve Facebook, Instagram, Youtube, Twitter ve diğer birçok sosyal medya platformlarında – ağlarında, güçlü kalemlerinden çıkan; tanıtım ve sunumlarıyla, fotoğraf ve videolarıyla, ülkemizin diğer bölgelerindeki yetkililerine – ülkemizin her noktasında yaşayan insanlarına ve tüm dünyaya paha biçilmez bir etkinlikle sunuyor.

Ve Türkiye’nin 7 bölgesinde de sunmaya devam edecek…

Sıradaki tüm bölgeleri de Anadolu Yazarlar ve Gazeteciler Derneği (AYGAD)  gazetecileri heyecan ve coşkuyla bekliyor. Geleceğiz ve sesiniz, tanıtımcınız olarak, üstün çalışmalar üreterek sizleri tüm dünyaya tanıtacağız.

Çünkü bunu gururla ve zevkle yapacağız ki tüm insanlık bu güzelliklerden, zenginliklerden haberdar olsun, faydalansın, gelsin, görsün, yaşasın.

Genel olarak ekonomik sıkıntıların gözlemlendiği bu bölgelerimizin, daha kısa sürede; zenginleşerek büyümesine, daha iyi şartlara kavuşmasına vesile olalım.

Karadeniz Kültür gezimiz 14.07.2022 günü başlayıp 20.07.2022 günü sona erdi. Anadolu Yazarlar ve Gazeteciler Derneğinin – AYGAD –  2’sini organize ettiği, Karadeniz Bölgemize Kastamonu / Sinop / Samsun / Ordu / Giresun /  Trabzon ve Rize kentlerine, ilgili belediyelerin davetine icabet ederek yapılan kültür gezisinde; hem kentlerin tarihi ve kültürünü yerinde gördüler hem de yerel yönetimlerin yaptıkları çalışmalara şahitlik ettiler.

Ulusal ve yerel olmak üzere yaklaşık 35 gazetecinin iştirak ettiği gezi hakkında açıklama yapan AYGAD Başkanı Ahmet Işıkdağ yaptığı konuşmada;

“Öncelikle amacımızın, gazetecilerin ülkemizin değişik bölgelerindeki koşulları, kentlerin gelişimi ve sosyokültürel farklılıkları tanıması olduğunu belirtelim.

Bu amaçla ilk gezimizi geçtiğimiz Haziran ayında Malatya’dan başlayarak, Mardin’e kadar uzanan ve 8 ili kapsayan Doğu-Güneydoğu bölgemize yaptık. Yaklaşık 40 gazeteci arkadaşlarımızla illerin yaşam koşullarını yerinde incelemiş, tarihi mekânlarında zaman geçirme fırsatı bulmuştuk. Bu sayede özellikle güneydoğu illerimizin kendilerini ülke kamuoyuna tanıtma sorunu olduğunu da tespit ettik.

Çok güzel coğrafi oluşumlar, çok önemli tarihi mekânlar, farklı ürünler tanınmayı ve tanıtılmayı bekliyor. Geziler bize ülke insanımızın beklentilerini anlamada ve dolayısı ile kamuoyuna tarafsızca anlatmada en önemli rehber oluyor.

Karadeniz’de de aynı amaçla yol aldık. Kastamonu’dan, Rize’ye kadar güzergâhımızdaki kentlere insanımızı anlamak, gelenek ve görenekleri ile anlatmak amacı ile gideceğiz. Tabii ki yerinden haberlerle de izlenimlerimizi de aktaracağız.

Yol izlenimlerimizi sosyal medyada AYGAD sayfalarından takip edebilirler.” sözlerine yer verdi.

Karadeniz turu başlaması haberini yayınlayan web siteleri:

Ömer Aydın B gazete (Bursa)

AYGAD’ın rotasında bu kez Karadeniz var – B Haber

İsmail Polat Yenibirgazete.Com

AYGAD bu kez rotasını Karadeniz’e çevirdi – MEDYA – Yeni Gazete (yenibirgazete.com)

Fahrettin Uysal Yenises34.com

AYGAD’ın rotasında bu kez Karadeniz var – Yenises Gazetesi – Fahrettin Uysal (yenises34.com)

Sancaktepeses.com

AYGAD’ın rotasında bu kez Karadeniz var (sancaktepeses.com)

Ahmet Işıkdağ Habertakip.Org

https://www.facebook.com/aygad2010/photos/a.1916763515244630/3156653161255653/

1) KASTAMONU

Karadeniz kültür gezisinin ilk durağı Evliyalar Şehri Kastamonu oldu

Gazeteciler, Beydere Mahallesi’nde Kastamonu çay boyunu yürüdüler. Ağaçlarla çevrili bu yolda hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Atatürk Şapka Devrimini Bu Binada Yaptı

Gazeteciler, Mustafa Kemal Atatürk’ün 30 Ağustos 1925 tarihinde Şapka Devrimi ile ilgili tarihi konuşmasını yaptığı Kastamonu Arkeoloji Müzesini ziyaret etti.

Eser sayısı bakımından ülkenin önde gelen müzelerinden biri olan Kastamonu Arkeoloji, üç ana bölümden oluşuyor.

Birinci bölümde; heykeller, mezar stelleri ve lahitler sergileniyor.

İkinci bölüm; Atatürk’e ait eşyalar ile inkılâba ilişkin dokümanlardan oluşuyor.

Üçüncü bölüm ise; kronolojik bir sıra ile Kastamonu ve çevresinde ele geçmiş, taş, metal, pişmiş toprak, cam eserleri tarih öncesinden Bizans dönemine kadar yer alıyor.

Valilik Binasının Mimarisi Dikkat Çekti

Cumhuriyet Meydanı’nın tacı olarak nitelendirilen Valilik binası (Hükümet Konağı) basın mensuplarının uğrak noktalarından biri oldu.

Gazeteciler, modern ve geleneksel mimarinin bir arada kullanıldığı bu yapının,  şehrin tarihi ve kültürel dokusuna farklı bir anlam kattığını ifade etti.

Kastamonu’nun Osmanlı’dan Kalma En Büyük Camisi

AYGAD üyeleri daha sonra Osmanlı’nın Kastamonu’da inşa ettiği ilk anıtsal eserlerden biri olan Nasrullah Cami’sini ziyaret ettiler.

Kent merkezinde yer alan cami; meydanı, şadırvanı, köprüsü ve sonradan eklenen medresesi ile bir külliye konumunda.

Edinilen bilgiye göre; Mehmet Akif Ersoy, Nasrullah Cami’nde vaazlar vermiş ve aynı zamanda milli marşımız olan İstiklâl Marşı’nı TBMM’deki kabulünden önce ilk defa burada okumuştur.

Ağaçların arasında dinlenme molası

Kastamonu çıkışı sırasında Çiçekyayla’da bir dinlenme molası veren gazetecileri doğanın güzelliği mest etti.

Kafilemizden gazeteci arkadaşımız İzzet Aydın’ın baba köyüne uğradık. Annesi Melek ve babası Mustafa Aydın çiftinin misafiri olan heyete Kastamonu’nun yöresel lezzetleri ikram edildi. Yöresel türkülerin de seslendirildiği programda kır yaşamına dair sohbet edildi. Köy yoğurdundan yapılmış enfes ayran eşliğinde tereyağı, köy ekmeği, üzüm yaprağından yapılmış sarma ve köy peyniri ile hem damağımız hem midemiz şenlendi.

Kastamonu Hanönü Belediyesi’nden Anlamlı Hediye

Tarihi Caminin avlusunda Kastamonu kır pidesinin tadına baktıktan sonra Hanönü Belediyesine doğru yola çıktık.

Anadolu Yazarlar ve Gazeteciler Derneği (AYGAD) kültür gezisi programı kapsamında Kastamonu İli Hanönü İlçesinde, Hanönü Belediye Başkanı Serkan Uçar’ın misafiri oldu.

Hanönü Belediye Başkanı Uçar’ın misafiri olan gazetecilere çay ve tatlı ikram edildi. Gazetecilere ilçelerini ve yapılan hizmetleri anlatan Başkan Uçar, Kastamonu’nun tarihi ve kültürel önemine dikkat çekti.

Serkan Uçar yaptığı konuşmasında; “Hoş geldiniz sizleri aramızda görmekten mutluluk duyduk. Hanönü ilçesi küçük ama etkisi büyük bir ilçe. Hanönü Hz. Şeyh Şaban’ın doğum yeridir. Bizler de bunun bereketini ve maneviyatını yaşıyoruz. Hizmette ikinci dönemim. Hiçbir zaman basın ile tartışmam olmamıştır. İnşallah da olmaz. İlçemiz pirinç, pancar, kenevir mahsulleri ve son zamanda da madenciliği ile önem taşıyor. Yeşil Enerji yani kendi enerjisini yapan tek belediyeyiz. Bu yörenin insanları misafirperver, mütevazı ve devlete isyan etmeyen insanlardır. Bazı tarih profesörleri ile bir arada bulunduğumuz dönemde birçok şey ile karşılaştık. Burada 300 yıl önce maden üzerine çalışmalar yapıldığını tespit ettik.

2014 yılından beri enerji üretimi üzerine çalışıyoruz. Kastamonu’ya turizm açısından gelmek isteyen insanlar var. Hanönü’nden başlayan sufi rota oluşturma planı isteği üzerine çalışıyoruz. Bizler bu rotalar ile doğa, turizm ve inanç olarak ileride gezilecek yerler oluşturacağız. Ben hepinize teşekkür ediyorum. Saygılarımı sunuyorum” Sözlerine yer verdi. Hanönü Belediye Başkanı Serkan Uçar, AYGAD Başkanı Ahmet Işıkdağ’a Hanönü Başkanlığı armağanı olarak Hanönü Plaketi hediye etti.

AYGAD Başkanı Ahmet Işıkdağ ise teşekkür ederek devam ettiği konuşmasında; “Gazeteciler aslında birer kültür elçisidir. İlk gezimiz Güneydoğu Anadolu turu oldu. Bu kültür gezimiz ise Allah’ın izniyle Karadeniz turu olacak. Oluşturduğumuz rota da Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize illerindeki tarihi ve turistik mekânlar gezilecek. Gezi amacımız gittiğimiz yerlerin doğasını, kültürel yapısını, yöresel özelliklerini ve yerel yönetimlerin topluma yaptıkları çalışmaları algılayıp aktarmak. Sizlerden haberi olmayanları sizlerden haberdar etmek. Bu vesile ile bizleri ağırladınız, ikramlarda bulundunuz. Sıcak ve samimi bir atmosfer oldu. Gazeteci arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum” dedi.

GEZİLEN – GÖRÜLEN YERLER

Şeyh Şaban-ı Veli’nin kabrinin bulunduğu külliyesi,

Kastamonu Kalesi,

Kastamonu Arkeoloji Müzesi,

Nasrullah Cami,

Saat kulesi,

Kastamonu Valiliği.

YAPILAN FAALİYETLER

Tarihi yerleri gezildi.

Hanönü Belediye Başkanını makamında ziyaret edildi.

Kastamonu tarihine tanıklık ettik, bir yandan ilin kültürel yapısı hakkında bilgi sahibi olduk.

YEMEK YENİLEN YERLER

Tarihi Caminin avlusunda Kastamonu kır pidesi yendi.

İzzet Aydın’ın baba evinde köy yoğurdundan yapılmış ayran eşliğinde tereyağı, köy ekmeği, üzüm yaprağından yapılmış sarma ve köy peyniri yenildi.

EŞLİK EDENLER

İzzet Aydın’ın ailesi.

TEŞEKKÜRLER

Hanönü Belediye Başkanı Serkan Uçar’a,

Gazetecileri köy evlerinde ağırlayan İzzet Aydın’ın annesi Melek ve babası Mustafa Aydın çiftine

Teşekkür ediyoruz.

Kastamonu videosu:

https://www.facebook.com/ahmetlslkdag/videos/785061815959159

https://www.facebook.com/100027030094380/videos/587028546324999/

İzzet Aydın İhlas Haber Ajansı (İHA):

Aygad üyelerinin kültür gezisi batı karadeniz’de devam ediyor – Kastamonu Haberleri (haberturk.com)

Pendik Gazetesi:

Karadeniz turunun ilk durağı Kastamonu oldu: https://pendikgazetesi.com.tr/aygadin-ilk-duragi-kastamonu/

Kastamonu Hanönü Belediyesi’nden Anlamlı Hediye:

2) SİNOP

Kültür Gezimizin ikinci durağı Türkiye’nin en kuzeyine kurulmuş olan Sinop. Sinop denince ilk akla gelen İnceburun. Ama 1214 yılından beri Türkler ve Müslümanlar tarafından yönetilen Sinop’un bu tarihi yönünü belirtmeden geçmek doğru olmaz.

Sinop’un Türkeli ilçesini gezdik.

Turistlik Potansiyeli Yüksek İlçe: Türkeli

AYGAD Başkanı Ahmet Işıkdağ, Türkeli ilçesinin turistik potansiyeli çok yüksek olduğuna vurgu yaptı.

Burada Sultanbeyli’de İş İnsanı olan Abdullah Cihad Özcan ve Ekrem Özcan’ın misafiri olarak, Güllüsu Aile Canlı Balık Lokantası’nda akşam yemeği yedik.

Çiçek Yaylasını ve sahil şeridini gezdik. Müthiş coğrafi yapısıyla insanı kendine hayran bırakan Türkeli Kaymakamı Mesut Ozan Yılmaz ve Belediye Başkanı Veysel Şahin ile bir araya gelip bölge hakkında bilgiler edindik.

Özcan: Sizleri ağırlamaktan mutluluk duyduk

Başkan Şahin: Önümüzdeki yıl da bekliyoruz

Türkeli Belediye Başkanı Veysel Şahin şöyle konuştu: “Sizleri tanımak çok güzeldi. Hep beraber güzel ve daha iyi bir programda tekrar sizleri ağırlamak isteriz. İlçemiz için hizmet ediyoruz. Aydın kesimle birlikte olmak bizleri mutlu etti. Her birinize teşekkür ediyorum.”

Kaymakam Yılmaz: Yerel medya çok önemli

Türkeli Kaymakamı Mesut Ozan Yılmaz ise gazetecileri ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, “Yerel medya bizler için de çok önemli. Yerel yönetimlerin sesidir yerel medya. Anadolu’da kendi imkânlarıyla gazetecilik yapan tüm gazetecileri saygıyla selamlıyoruz. İlçemiz turistik ve şirin bir ilçe. Kaleminiz güçlü, deklanşörünüz parlak, bahtınız da açık olsun” şeklinde konuştu.

Kaymakam Yılmaz ve Başkan Şahin daha sonra gazetecilerle hatıra fotoğrafı çekildi. Heyet ardından konaklayacakları otele geçti.

Otelde Uluslararası Hak Arama Derneği (UHAD) Almanya Genel Başkanı Şirvan Ünal gazetecilere eşlik etti.

Gazetecilerin programı Sinop il merkezi ile devam etti.

Türkeli ilçesine bağlı Güzelkent köyünü ziyaret eden 35 gazeteci, İşletmeciliğini Hicran Armağan’ın yaptığı Haz Bahçe’de kahvaltı yaptılar.

Burada gazetecileri, Sinop Gastronomi Kültür Turizm Derneği Başkanı Halime Şahin, Şile Okul Müdürü Keziban Beşiroğlu, Uluslararası Hak Arama Derneği (UHAD) Almanya Genel Başkanı Şirvan Ünal ağırladılar.

UHAD Başkanı Ünal: Güzelkent’in yolları yenilenmeli

Güzelkent köyünün bozuk yollarına dikkat çeken Uluslararası Hak Arama Derneği (UHAD) Genel Başkanı Şirvan Ünal; “Güzelkentimiz doğasıyla, kültürüyle adının hakkını veriyor. Ama Sinop’a gelen yollar ve köyün yolları sıkıntılı ve bozuk. Buradaki yollarda bakım onarım çalışmaları yapılması gerekiyor. Gelen ziyaretçiler bu konuda çok muzdarip. Sinop’un saklı kalmış bu zenginliklerinin geliştirilmesi için yetkililere sesleniyorum. Yollar düzgün olduğu zaman buradaki güzellikler fark edilecek” sözlerine yer verdi.

Şile Okul Müdürü Keziban Beşiroğlu da basın mensuplarına Sinop’un kültürü hakkında bilgilendirmeler yaptı. Beşiroğlu konuşmasında; “Sinop’un her ilçesinin ayrı doğal güzelliği, tarihi kültürel yapıları bulunuyor. Her köyün kendi köy konağı vardır. Bu konaklar köylüler tarafından yapılır. Bayramı geçmişlerimizle birlikte kutlarız. Herkes evinde yaptığı pişileri mezarlıklarda sevdiklerinin yanında yerler. Bu kültürün başka yerde olduğunu sanmıyorum. Sinop en mutlu il olarak da seçildi. Önemli noktalardan biri de ataerkil bir toplum değil anaerkil bir toplumuz. Kadın ve erkek işleri hep birlikte yapılır. Burada özgüvenli kadınlar yetişir. Hepiniz tekrardan hoş geldiniz. Sizleri ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

Gazetecilerden Ayancık’a Yoğun İlgi

Türkeli’den sonra geçtiğimiz yıl sel felaketine maruz kalan ve 16 vatandaşımızın hayatını kaybettiği Ayancık İlçesine uğradık. Felaketin izleri henüz tam silinmese de Millet Devlet el birliği ile o acı izlerin hızla silindiğini gördük.   

Gazeteciler Ayancık’ta, Tuzla Sinoplular Dernek Başkanı Seyfi Altınel’in misafiri oldu.

Rehberlik eden Müdür Keziban Beşiroğlu, Selin en çok etkilendiği yerlerden birinin Ayancık olduğu söyledi. Sinop’un modern ilçesi konumunda yer alarak, orman işlerinin yoğunlukta yapıldığının notunu düştü.

Gazeteciler, Saymoz Otel Kafesi’ne giderek dinlenme molası verdiler. Ayancık Sahilinde yürüyüş sonrası hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Sinop’ta Mutlaka Görmeniz Gereken Yerler

Gazeteciler Sinop’un kültürünü, tarihini, turistlik değerlerini yakından inceleyerek kayıt altına alıyor. Okuyucular için gezilmesi, görülmesi gereken yerleri aktarıyor.

Gazeteciler, Sinop’un Türkeli, Ayancık ve Şehir Merkezi’ni ziyaret ettiler.

Gezi boyunca gazetecilere, Sinop Gastronomi Kültür Turizm Derneği Başkanı Halime Şahin, Şile Okul Müdürü Keziban Beşiroğlu eşlik etti.

Anadolu’nun en kuzey noktası

Ayancık gezimizin ardından rotamız Türkiye’nin en kuzey bölgesi olarak bilinen İnceburun, Hamsilos Koyu Tabiat Parkının ardından acı hatıralarıyla nam yapmış, Yazar ve Şair Sabahattin Ali’nin ‘başın öne eğilmesin aldırma gönül aldırma’ dizelerini yazdığı ünlü Sinop Cezaeviydi. Müzeye dönüşen cezaevi tadilat nedeniyle kapalı olduğu için gezme şansımız olmadı. sonra, sırasıyla Durağan ve Boyabat ilçelerinin tarihi noktalarını gezdik.

Anadolu’nun en kuzey noktası olan İnceburun’un güzel manzarasına, temiz havasına muhteşemdi. Deniz yüzeyinden 38 metre yükseklikte bulunan deniz feneri de ilgi çekti.

Dünyada kendiliğinden oluşan tek koy

Akliman mevkiinde bulunan Hamsilos Tabiat Parkı, Karadeniz’deki ria tipi kıyı oluşumuna örnek gösterilecek bir doğa harikası. Aynı zamanda 1. derecede doğal sit alanı.

Zengin bitki örtüsü çeşitliliği ile yeşilin ve mavinin bir arada olduğu Hamsilos, gazetecilerin kadrajında renkli görüntüler oluşturdu.

Ünlü Filozof Diyojen Sinoplu

Şehir merkezinin girişinde heykeli yer alan Ünlü Filozof Diyojen, Sinop doğumlu. Bu sebeple de Sinoplu Diyojen olarak biliniyor. Mutluluğu basitlikte bulan Diyojen’in heykeli kente farklı bir hava katıyor.

Yöresel Yemekler

Gazeteciler, alışıldık mantılara benzemeyen bol cevizli Sinop mantısını ve nokulu tatma fırsatı buldu.

Şahinoğlu Çiftliği İle Doğal Yaşam

Saraydüzü ilçesinde bulunan Şahinoğlu Çiftliğine misafir olduk. Doğal gölleri, tarihi değirmeni, seyrine doyum olmayan şelalesi, mesire alanı ve çiftlik hayvanları ile dolu dolu geçen gezimizde akşam konaklama ile hem dinlendik, hem doğa ile baş başa kaldık. Bizleri misafir eden Mustafa Şahinoğlu ve vesile olan Halime Şahin ve Keziban Beşiroğlu’na teşekkür ederiz.

Doğal Yaşam Köyü olan, Saraydüzü’nde yer alan Şahinoğlu Çiftliğinde, Mustafa Şahinoğlu tarafından Anadolu Yazarlar ve Gazeteciler Derneği konuk edildi. Sabah erken saatlerinde çiftlik keyfini yürüyüş yaparak ve fotoğraf çekerek çıkaran doğasever gazeteciler, harika bir köy kahvaltıyla güne başladı.

Kahvaltıda kümesten taze olarak toplanılan günlük gezen tavuk yumurtası, kovandan alınan katkısız organik bal, Sinop yöresine ait kahvaltılıklar ve semaverde demlenmiş sıcacık çay ikram edildi.

Kahvaltı ardından çiftlik içindeki yerlerden; Seleğanın Su Değirmeni, Keşkek ve Bulgurluk Buğday Ambarı, El Sanatları Atölyesi, Köy Kültür Müzesi yerleri gezildi. İçerisinde at çiftliği, tavuk kümesi, deve kuşları ve inekler bulunan Şahinoğlu Çiftliğinde kimisi hayvanları ziyaret ederken, kimisi de ATV motor bisikleti ile tur attı.

Dağ arabası ile Şahinoğlu çiftliğindeki Şelaleyi ziyaret eden gazeteciler göl ve şelaleye hayran kaldı.

Sinop ile doğanın içinde tarihin izindeyiz

Yukarı Başekin köyünde bulunan konak ve camide çay ikramı yapıldı.

Daha sonra Durağan’a uğrayan gazeteciler, Durakhan Kervansarayı’nı ziyaret etti.

Doğallığın Kadın Eliyle Buluştuğu Nokta: ‘Durakhan Anneleri’

Kervansaray’da gazetecileri, kadın girişimciler karşıladı.

İlçenin ilk kadın kooperatifi olan, Nazan Akkaya’nın öncülüğünde Durakhan Anneleri Kadın Girişimi Üretim ve İşletmesi Kooperatifi basın mensuplarını misafir ederek, yöresel incir uyuşturması tatlısını ikram etti.

Burada hem tarihi mekânı gezen hem de keyifli zaman geçiren gazeteciler, Durakhan Anneleri kooperatifine teşekkür etti.

Türkiye’nin en görkemli kalelerinden Boyabat Kalesi

Rotayı Boyabat’a doğru çeviren gazeteciler, Şehrin her noktasından görülebilen Boyabat Kalesi’ni fotoğrafladı.

Kültür Bakanlığı tarafından Türkiye’nin en görkemli beşincisi seçilen kale; Roma, Bizans ve Osmanlı imparatorluklarından izler de taşıyor.

Yol üzerinde tarihi Boyabat evleri ile de karşılaşan gazeteciler buradaki gezisini tamamlayarak Samsun’a gitmek için yola çıktı.

GEZİLEN – GÖRÜLEN YERLER

Türkeli’de Çiçek Yaylasını,

Türkeli sahil şeridi,

İnceburun,

Hamsilos Koyu Tabiat Parkı,

Sinop Cezaevi,

Durağan ve Boyabat ilçelerinin tarihi noktalarını,

Şahinoğlu Çiftliği,

‘Durakhan Anneleri’ Kervansarayı

YAPILAN FAALİYETLER

Şahinoğlu Çiftliğine misafir olduk.

Doğal gölleri, tarihi değirmeni, seyrine doyum olmayan şelalesi, mesire alanı,

çiftlik hayvanları ile dolu dolu geçen gezimizde akşam konaklama ile hem dinlendik, hem doğa ile baş başa kaldık.

KALINAN YERLER

Şahinoğlu Çiftliği Otel

YEMEK YENİLEN YERLER

Şahinoğlu Çiftliğinde kahvaltı,

Güllüsu Aile Canlı Balık Lokantası,

HAZ Bahçe kahvaltı.

‘Durakhan Anneleri’ Kervansaray kahve içildi.

KATKIDA BULUNANLAR

Şahinoğlu Çiftlik Sahibi Mustafa Şahinoğlu,

Sinop Gastronomi Kültür Turizm Derneği Başkanı Halime Şahin

Şile Okul Müdürü KezibanBeşiroğlu

İş İnsanı Abdullah Cihad Özcan,

EŞLİK EDENLER

Şahinoğlu Çiftlik Sahibi Mustafa Şahinoğlu,

Sinop Gastronomi Kültür Turizm Derneği Başkanı Halime Şahin

Şile Okul Müdürü Keziban Beşiroğlu

TEŞEKKÜRLER

Türkeli Belediye Başkanı Veysel Şahin’e,

Türkeli Kaymakamı Mesut Ozan Yılmaz ‘a, 

İş İnsanı Abdullah Cihad Özcan ve Ekrem Özcan’a,

Güllüsu Aile Canlı Balık Lokantasında hizmet veren arkadaşlara,

Sinop Gastronomi Kültür Turizm Derneği Başkanı Halime Şahin’e,

Şile Okul Müdürü Keziban Beşiroğlu’na,

Uluslararası Hak Arama Derneği (UHAD) Almanya Genel Başkanı Şirvan Ünal’a, 

Haz Bahçe işletmeciliğini yapan Hicran Armağan’a

Ayancık’ta Tuzla Sinoplular Dernek Başkanı Seyfi Altınel’e,

15 Eylül Sinop Gazeteciler Cemiyeti Ayancık Temsilcisi Erdoğan Erkaymaz’a

Şahinoğlu Çiftliği sahibi Mustafa Şahinoğlun’a

İlçenin ilk kadın kooperatifi olan, Nazan Akkaya’ya

teşekkür ediyoruz.

Sinop Videoları:

https://www.facebook.com/ahmetlslkdag/videos/1186519422098141

Turistlik Potansiyeli Yüksek İlçe: Türkeli:

Türkeli ilçesine bağlı Güzelkent köyüne ziyaret:

Gazetecilerden Ayancık’a Yoğun İlgi:

Sinop’ta Mutlaka Görmeniz Gereken Yerler:

Şahinoğlu Çiftliği İle Doğal Yaşam:

Sinop ile doğanın içinde tarihin izindeyiz:

3) SAMSUN

Kurtuluş’un Hikâyesi Samsun

Mersinli Ciğerci Apo mekânında yemek yiyen gazeteciler, Samsun Bandırma Vapurunu ziyaret ettiler. Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarını 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ulaştıran ve Türk Millî Mücadelesinin Anadolu üzerinden başlatılmasında çok önemli bir görevi yerine getiren Bandırma Vapuru ziyaret edildi. Mustafa Kemal’in Samsun’a çıktığı noktaya dikilen, Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcı sayılan Onur Anıtına gidildi.

Onur Anıtı, Samsun’un İlkadım ilçesindeki Atatürk Parkı’nda yer alan ve şehrin simgesi hâline gelen anıttır. Gazeteciler, Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcı sayılan anıtta hatıra fotoğrafı çekildi.

Müze ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi oldu.

Samsun şehir merkezinde kısa bir gezi yaptıktan sonra öğlen yemeğinin ardından Ordu’ya doğru yola koyulduk. Samsun’da ağırlanmamıza vesile olan Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı ve güler yüzlü Samsun halkına teşekkür ederiz. 

GEZİLEN – GÖRÜLEN YERLER

Müze ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi,

Atatürk Anıtı ve Kurtuluş Savaşımızın en önemli sembollerinden biri olan Bandırma Vapuru,

Samsun şehir merkezinde kısa bir gezi.

YAPILAN FAALİYETLER

Gazeteciler, Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcı sayılan anıtta hatıra fotoğrafı çekildi.

YEMEK YENİLEN YERLER

Mersinli Ciğerci Apo

EŞLİK EDENLER

Giresun Şubesi Türkiye Yazarlar Birliği yönetim kurulu üyesi Hatice Satgun

TEŞEKKÜRLER

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’ya

teşekkür ederiz.

Samsun Videoları:

https://www.facebook.com/ahmetlslkdag/videos/753885092554409

Kurtuluş’un Hikayesi Samsun:

4) ORDU

Düşünen, Üreten ve Yarışan Ordu

Gazetecilerin Karadeniz Kültür Gezisi kapsamındaki dördüncü durağı yaylarıyla ün yapmış Ordu. Kurul Kalesi, Ohtamış Şelalesi, Paşaoğlu Konağı ve Etnografya müzesi, Yason Kilisesi ve Yason Burnu Feneri, Boztepe, Yayla ve fındığı ile ön plana çıkan Ordu’da ilk durağımız Seyir keyfine doyulmayan Boztepe oldu.

Ordu’da kahvaltıda Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler eşlik etti.

Bir önceki Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’i makamında ziyaret edip Ordu hakkında bilgiler aldık. Kısa bilgilendirme sonrasında Ordu Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla ilişkiler Daire Başkanı Cihat Albayrak ve Perşembe Belediye Başkanı Mustafa Sayım Tandoğan’ın eşliğinde Ordu ilini ve Perşembe ilçesinin tarihi ve turistik yerlerini gezdik.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Güler, Perşembe ilçesi Belediye Başkanı Mustafa Sayım Tandoğan, Başkan Danışmanı Asım Suyabatmaz, AYGAD Başkanı Ahmet Işıkdağ ve gazeteciler Ordu Büyükşehir Belediye Binası Meclis Toplantı Salonunda bir araya geldi.

Belediye Başkanı Danışmanı Asım Suyabatmaz Ordu’nun Çalışmaları ile ilgili sunum yaptı. Ordu şehrinde yapılan çalışma ve projelere dair bilgilendiren Başkan Güler konuşmasında; “Şehircilik anlayışı, altyapısı, modern çehresi ve hizmetleriyle Ordu’muz çok güzel oldu” dedi.

‘Düşünen, Üreten ve Yarışan Ordu’ sloganıyla başlatılan yatırım seferberliği sonrası, 19 ilçede 100 proje üretildiğini paylaşan Güler, bütün ilçelerde yatırım ve hizmetlerin olduğunu ve Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin; Ekonomik, Sosyal, Tarım, Kültür ve Turizm alanında yaptığı çalışmalarla eşit hizmet odaklı çalıştığı söyledi.

Program sonuna doğru söz alan Gazeteciler proje ve çalışmalar hakkında Başkan Güler’e sorular yönelttiler.

AYGAD Başkanı Ahmet Işıkdağ programın sonunda Başkan Güler’e Şile bezinden yapılan özel tasarım çerçeve hediye etti. Çektirilen hatıra fotoğrafının ardından program sona erdi.

Sakinliği ile Ün Salan İlçe: Perşembe

Ordu’nun ‘Sakin Şehir’ (Cittaslow) unvanına sahip Perşembe ilçesinde Belediye Başkanı Mustafa Sayım Tandoğan’ın misafiri olduk.

Belediye Başkanı Tandoğan tüm gününü gazetecilere ayırarak, gezi boyunca bizzat eşlik ederek, ilçenin tarihi, kültürü hakkında bilgilendirmeler yaptı. Mütevazı kişiliği, samimiyeti, misafirperverliği ve şehrine olan tutkusuyla tüm gazetecilerin gönlünü fethetti.

Otobüsümüzün arızası nedeni ile Ordu Büyükşehir Belediyesinin tahsis ettiği araçlarla Yason Kilisesi, Yason Burnu ve timsaha benzerliği dikkat çeken Timsah Adası oldu. Aracımızın arızası nedeniyle belirlemiş olduğumuz bazı noktaları iptal etmek zorunda kaldık. Hafif serin olan memleketin sıcak ve samimi yaklaşımı ile güzel anlar yaşadık.

Kuş cenneti: ‘Hoynat Adası’

Türkiye’de tepeli karabatak kuşlarının yuva yaptığı iki bölgeden biri olan ve çift gümüş martıların yaşadığı ‘Hoynat Adası’ olağanüstüydü.

Yason Burnu’nda doğa ile tarih bir arada

Perşembe ilçesine bağlı Çaytepe Mahallesi sınırlarında yer alan Yason’da doğa güzelliğinin yanı sıra, Yason Kilisesi ve Yason Burnu Feneri, bulunuyor.

Yason Kilisesi;

Yason Feneri‘ne de ev sahipliği yapan bu burunda rastlanan kilise yıkıntısı, kasabanın en büyük dini ayin yerlerinden biridir.

Akın, yağma ve yakıp yıkmalar sonucu yok olan bu kilisenin üzerine, Rumlar tarafından yeniden bir kilise inşa edilmiş. İşte bahsi geçen Yason Kilisesi de bu kilisenin ta kendisi oluyor. Kilisenin kapısında yazan 1866 tarihi de Yason Kilisesi’nin onarım tarihini belirtiyor.

Yason Kilisesi, muhteşem günbatımı manzarası ve tarihi dokusu ile görülmeye değer yapılardan biri. Yolunuz bir gün Ordu’ya düştüğünde, Yason Kilisesi’ni de mutlaka görün. Şimdiden keyifli bir tatil geçirmenizi dileriz.

Doğal tabiatlar mirası listesinde 1’inci derece arkeolojik, 2’nci derece doğal sit alanı olarak kabul edilen Yason Burnu Feneri;

mitolojide Kaptan Yason önderliğindeki Argonotların Herkül ile birlikte ‘altın post’u aramak için geldiklerine inanılıyor.

İşletmeciliğini Özcan Deniz’in yaptığı SunsetYason’da da gazetecilere ilçenin yöresel fındık tatlısı ikram edildi.

Timsah Adası Şaşırtı

Fatsa ve Perşembe ilçeleri sınırında bulunan ve adını şeklinden alan ‘Timsah Adası’, basın mensuplarını hem şaşırttı hem de hayran bıraktı.

Perşembe’nin yöresel yiyecekleri olan lahana çorbası, turşu kavurması ve buğulama levrek’i de tadan gazeteciler yemeklere tam not verdi.

AYGAD üyeleri Belediye Başkanı Tandoğan’a göstermiş olduğu misafirperverliğinden dolayı teşekkür etti. Başkan Tandoğan da ilçemizde sizleri ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Cittaslow (Sakin Şehir) Nedir?

İtalyanca Citta (Şehir) ve İngilizce Slow (Yavaş) kelimelerinden oluşan Cittaslow Sakin Şehir anlamında kullanılmaktadır. Cittaslow Ağı, küreselleşmenin şehirlerin dokusunu, sakinlerini ve yaşam tarzını standartlaştırmasını ve yerel özelliklerini ortadan kaldırmasını engellemek için SlowFood hareketinden ortaya çıkmış bir kentler birliğidir. Küreselleşmenin yarattığı homojen mekânlardan biri olmak istemeyen, yerel kimliğini ve özelliklerini koruyarak dünya sahnesinde yer almak isteyen kasabaların ve kentlerin katıldığı bir birliktir.

GEZİLEN – GÖRÜLEN YERLER

Kurul Kalesi,

Ohtamış Şelalesi,

Paşaoğlu Konağı,

Etnografya müzesi,

Yason Kilisesi,

Yason Burnu Feneri,

Boztepe,

Timsah Adası,

YAPILAN FAALİYETLER

Ordu Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla ilişkiler Daire Başkanı Cihat Albayrak ve Perşembe Belediye Başkanı Mustafa Sayım Tandoğan’ın eşliğinde Ordu ilini ve Perşembe ilçesinin tarihi ve turistik yerlerini gezildi.

KALINAN YERLER

Grand Tesk Hotel

Radisson Blu Hotel

YEMEK YENİLEN YERLER

Grand Tesk Hotel

Radisson Blu Hotel

KATKIDA BULUNANLAR

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler,

Ordu Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla ilişkiler Daire Başkanı Cihat Albayrak,

Perşembe Belediye Başkanı Mustafa Sayım Tandoğan,

Ordu Büyükşehir Belediyesi Özel Kalem Müdürü Cemal Armutlu,

TBMM 23. ve 24. Dönem Kırşehir Milletvekilli Abdullah Çalışkan.

EŞLİK EDENLER

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler,

Perşembe Belediye Başkanı Mustafa Sayım Tandoğan.

TEŞEKKÜRLER

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’e,

Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Asım Suyabatmaz’a

Ordu Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla ilişkiler Daire Başkanı Cihat Albayrak’a

Ordu Büyükşehir Belediyesi Özel Kalem Müdürü Cemal Armutlu’ya

Ordu’da ağırlanmamıza vesile olan TBMM 23. ve 24. Dönem Kırşehir Milletvekilli Abdullah Çalışkan’a

Ordu Perşembe ilçesi Belediye Başkanı Mustafa Saim Tandoğan’a, 

teşekkür ederiz.

Pendik Gazetesi:

Düşünen, Üreten ve Yarışan Ordu:

Sakinliği ile Ün Salan Şehir: Perşembe

Anadolukenthaber/Halil Güler

ORDU PERŞEMBE BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA SAYIM TANDOGAAN AYGADI AGIRLADI – Gündem – (anadolukenthaber.com)

Habertakip.Org / Ahmet Işıkdağ 

5) GİRESUN

Giresun’u keşfetmeye hazırlanın!

Ülkemizin her bölgesi keşfedilmemiş güzellikler barındırıyor. Mavi ile yeşilin bir arada olduğu Giresun da sadece doğal güzellikleri ile değil, tarihi ile de herkesin ilgisini çekiyor.

Gazeteciler ilk olarak Giresun Belediyesini ziyaret etti. Gazetecileri Turizm Koordinatörü Tamer Uzuner ve Basın Sorumlu Yardımcısı Zafer Akılmak karşıladı.

“Giresun Tombul Fındığı AB tarafından tescillendi”

Giresun fındığı hakkında bilgilendirme yapan Turizm Koordinatörü Tamer Uzuner ise, “Coğrafi yapısından dolayı Giresun fındığı kaliteli ve farklı lezzete sahip. Giresun Tombul Fındığı artık Avrupa Birliği’nde de tescilli. Fındık ile ilgili Araştırma Enstitüsü ve Bilimsel Araştırma Üniversitesi burada.

Kaliteli fındığı muhafaza etmek ve elektronik ortamda satışa sunmak içinDünyanın ilk fındık borsası da Giresun’da kuruldu” sözlerine yer verdi.

gazetecilere, fındık ve çay ikram edildi.

Keyifli ve hoş sohbetten sonra AYGAD üyeleri, Keşap ilçesinde Meşhur Kuru fasulyeci Cinağa’nın yerinde yemek molası verdi.

Yemekte, Basın Danışmanı aynı zamanda AYGAD üyesi de olan Aslı Işıksağlam ve Giresun Şubesi Türkiye Yazarlar Birliği yönetim kurulu üyesi Hatice Satgun eşlik ettiler.

Tarihi Yerlere Ziyaret

Fındığı ve Kirazı ile dünyada tanınan ve bu anlamda nam salmış Giresun’da ilk durağımız 1850 yılında kilise olarak inşa edilen, 1940 yılında cezaevine dönüştürülen, 1990 yılında ise müzeye çevrilen Giresun Müzesi oldu. Helenistik Roma Kalıntıları, Bizans dönemi kalıntıları ve Osmanlı dönemi kalıntıları ile görülmeye değer bir yer.

Turizm Birimi Büro Personeli Dilek Kılıç’ın eşliğinde gezilen müzede, bölgeden toplanmış ve diğer müzelerden devir olmuş arkeolojik ve etnografik eserler ile sikkeler sergileniyor.

Tarihin içerisinde yolculuk: Zeytinlik Evleri

Eski adıyla Marsilya evleri yeni adıyla Zeytinlik evleri olarak bilinen Giresun Kalesinin yamacına kurulan tarihi konakları, Giresun Kalesini ve mahallî milis güçlerinin reisi ve muhafız taburu komutanı Topal Osman lakaplı Hacı Osman Ağa’nın kabrini ziyaret ettik. Tarihi ve kültürel bilgilerle duygu yoğunluğu yaşadığımız Giresun Kalesinden sonra Keşap Belediyesi’nin misafiri olduk.

Giresun gezimizde kafilemize katılan Giresun’un değerli isimlerinden biri olan Şair ve Yazar Hatice Satgun’a, Konukseverliklerinden dolayı Belediye Başkanı Mehmet Emür ve Basın Danışmanı Aslı Işık Sağlam’a teşekkür ederiz.

Anadolu sivil mimarisinde eşine az rastlanır bir mahalle kültürü

Giresun’da 19. yüzyılda Fransa’nın Marsilya kentinden getirilen malzemeler kullanılarak yapılan ve 3. derece kentsel sit alanı olan tarihi Zeytinlik Evleri, gazetecileri tarihte yolculuğa çıkardı. Sanki bir hayalin içinde gibiydik.

Giresun Kalesi

Kale birinci derece doğal ve arkeolojik sit alanı olan ve Giresun’u ikiye bölen yarım adanın en yüksek yerinde, şehre hakim volkanik kayalık üzerinde yer alıyor.

Kalede milli mücadele kahramanı Topal Osman Ağa’nın anıt mezarı da bulunuyor.

Manzara Tepesi’nde ise yeşil ve mavinin buluştuğu Giresun’u seyrettik ve hatıra fotoğrafı da çektirdik.

GEZİLEN – GÖRÜLEN YERLER

Giresun’da ilk durağımız 1850 yılında kilise olarak inşa edilen, 1940 yılında cezaevine dönüştürülen, 1990 yılında ise müzeye çevrilen Giresun Müzesi,

Eski adıyla Marsilya evleri yeni adıyla Zeytinlik evleri olarak bilinen Giresun Kalesinin yamacına kurulan tarihi konakları,

Topal Osman lakaplı Hacı Osman Ağa’nın kabrini ziyaret,

YAPILAN FAALİYETLER

Giresun Kalesinden sonra Keşap Belediyesi’nin misafiri olduk.

YEMEK YENİLEN YERLER

Cin Ağanın Yeri

KATKIDA BULUNANLAR

Keşap Belediye Başkanı Mehmet Emür,

Keşap Belediyesi Basın danışmanı Aslı Işık Sağlam’a

Giresun Şubesi Türkiye Yazarlar Birliği yönetim kurulu üyesi Hatice Satgun

EŞLİK EDENLER

Keşap Belediyesi Basın Danışmanı Aslı Işık Sağlam

Giresun Şubesi Türkiye Yazarlar Birliği yönetim kurulu üyesi Hatice Satgun

TEŞEKKÜRLER

Giresun Turizm Altyapı Hizmet Birliği Turizm Koordinatörü Tamer Uzuner’e,

Giresun Belediyesi Basın Bürosu Şefi Zafer Akılma’a,

Giresun Turizm Birimi Büro Personeli Dilek Kılıç’a

Keşap Belediyesi Basın Danışmanı aynı zamanda AYGAD üyesi Aslı Işık Sağlam’a

Giresun Şubesi Türkiye Yazarlar Birliği yönetim kurulu üyesi Hatice Satgun’a

teşekkür ederiz.

Giresun videoları:

https://www.facebook.com/ahmetlslkdag/videos/1175272899986562

https://www.facebook.com/ahmetlslkdag/videos/415027384015248

Pendik Gazetesi:

Giresun’u keşfetmeye hazırlanın!

Anadolukenthaber/Halil Güler

AYGAD’ın Karadeniz Kültür Gezisine katılan gazeteciler Giresun’u Gezdi. – Gündem – (anadolukenthaber.com)

6) TRABZON

Karadeniz’in Fırtınası Trabzon

Kültür Gezimizin altıncı durağı Trabzon idi. Karadeniz’in incisi olarak tabir edilen, eşsiz doğasıyla nefes kesen bir şehir Trabzon. Her mevsim yağışlarıyla meşhur olan şehir, farklı türden binlerce bitki çeşidiyle kuşatılmıştır. Zengin orman örtüsüne sahip olması vesilesiyle Yeşil İnci olarak da adlandırılan Trabzon’da ilk durağımız ekmeği ile ünlü Vakfıkebir oldu. Sırasıyla Akçaabat, Sera gölü, Hayal Vadisi ve Sümela Manastırı ile hem tarihe tanıklık ettik hem kültürel bilgiler edindik. Sera Gölü ve Hayal Vadisi gerçekten görülmesi gereken doğa harikası yerler. Adeta baş döndüren ve fantastik bir dünyaya adım atmış gibi bir his uyandıran Sümela Manastırı Trabzon Gezimizin önemli bir parçası oldu. Kurulumu 13. yüzyıla dayanan Sümela Manastırı hakkında birçok rivayet bulunmaktadır. Fakat en yaygın rivayet; Sümela Manastırı’nın Bizans İmparatoru I. Theodosius zamanında (375- 395),Atina’dan buraya gelen Sophranios ve Barnabas isimli iki rahip tarafından kurulmuş olduğudur. Dik bir kayanın yamacına kurulan manastıra ulaşmak o kadar da kolay değil. Araçlarla belli bir noktaya kadar gidip yaklaşık 350 merdiven tırmandıktan sonra manastıra ulaşabiliyorsunuz. Yaklaşık 1700 yıl önce kurulan manastırın doğayla bütünleşmiş yapısı ve harika mimarisi gerçekten görülmeye değer. Trabzon Kültür Gezimizde bizleri ağırlayan Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim ve ekibine teşekkür ediyoruz

Akçaabat Sera Gölü; bir heyelan set gölüdür. Göl, Yıldızlı ve Derecik belediyelerinin arasında yer alan Derecik Vadisi’nde oluşmuştur. İsmini hudutları içerisinde olduğu Yıldızlı’nın eski adı olan Sera’dan almıştır.

Öğle yemeğini Tarihi Timurcin Konağında Akçaabat’ın meşhur yemeği olan Akçaabat köftesi ile yapıldı.

Yemek sonrası rota Maçka’ya Sümela Manastırına çevrildi.Manastıra çıkarken yanından geçilen Karadağ Şelalesi kendisine hayran bıraktı.

Sümela Manastırı hakkında; Trabzon ilinin Maçka ilçesindeki Altındere vadisi sınırları içerisinde yer alan, Kara tepesinin üzerinde ve deniz seviyesinden 1.150 m yükseklikte konumlanmış Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksi olduğu bilgileri edinilerek manastır hücreleri gezildi.

GEZİLEN – GÖRÜLEN YERLER

Sera gölü,

Hayal Vadisi,

Sümela Manastırı,

Karadağ Şelalesi

YAPILAN FAALİYETLER

Tarihi mekânlar gezildi,

Sümela Manastırı gezildi,

Karadağ Şelalesinde hatıra fotoğraf çekinildi.

YEMEK YENİLEN YERLER

Tarihi Timurcin Konağında meşhur Akçaabat Köftesi yendi.

KATKIDA BULUNANLAR

Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim ve ekibi.

Giresun Şubesi Türkiye Yazarlar Birliği yönetim kurulu üyesi Hatice Satgun

EŞLİK EDENLER

Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim,

Giresun Şubesi Türkiye Yazarlar Birliği yönetim kurulu üyesi Hatice Satgun

TEŞEKKÜRLER

Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim’e

Giresun Şubesi Türkiye Yazarlar Birliği yönetim kurulu üyesi Hatice Satgun’a

Teşekkür ederiz.

Trabzon Videları: