GündemHaber Girişi : 20 Mart 2023 18:20

Heykel sanatçısı Şakime: “Umarım eserlerim sıradan insanların hayatlarına girer”

Heykel sanatçısı Şakime: “Umarım eserlerim sıradan insanların hayatlarına girer”

Guangzhou’daki Moge Galerisi’nin 14 Şubat’taki açılışından bu yana, Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’ndeki heykel sanatkarı Şakime Reşat’ın “Biydar Uyanışı” heykel ve fotoğraf serisi çok tanınan oldu. Çok sayıda sanatsever, galeride sanatkarın memnunluk, sevinç, hüzün ve öfkenin karmaşık hislerini tabir eden yapıtlarını inceledi.�

Şakime stüdyosunda

Şakime yapıtlarıyla ilgili şunları söyledi: “Farklı yaşlardan, farklı cinsiyetlerden ve farklı aşamalardan insanların duyguları farklıdır, dolayısıyla insanların duygularını heykellerle ifade ederek, dünyayla diyalog kuruyorum.”

Xinjiang bölgesinin Çapçal Xibo Özerk İlçesi’nde dümyaya gelen 35 yaşındaki sanatçı, günümüzde Xinjiang Sanatkarlar Derneği Heykel Sanatı Komitesi üyesi ve Xinjiang Heykel Derneği üyesidir.





Çocukken Şakime’nin en büyük isteği bir sanatçı olabilmekti. Şakime, bu düşünü gerçekleştirmek için daima çalışarak, Çin Merkezi Hoş Sanatlar Akademisi’nin heykel kısmının imtihanını kazandı ve sanatçı olma hayaline gitgide yaklaştı.

Şakime’nin “Biydar Uyanışı” serisinden heykel ve fotoğraf yapıtları Guangzhou’daki Moge Galerisi’nde sergileniyor

Şakime, mezuniyet standında muvaffakiyet kazanmasının akabinde, bir sanat stüdyosu açmak ve kendini özverili yaratıma adamak için memleketine dönmeye karar verdi. Farklı hallerde heykeller, uçan odun yongaları, renkli boyalarla dolu bu kolay lakin sıcak stüdyosunda Şakime, tek tek eksiksiz görsel tesire sahip eserler yaratıyor. Temsili yapıtı “Biydar Uyanış” heykel serisi, sanatkarın farklı seviyelerdeki güçlü hislerini güçlü renkler ve ritmik formlarla gözler önüne seriyor.

Şakime, “Duyguların cinsiyetle hiçbir ilgisi yoktur. Üzüntü ve sevinç sizin erkek ya da kadın olduğunuza göre değişmez. ‘Biydar’ kelimesi tam anlamıyla Uygurcada ‘uykusuzluk çeken kimse’ anlamına gelir.” diye konuştu.

Şakime kendisini bir “biydar” olarak görüyor. Gece dünya sakinleşirken, sıkça uykusu kaçan Şakime, müzik ve kahve eşliğinde sabaha kadar eser yaratır yahut hayaller denizine dalar.

“Biydar Uyanışı” heykel serisi, sanatkarın güçlü hislerini farklı düzeylerde aktarıyor

Şakime’nin heykel yapıtlarında çoğunlukla kütükler yaratıcı gereçler olarak kullanırken, tabiattan yaratıcı ilham aramada ve hayatın özünü ve sanatın ruhunu izleyicilerle buluşturur. Şakime’ye nazaran, ömrün bir sembolü olan ahşap, çeşitli materyaller ortasında en âlâ etraf dostudur. Ahşap evvel elektrikli testere ile kesilerek genel form elde edilir, akabinde boya yapılır tüm süreç tamamlanmış olur, üretim süreci nispeten kolaydır.

Eserlerinin tüm üretim süreci boyunca, rengi ve çizgisi ile daha yakından ilgilendiği bilgisini veren Şakime, “Her türlü duyguyu ifade etmede kullandığımız renk büyük öneme sahipken, kelimelerle ifade edemediğimiz ince duyguları renkle ifade edebiliriz. Açısal çizgiler, sanki çığlık gibi eserlere canlılık katar. ” dedi.

Renkli desenli halılar serilmiş meskende kızlar ve erkekler hoş kıyafetlerle Meşrep düzenleyerek dans ediyor…Günlük hayatın hoşluklarını yapıtlarına yansıtmak Şakime’nin yaptığı heykel yapıtlarının kaynağıdır. Renkli imgeler, çeşitli pozlar ve taklidi hareketler, Şakime’nin inanılmaz şahsî markası haline geldi.�

Şakime’nın yapıtları renkli imajları, çeşitli pozları ve hareketleriyle tanınan oldu

Son birkaç yılda, Şakime’nin heykel yapıtları sanat etraflarından şahsiyetlerin ve koleksiyoncuların takdirini kazanırken, “Walker” isimli yapıtı “2015 Xinjiang Heykel Sergisi”nde Seçkin Eser Ödülü’nü kazandı ve “Uyanış 01.02” yapıtı, İtalya’nın Milano kentindeki Milletlerarası Sanat Merkezi’nde düzenlenen 4. “Asyalı Genç Sanatçılar Adaylık Sergisi”nin Cins Sergisi’ne katılmaya hak kazandı ve ahşaptan yapılmış çok sayıda yapıtı yurtiçi ve yurtdışındaki koleksiyoncular tarafından toplandı.

Şakime, “Sanat halka hizmet eder, umarım heykel eserlerim parklarda, manzara bölgelerinde ve sıradan insanların yaşamlarında yerini bulur ve kentlere güzellik katar. Bu hedefe ulaşmak için her zaman canla başla çalışacağım.” diye konuştu.

Kaynak: Çin Milletlerarası Radyosu
Hibya Haber Ajansı