İslamHaber Girişi : 08 Temmuz 2024 13:25

Hicri Yeni Yılınız Mübarek Olsun - Hicri Yıl Nedir?

Hicri Yeni Yılınız Mübarek Olsun - Hicri Yıl Nedir?

Hicri Takvimi, Peygamberimizin Mekke'den Medine'ye hicretini başlangıç kabul eden ve ayın dünya çevresinde dolanımını esas alan bir takvim sistemidir.

Medine'de İslam devletinin kurulmasından Hz. Ömer (r.a.) devrine kadar Müslümanlar bazı önemli olayları tarih başlangıcı kabul edip buna göre zamanlarını tayin etmekteydiler.

 

 

Mesela; Fil olayı, ficar savaşı, zelzele yılı, veda haccı yılı ve bazı önemli zatların ölümü gibi olaylar tarih başlangıcı olarak kabul edilmekteydi.

Ancak bu, zaman zaman karışık bir durum arz ediyordu.

Hz. Ömer (r.a) bu karışıklığı gidermek amacıyla konuyu diğer sahabelerle istişare etti. Bu sırada meydana gelen olay bunun gerekliliğini bir kat daha arttırdı. Yemen Valisi Ya'la b. Ümeyye Hz. Ömer (r.a)'a gün, ay ve yılı belli olmayan bir mektup gönderir.

 

Aynı şekilde yılı belli olmayan vadesi Şaban ayı, diye kaydedilen bir senet Basra Valisi Ebu Musa el-Eşari'ye getirilir. Söz konusu senette geçen şaban kelimesinin, bu yıla mı, geçen yıla mı, yoksa gelecek yıla mı ait olduğu meselesi kesin olarak anlaşılmayınca bu tarih ve sened ihtilafa sebeb oldu ve konunun önemini ortaya çıkardı. Sahabiler meseleyi görüşerek tarih başlangıcı konusunda İran, Yunan vb. gibi ülkelerin takvimlerini benimseme tekliflerini ileri sürdüler.

 

Ancak bu teklifler kabul görmeyince Hz. Ali (r.a) takvimin hicretin başlangıç olması gerektiğini ileri sürdü. Onun bu görüşü derhal benimsendi. Hz. Peygamber (s.a.s),rebiülevvel ayında hicret etmişti. Ancak kameri yıl muharrem ayı ile başladığından tarih iki ay sekiz gün geri alınıp Hicri takvimin başlangıcı 23 Temmuz 622 olarak tespit edildi.

 

Miladi ve Rumi tarihler gibi on iki ay esasına dayanan hicri yıl muharrem ayı ile başlar ve zilhicce ile sona erer.

 

Hicri (kameri) aylar şunlardır: Muharrem, safer, rebiülevvel, rebiülâhir, cemâzielevvel, cemâzielâhir, recep, şaban, ramazan, şevvâl, zilkade, zilhicce

Hicri takvim hicreti esas alır.

Günümüzde kullanılan miladi takvim ise Hz. İsa'nın doğumunu 'tarih başlangıcı olarak esas almaktadır.

 

 

Son peygamber Hz. Muhammed'in SAV milattan sonra 622 yılında (16.07.622) Mekke’den Medine’ye göçü ile başlayan takvimin ilk günüdür.

 

O dönemlerde Mekke’de Müslümanlar üzerindeki baskının artması üzerine Müslümanların Medine’ye göç etmeleri, bu anlamda onlar için yeni bir dönemin başlamasını ifade etmiştir. Bu nedenle hicret bir dönüm noktası olarak alınmış ve hicretin olduğu gün, hicri takvimin başlangıç günü olarak kabul edilmiştir.

 

Hicri takvimi başlatan halife Ömer Bin Hattab'dır. Ecnebi dillerinde anno hagirae (hicretten sonra) olarak ifade edilir.

Ayrıca hicri yıl ile ilgili bilinmesi gereken en önemli noktalar şunlardır:

 

Hicri yıl, ayın dolaşımını esas aldığından dolayı, miladi yıldan on bir gün daha azdır.

Hicri aylar, dünyanın güneş etrafında dönmesinden oluşan mevsimlere bağlı değildir.

 

İslami bayramlar, her sene aynı ayda geldiği için farklı mevsimlerde gelir.

Mesela, ramazan ayı veya hac mevsimi yaz aylarında gelebileceği gibi kış aylarında da gelebilir.

 

İslami gün ve geceler, ayın dolaşımını tamamladığı her otuz üç senede bir defa aynı güne gelir.


 

BU VESİLEYLE TÜM MÜ'MİNLERİN HİCRETİ KUTLU, YENİ HİCRİ YILI MUTLU, HUZURLU VE HAYIRLI OLSUN İNŞEEALLAH.

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.