GündemHaber Girişi : 27 Mart 2023 12:34

Honduras, Tek Çin ilkesini destekliyor

Honduras, Tek Çin ilkesini destekliyor

Bu adımın akabinde dünyada Çin ile diplomatik ilgileri olan ülke sayısı 182’ye yükselirken, Taiwan makamlarıyla sözde “diplomatik ilişkileri olan” ülke sayısı sadece 13 olarak kaldı. Bu keskin fark, Tek Çin ilkesinin uluslararası toplum tarafından kabul görmüş bir uluslararası ilişkiler normu olduğunu gösteriyor. Honduras’ın bu kararı, genel eğilime ve halkın iradesine uygun. Honduras, tarihin yanlışsız tarafında ve birçok ülkenin tarafında yer almaktadır.

Dünyada tek bir Çin vardır, Çin Halk Cumhuriyeti hükümeti tüm Çin’i temsil eden tek yasal hükümettir ve Taiwan, Çin topraklarının ayrılmaz bir parçasıdır. Bu, reddedilemez tarihi ve hukuki bir gerçektir. 1971’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 2758 sayılı kararında Tek Çin ilkesi onaylandı. Son yıllarda, Panama’dan El Salvador’a, Nikaragua’dan Honduras’a kadar birçok ülke, Taiwan makamlarıyla olan kelamda “diplomatik ilişkilerini” kesip Çin ile diplomatik münasebetleri yine kurdu. Bu durum, Tek Çin prensibine dayanan bir siyasi seçenek olarak dünya genelinde bir trenddir ve bu ülkelerin kendi çıkarlarının yanı sıra halkın isteğinin da bir yansımasıdır. Honduras Dışişleri Bakanı Enrique Reyna da “Çin ile diplomatik ilişkilerin kurulması siyasi bir karardır ve dünya her zaman bu yönde gelişmektedir.” demiştir.

Bununla birlikte, Honduras’ın Çin’le kayıtsız koşulsuz diplomatik münasebetler kurması, Latin Amerika ülkelerinin onurlu bir kalkınma arayışındaki güçlü dileğini temsil etmektedir. Honduras, Orta Amerika’da önemli bir ülkedir ve şu anda karşı karşıya olduğu en önemli sorun kalkınmadır. Latin Amerika’yı her vakit kendi “arka bahçesi” olarak gören ABD, uzun müddettir “Monroe Doktrini”ni uygulayarak Latin Amerika ülkelerinin iç işlerine vahşice müdahale etmekte ve Latin Amerika ülkelerinin öbür ülkelerle dostça işbirliği geliştirmesini engellemektedir. 2020’de ABD, Çin ile diplomatik ilişkiler kurmak isteyen ülkelere misilleme tehdidinde bulunan sözde “Taipei Yasası”nı onaylamıştır.

Kısa süre önce Honduras Devlet Başkanı Xiomara Castro’nun Çin ile diplomatik bağlantılar kurma niyetini açıkça tabir etmesinden sonra, ABD derhal bir başkanlık danışmanını Honduras’a gönderdi. Reuters’ta konuyla ilgili kişilerin sözlerine dayanılan haberinde, ABD’nin Honduras’ın Beijing’e dönme planlarını engellemeye çalıştığı aktarılmaktadır. Böyle mantıksız bir engelleme, boşuna bir çaba olmaya mahkumdur.





New York Times’ta da Honduras’ın Taiwan ile “diplomatik ilişkilerinin” kesilmesinin, Taiwan için bir darbe ve ABD için bir gerileme olduğu yorumuna yer verildi. Giderek daha fazla ülke, Çin ile diplomatik bağlar kurmanın vaktin trendi olduğunu ve halkın gönlünde olduğunu anlamaktadır. Bu münasebetler karşılıklı hürmet, eşitlik ve karşılıklı fayda temelinde ortak yarara ulaşılmaktadır.

Honduras Meclis Lider Yardımcısı Lasse Tome, Honduras halkının Çin-Honduras bağlarının gelişmesinden büyük beklentileri olduğunu, iki ülke ortasındaki bağlantıların daha da yakınlaşmasını, ekonomik, siyasi ve kültürel alanlardaki temasın gerçekleştirilmesini temenni ettiğini belirtti.

 Edinilen son haberlere nazaran Çin, Honduras’ı Nesil ve Yol İnisiyatifi, Global Kalkınma İnisiyatifi, Global Güvenlik İnisiyatifi ve Global Medeniyet İnisiyatifi’ne ait ortak inşalara katılmaya davet ederek ilgili çerçeveler altında bağlantı, karşılıklı öğrenme ve somut işbirliğini geliştirmeye hazırdır. Çin birebir vakitte ithalat ve yatırım teşviklerini, altyapı tesislerine iştiraki ve halkın geçimine faydalı olan projelere öncelik verme üzere sistemleri kullanarak, iki ülke ortasındaki diplomatik alakaların kurulmasından gelen kazanımları bir an evvel ortaya çıkarmaya çalışacak.

Tek Çin prensibine bağlı kalacağına kelam veren Honduras, iki ülke ortasındaki diplomatik bağlantıları ağırlaştırarak, Çin ile birlikte uğraş harcayacaklarını ve çeşitli alanlardaki işbirliklerini tüm süratiyle ilerleteceklerini açıkladı. Bu, iki tarafın ikili ilgiler için güzel bir başlangıç yapmak için samimiyetle çalıştıklarının bir yansımasıdır. Çin ve Honduras ortasındaki somut işbirliği, karşılıklı fayda ve ortak çıkar sağlayacak ve yalnızca iki halkın faydasına değil, tıpkı vakitte gelişmekte olan ülkelerin dayanışma ve işbirliğinin güçlendirilmesine ve milletlerarası bağlantıların demokratikleştirilmesine de katkıda bulunacak.

Taiwan, Çin topraklarının ayrılmaz bir kesimidir. Tek Çin prensibine bağlı kalmak hakikat bir global yaklaşımdır ve kelamda “Taiwan’ın bağımsızlığı” yanlısı güçler, genel eğilime karşı çıktıkları için başarısız olmaya mahkumdurlar. Çin halkının ulusal egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunma konusundaki kararlılığı, iradesi ve yeteneği kimse tarafından küçümsenmemelidir. Giderek daha fazla ülke, tarihin hakikat tarafında yer alacaktır.

Kaynak: Çin Milletlerarası Radyosu
Hibya Haber Ajansı