GündemHaber Girişi : 30 Mart 2023 14:22

Honduras: “Tek Çin ilkesini destekliyoruz”

Honduras: “Tek Çin ilkesini destekliyoruz”

Eduardo Reina, evvelki gün Çin Medya Grubu’na (CMG) bağlı Çin Global Televizyon Ağı’na (CGTN) verdiği özel röportajda, Çin ziyaretinin verimli geçtiğini, iki ülke ortasındaki ilgilerin geniş perspektife sahip olduğunu söyledi. Reina, Çin ve Honduras ortasında diplomatik münasebetlerin kurulmasının halkın talebi olduğunu belirtti. Ziyaretinde elde edilen sonuçlara değinen Reina, devlet lideri Xiomara Castro’nun daha fazla uluslararası ilişki kurma ve çok kutuplu dünya kalkınmasına daha fazla katılım vizyonunun gerçekleşmesi açısından son derece önemli ve tarihi bir anlam taşıdığını vurguladı.

Reina, “Çin, çok taraflılığın ilerletilmesi konusunda son derece önemli bir rol oynuyor, bu nedenle Çin’le iletişimin güçlendirilmesinde büyük faydalar var.” dedi.

Çin ile güçlü iletişim kurmanın büyük faydalarına ve Çin’in çok taraflılığı ilerletmedeki rolüne dikkat çeken Dışişleri Bakanı Eduardo Reina, Honduras Devlet Lideri Xiomara Castro’nun Çin ziyaretinin bir an önce gerçekleşmesini umduğunu ve Honduraslı iş çevrelerinin uygun bir zamanda Çin’i ziyaret etmesini arzuladığını lisana getirdi

Reina, Honduras ve Çin ortasındaki diplomatik alakaların pragmatik bir seçenek olduğunu, zira Çin’in sadece ticaret ve yatırım alanında değil, aynı zamanda uluslararası örgütlerde önemli bir söz hakkına sahip olduğunu ve çoğu ülkenin Çin’i kıymetli bir güç olarak gördüğünü belirtti.





Taiwan bölgesi başkanı Tsai Ing-wen, misyona geldikten sonra “uluslararası faaliyet alanını” devamlı olarak genişletmeye, “bir Çin, bir Taiwan” durumunu yaratmaya ve kelamda Taiwan’ın bağımsızlığını gerçekleştirmeye çalışıyor. Bu durum karşısında Reina, Honduras’ın kesin bir karar aldığını, yani Tek Çin ilkesini tanıdığını ve bu karara sadık kalacağını anlattı.

Honduras Dışişleri Bakanı Eduardo Reina

Reina, Çin’in Jenerasyon ve Yol İnisiyatifi, Global Kalkınma İnisiyatifi, Global Güvenlik İnisiyatifi ve Global Medeniyet İnisiyatifi üzere teşebbüslerinin ardındaki diplomatik kavramların milletlerarası bağlantıların temel normlarıyla uyumlu olduğunu belirtti. Reina ayrıyeten, “Her iki taraf için de karşılıklı yarar ve kazan-kazan ilkesinin sonuçlarının aranmasıyla, adı geçen girişimlere nasıl katılabileceğimizi düşünüyoruz.” dedi.

Geleceğe bakıldığında, Honduras-Çin bağlarının gelişimine büyük beklentiyle yaklaşan Reina, iki tarafın ortalarındaki ortak çıkar ve karşılıklı faydanın artırılması için ticaret, yatırım, kültür ve toplum üzere alanlarda iş birliğini güçlendirmesini temenni etti. Reina birebir vakitte, Honduraslı toplulukların Çin’in yasama sistemi ve yoksullukla mücadele edip gelişme yoluna girmesi gibi konulardaki deneyimlerini öğrenmek için ülkeye gelip iletişimde bulunmalarını arzuladığını dile getirdi.

İki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulduğu 26 Mart’ta CGTN ile Honduras Ulusal Televizyonu ortasında bir iş birliği muahedesi imzalandı. Bu sayede, Honduraslı seyirciler, CGTN’nin iki ülke ortasındaki diplomatik alakaların kurulmasına ait yayınladığı “Gelecek İçin El Ele” isimli özel programı izleme fırsatı buldular. Buna değinen Reina, medya kuruluşları ortasındaki iş birliğinin birbirimizi anlamanın en elverişli yolu olduğunu ve bu tıp irtibatın katkısıyla Honduras halkının Çin kültürü ve genel durumu hakkında daha fazla bilgi edineceğini ve Çin halkının tarihteki dev meydan okumalarla başa çıkarak yeni seyahate başlama sürecini öğreneceğini söyledi. Reina, bu iş birliğinin iki ülke ortasındaki ulu kardeşliğin güçlendirilmesi ve ikili bağlantıların gelecekteki gelişiminin ilerletilmesi için çok yararlı olacağını savundu.

 CGTN’nun iki ülke ortasındaki diplomatik ilgilerin kurulmasına ait “Gelecek İçin El Ele” isimli özel programı Honduras Ulusal Televizyonu’nda yayınlandı

Kaynak: Çin Milletlerarası Radyosu
Hibya Haber Ajansı