GündemHaber Girişi : 27 Mart 2023 12:20

Hong Kong’un ünlü isimlerinden yarıdan fazlası bu sergiye katıldı

Hong Kong’un ünlü isimlerinden yarıdan fazlası bu sergiye katıldı

Son günlerde Çin’in Hong Kong Özerl İdari Bölgesi’ndeki bir yer parlak bir yıldız üzere çok sayıda ünlü isim çekti. Burası Hong Kong Kongre ve Stant Merkezi’dir (HKCEC).

Ünlü sinema yıldızları ve müzikçilerin yanı sıra, ünlü milletlerarası sanatkarlardan Murakami Takashi, hatta ünlü medya işvereni Rupert Murdoch’un boşanmış eşi Deng Wendi üzere isimler stant merkezinde düzenlenen bir sergiyi izledi.

Bu nasıl bir sergiydi?

Bilindiği üzere, mart ayı, Hong Kong’un sanat ayıdıır. Ünlü isimlerin ziyaret ettikleri stant, Arka Basel Hong Kong’dur.





Belki birtakım insanların sanat standına ilgisi yoktur, lakin Hong Kong’ta düzenlenen bu stant kaçınılmaz bir olay olarak yorumlanıyor.

Hong Kong’ta ünlülerin partisi mi?

Art Basel, kar güden bir milletlerarası sanat fuarıdır, yani bir sanat sergisidir. Dünya ülkelerinden sanat galerileri ve santçılar bu standa katılıp kendi yapıtlarını stantlar. Birçok eserler tablo, heyhel yahut fotoğraf yapıtlarıdır.

Sergide bir ziyaretçi şad olduğu yapıtı çabucak satın alabilir. Alışılmış, bu stantta satılan eserler hiç ucuz değil, zira dünyanın en üst seviye standı, tıpkı sanat etrafındaki Paris Moda Haftası’dır. Moda Haftası’nın 100’den fazla yaşı var, Arka Basel de 50 yaşındadır.

İsviçre’nin Basel kentinde 1970’li yıllarda birinci sefer gerçekleştirilen Arka Basel, her yıl bir düzenleniyordu. Stant, sanatkarların bir ortaya gelip fikir alış verişinde bulunmasına imkan sağladı. Lakin birkaç yıl sonra sanat standı, dünyanın en ünlüsü haline geldi. Bugün stant her yıl Basel, Miami ve Hong Kong dahil dünyanın 3 kentinde düzenleniyor.

Bu stant, Hong Kong, hatta Asya’nın sanat etrafındaki pozisyonunu yükseltti. Hong Kong’taki stant her vakit dünyanın da ünlü isimlerini kente çekiyor. Örneğin Oscar Mükafatı sahibi Leonardo DiCaprio, futbol yıldızı David Beckham Hong Kong’taki standa katılmıştı.

Ünlü isimleri çekebilmesinin değerli bir nedeni, stantta sergilenen yapıtların sıradışı olmasıdır. Örneğin bu yılın standındaki birçok eser, dünyaca ünlü yapıttır. Ünlü Japon bayan sanatçı Yayoi Kusama’nın Sarı Balkabağı, Japon sanatçı Yoshitomo Nara’nın heykel yapıtı, Lucio Fontana ve Giorgio Morandi ile Marc Chagall üzere geçen asırın sanatkarlarının yapıtlarını görmek mümkün. Doğal, Hong Kong’lu sanatkarların yapıtları de yer alıyor.

Bu yılın Arka Basel standına 30’dan fazla ülke ve bölgeden 177 galerri davet edildi. Standa, Türkiye’den de iki galeri davet edildi.Sergilenen yapıtların sayısı ve kalitesi daha evvelki stantları geride bıraktı. Ayrıyeten, 3 yıl süren salgından sonra gerçekleştirilen birinci Arka Basel olarak, stant sanatkarları ve sanat sevenleri heyecanlandırıyor. Hong Kong olağan tertibe döndü!

Sergi, 21-25 Mart tarihleri ortasında düzenlendi.

Kaynak Çin Memleketler arası Radyosu
Hibya Haber Ajansı