GündemHaber Girişi : 12 Nisan 2023 17:34

İBB Meclisi’nden Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne 62.5 milyon TL yardım

İBB Meclisi’nden Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne 62.5 milyon TL yardım

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB),6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli olarak gerçekleşen iki büyük zelzelenin akabinde bölgede yaraları sarmaya devam ediyor. AFAD’ın görevlendirmesiyle birinci günden beri Hatay kentinde arama kurtarma, besin, barınma, paklık, tıbbi yardım, enkaz kaldırma üzere hizmetler sunan İBB, kentin imar, süreksiz barınma ve altyapı muhtaçlığı için de kolları sıvadı.

İBB Meclisi’nden oy birliğiyle alınan kararla, Hatay Büyükşehir Belediyesi hizmetlerinin sunulmaya devam edilebilmesi maksadıyla; kentte bin süreksiz konut yapılması, içme suyu, kanalizasyon ve elektrik altyapısının onarılması için Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne 62,5 milyon liralık yardım yapılacak.

Bu kapsamda, Hatay Büyükşehir Belediyesi çalışanına bin adet süreksiz konut yapılacak. Ayrıyeten; içme suyu depo imal, bakım ve tamir için 30 milyon lira içme suyu şebekelerinin tamirinde kullanılmak üzere materyal temini için 7.5 milyon lira, kanalizasyon şebekelerinin tamirinde kullanılmak üzere materyal temini için 10 milyon lira, elektrik tesislerinin bakım, tamirinde kullanılmak üzere gereç temini için ise 15 milyon lira takviye verilecek.

Meclis kararında, büyük bir tahribata yol açan deprem felaketinden sonra Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin mekansal imkanlarının ziyan gördüğü, çalışanın büyük kısmının toplumsal ve fizikî olarak plan çalışmalarında vazife alamayacak duruma geldiğine dikkat çekildi. Vilayet genelindeki atık su arıtma tesislerinin, içme suyu isale sınırlarının, kanalizasyon şebeke sistemlerinin, içme suyu şebeke ve depoları ile bu sistemleri işleten elektrik tesislerinin ziyan görerek hizmet veremez duruma geldiği de vurgulandı.

Yaralar süratle sarılıyor

İBB Meclisi, aldığı ikinci bir kararla; zelzeleden ziyan gören bölge halkının acılarının hafifletilmesi, insan ömrünün ve sıhhatini korunması için bölgeye yönelik birinci günde bu yana aralıksız sürdürülen takviye ve yardımların sürdürülmesi istendi.

Kararla; afetzedelere barınma, iaşe, altyapı, sıhhat, giysi ve gibisi mecburî yardımlar gerektiği biçimde ulaştırılmaya devam edecek. Afet bölgesinde yardım ve takviye faaliyetlerinde yer alan çalışanın nöbetleşe devamlılığı sağlanacak.

832 tır insani yardım ulaştırıldı

İBB, bugüne kadar deprem bölgesinde 7 bin 520 işçi ile bin 551 iş makinesi ve hizmet aracı görevlendirildi. İstekli giden 584 kişi ile birlikte 8 bin 104 işçi alanda misyon aldı. Hala 517 işçi ile 354 iş makinası bölgede faal olarak misyon yapıyor. İBB grupları tarafından 561 kişi enkazdan canlı olarak kurtarıldı.

Bölgeye 615’i insani yardım tırı olmak üzere 656 yardım aracı ve 97 konteyner gönderildi. 124 tır Pet Su Hamidiye su ile 52 tır (4,7 milyon adet 50 gramlık Akdeniz ekmeği) 515 bin adet altın çörek, 74 bin adet bebe bisküvisi, 4 bin glütensiz ekmek dağıtıldı. Toplamda 8.766 çadır dağıtıldı ya da kuruldu. Toplam 714 bin şahsa yemek hizmeti, 96 bin bireye taşınabilir büfe hizmeti verildi. Antakya ve İskenderun’da 3 öğün 13 bin kişilik yemek üretimi yapılarak 5 noktadan dağıtılıyor.

Ayrıca; Antakya’da 14 Mart’ta 226 üniteden oluşacak bin 150 kişilik süreksiz ömür alanının imalatına başlandı. 3,5 aylık müddette imalatları tamamlanacak. Samandağ’da 78 üniteden oluşacak, 400 kişilik süreksiz ömür alanının imalatına ise 21 Mart’ta başlandı ve yeniden 3,5 ayda bitirilecek.

Hibya Haber Ajansı