GündemHaber Girişi : 15 Mart 2023 16:50

İBB ve İstanbul Barosu’ndan kadınlar için iş birliği

İBB ve İstanbul Barosu’ndan kadınlar için iş birliği

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile İstanbul Barosu ortasında “Hukuki Danışmanlık Hizmeti Mutabakat Metni” imzalandı. İBB Lideri Ekrem İmamoğlu ve İstanbul Barosu Lideri Filiz Saraç, mutabakat metnine imza atarak iş birliğini hayata geçirdi. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Yetenekli Polat ve İstanbul Barosu İdare Konseyi Üyesi Bahar Ünlüer Öztürk de imza merasiminde hazır bulundu. �

İmza merasiminde konuşan İBB Lideri Ekrem İmamoğlu, bayanın toplumda hak ettiği noktaya erişmesiyle toplumun da hak ettiği yere geleceğini söyledi. Bunun yolunun da eşitlikten geçtiğini tabir eden İmamoğlu, cumhuriyetin 100’ncü yılında cinsiyet eşitliği konusunda hala istenilen düzeye ulaşılamadığının altınızı çizdi. Türkiye’de bayanların seçme seçilme hakkına dünyadaki birden fazla bayandan daha evvel ulaştığına anımsatan İmamoğlu, gelinen noktayı geriye gidiş olarak niteledi. Bayana yönelik şiddete son vermenin yolunun toplu bir zihniyet değişiminden geçtiğini kaydeden İmamoğlu, “Biz bugün çözeceğimiz kadına dair her sorun, ülkemizin daha çağdaş, demokratik ve eşitlikçi bir yaşama geçilmesinin adımları olacaktır. Kadına yönelik şiddet ve cinayet vakaları ülkemizin acı bir gerçeği. Buna son vermenin yolu başta zihniyetin değişimi ama sonrasında da hukukun en doğru şekilde işletilmesinden geçiyor” tabirlerini kullandı.

“Bir değişime ihtiyaç var”





İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma üzere kararların bayana dönük şiddette çabayı zayıflattığını kaydeden İmamoğlu, “Son günlerde yaşanan gelişmeler ışığında hatırlatmak isterim ki; temel hakları bir siyasi pazarlığın sorunu haline getirmenin hele hele bayanla ilgili bir ekip temel hakları bir siyasi pazarlık halinde 2023 yılında ülkemizde tartışılmasını şiddetle kınıyorum. Böylesi bir aklın bırakın memleketin bir sorunu olmasını, hiçbirimizin meskeninin kapısını bile çalma cüreti olamaz. Türkiye’de bir değişime gereksinim var. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlam bir biçimde sağlanmasına dönük bir gereksinim var.” biçiminde konuştu.

İş birliğini “İBB Kadın vizyonumuzun önemli bir parçası” kelamlarıyla tanım eden İmamoğlu mutabakatla ilgili ayrıntıları, “İlk etapta Esenyurt, Gaziosmanpaşa ve Ümraniye olmak üzere 3 İBB Bayan Merkezi’nde bayanlara yönelik fiyatsız tüzel danışmanlık hizmeti sunacağız. Bayan Takviye Sınırı üzerinden alınan müracaatlar da hukuksal danışmanlık sunulan merkezlerimize yönlendirilecek. İstanbul Baromuz merkez başına bir nöbetçi avukat ve gereksinim halinde yönlendirilmek üzere bir baro işçisi görevlendirecek. İleride bu iş birliğinin kapsamını genişletmeyi planlıyoruz. Bayanların haklarının farkında olması, tüzel açıdan bilinçlenmesi toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle uğraş açısından büyük kıymet taşıyor” cümleleriyle paylaştı.

“İstanbul Barosu hukuki destek verecek”

İmza Merasiminde kelam alan İstanbul Barosu Lideri Filiz Saraç da mutabakatın ana temasını “Kadınların yasal haklarının öğrenip öğrenmeleri, bilinçlendirilmeleri ve hukuki destek sunulması” halinde özetledi. İş birliğiyle bayanlara yasal haklarının anlatılacağını belirten Saraç, “Dava açmak isteyen ve maddi durumu iyi bir işli olmayan avukat atanabilmesi için baro adli yardım bürosuna yönlendirmek üzere İBB Kadın merkezlerinde hukuki destek verecek” halinde konuştu.

Hibya Haber Ajansı