DünyaHaber Girişi : 26 Mart 2023 09:50

İhracatçılar, depremzede üreticilere pozitif ayrımcılık yapacak

İhracatçılar, depremzede üreticilere pozitif ayrımcılık yapacak

Kahramanmaraş sarsıntıları sonrasında sarsıntının büyük yaralar açtığı 11 kentte gıda üretiminin devam etmesi bir besin koridoruyla Türkiye’nin 81 vilayetine ve dünyaya ulaşımı hayati kıymet kazandı. Türk ihracatçıları, depremzede çiftçilerin üretime devam etmeleri için eserlerini öncelikli satın alarak üreticilere müspet ayrımcılık yapacak.

Gıda koridoru tabiri Ukrayna-Rusya Federasyonu savaşı sonrasında dünya gündemini uzun mühlet meşgul etti. Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna ortasında gerçekleştirdiği arabuluculuğun olumlu sonuçlanmasıyla Ukrayna’nın ürettiği eserlerin bir besin koridorundan dünyaya ulaşmasının formülü bulundu.

Anadolu ve Mezopotamya topraklarının insanlık tarihinin birinci günlerinden bugüne besin ambarı ve besin koridoru pozisyonunda olduğuna temas eden Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Lider Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Zerzevat İhracatçıları Birliği Lideri Hayrettin Uçak, deprem sonrasında da bu toprakların insanlık için üretkenliğini sürdüreceğini, bu toprakları işleyecek üreticilerin bölgede kalmasının sağlanması için gerekli önlemlerin alınması gereğine dikkati çekti.

Depremin büyük yıkıma neden olduğu; Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa’da hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileğinde bulunan Uçak, “Vatanımız sağ olsun, Hükümetimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, şirketlerimiz ve vatandaşlarımızla yaraları saracağız” dedi.





Kahramanmaraş sarsıntılarının derin yaralar açtığı 11 ilin meyve, zerzevat, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve başka besin eserlerindeki üretim potansiyeli hakkınta bilgi veren Uçak, Türkiye’nin meyve üretiminin yüzde 20’sini, zerzevat üretiminin yüzde 15’ini 11 vilayetteki üreticilerin karşıladığını aktardı. Uçak kelamlarını şöyle sürdürdü, “Pamuk, kayısı, badem, sofralık üzüm, narenciye ürünleri, karpuz, salçalık biber, kuru soğan, buğday deprem bölgesinin üretimde domine ettiği ürünlerden sadece birkaçı. Türkiye 2022 yılında 25 milyar dolarlık gıda ihracatı yapmışken, depremden etkilenen 11 ilimiz 7,4 milyar dolarlık gıda ihracatı yaptı. Bu ihracatın devamlılığı, bu illerdeki üretimin devamına bağlı. Üretimin sürmesi için üreticilerimizin topraklarında kalması sağlanmalı” diye konuştu.

“Deprem bölgesindeki ürünlere ihracatta öncelik vereceğiz”

Deprem bölgesindeki üretimin sürmesi için ihracatçılar olarak her türlü takviyesi vermeye hazır olduklarını söz eden Uçak kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Deprem bölgesindeki besin eserlerinin dünyaya ulaşması ve bu yörelerin üretici pozisyonunu sürdürmesi için zincirin tüm halkalarına büyük sorumluluklar düşüyor. Hükümetimizin bu yöreye özel teşvikleri hayata geçirmesi gerekiyor. Mahallî idareler, kalkınma ajansları tüm kaynaklarını bu bölgelerdeki üreticilere yönlendirmeli, biz ihracatçılar olarak deprem bölgesindeki üreticilerimizin işlerinin başına dönmesi için elimizi taşın altına koymak istiyoruz. Bu bölgenin verimli topraklarında üretilecek eserlerin ihracatına öncelik vereceğiz. Bu verimli topraklar ve bu toprakları işleyen çiftçilerimiz tarih boyunca insanlığın besin muhtaçlığını karşıladı. Bundan sonra da karşılamaya devam etmesi için gayret göstereceğiz.”

Türkiye meyve üretiminin yüzde 20’si deprem vilayetlerinde yapılırken, eserlere bakıldığında; sofralık üzüm üretim ölçüsünün yüzde 26’sı, kayısının yüzde 53’ü, bademin yüzde 34’ü bu vilayetlerde üretiliyor.

Depremin derin yaralar açtığı 11 vilayet zerzevat üretiminin yüzde 12’sini karşılıyor. Türkiye’nin karpuz üretiminin yüzde 30’u, salçalık biber üretiminin yüzde 28’i, kuru soğan üretiminin yüzde 16’sı bu bölgedeki çiftçilerin emekleriyle bu topraklarda yetiştiriliyor.

Tahıl ve başka bitkisel eserler incelendiğinde; deprem vilayetleri buğday üretiminden yüzde 20, pamuk üretiminden yüzde 72 hisse alıyor.

Türkiye’nin örtü altı zerzevat üretim alanlarının yüzde 18’i deprem vilayetlerinde yer alırken, eserlere bakıldığında karpuz ve salçalık biber öne çıkan eserler.

Deprem vilayetleri üretimden gelen güçlerini ihracata da yansıtmayı başarmış durumda. Zelzelenin derin yaralar açtığı 11 şehir Türkiye’nin besin ihracatından yüzde 30 hisse alıyor. İhracatlarında da hububat bakliyat yağlı tohumlar bölümü 3,5 milyar dolarlık ihracatla başkanken, yaş meyve zerzevat ve meyve zerzevat mamulleri kesimimiz 1,1 milyar dolar ihracat gerçekleştiriyor. Bu yörenin toplam besin ihracatı 7,5 milyar dolara ulaşıyor.

Hibya Haber Ajansı