GündemHaber Girişi : 17 Mart 2023 14:20

İmamoğlu: “14 Mayıs’tan sonra hızlıca harekete geçip, yol alacağız”

İmamoğlu: “14 Mayıs’tan sonra hızlıca harekete geçip, yol alacağız”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, “300 Günde 300 Proje” maratonu kapsamında hizmete aldığı “İstanbul Yenileniyor Güçlendirme Projesi”, CHP İstanbul Vilayet Lideri Canan Kaftancıoğlu ve İBB Lideri Ekrem İmamoğlu’nun iştirakleriyle tanıtıldı.

“Depreme hazırlık konusunda, ekonomik ve hızlı bir seçenek daha sunmuş oluyoruz”

İBB olarak, vazifeye geldikleri birinci günlerden bu yana deprem ve kentsel dönüşüm konusunda yaptıkları çalışmalardan örnekler veren İmamoğlu, şunları söyledi:

“Bizim için en ön safta, en öncü mevzunun deprem olduğunu İstanbul halkıyla paylaşmıştık. Afet odaklı kentsel dönüşüm çalışmaları bu alanlardan biridir. Ve bugün, bu pozisyonda nitekim önemli bir adımı daima birlikte atıyoruz. Elverişli yapıların KİPTAŞ uyumunda ve üniversitelerle, bilim insanlarıyla, teknik beşerlerle iş birliği içerisinde güçlendirilmesine daima birlikte başlıyoruz. Artık süratli tarama testinde riskli çıkan yapılar için hemşerilerimiz, ‘İstanbul Yenileniyor’ platformuna güçlendirme talebinde bulundurma bulunmak üzere başvurabilecekler. Böylelikle zelzeleye hazırlık konusunda, ekonomik ve süratli bir seçenek daha sunmuş oluyoruz. Mevzuat ve statik açıdan güçlendirilmesi uygun yapıların, günümüz teknolojisi ve şartlarında hibrit sistemlerle güçlendirilmesini amaçlayan bu sistem, KİPTAŞ’ın uyumunda, üniversitelerle iş birliği içerisinde yürütülecek.”





“Hangi fedakarlıklar var ise yaparak…”

Güçlendirme çalışmalarına, İBB’nin süratli tarama sistemiyle zelzeleye karşı yüksek riskli olduğu tespit edilen E sınıfı yapılardan başlanacağı bilgisini paylaşan İmamoğlu, “İlerleyen dönemlerde elbette bu kapsamı genişletmek istiyoruz. Ancak takdir edersiniz ki, güçlendirmenin mümkün olduğu en riskli binalarda başlamak bizim için önemli. Hızlı tarama testinde E sınıfı olarak belirlenmiş yapılan hak sahipleri, mutlaka aralarında uzlaşmak zorunda. Uzlaşarak, bizim sistemimize başvuru yapabilecekler. Başvuru yapabilecekleri yer, ‘istanbulyenileniyor.com’ sitesi” biçiminde konuştu. Yüzde 100 uzlaşı zorunluluğunun kanun gereği olduğuna dikkat çeken İmamoğlu, “Bu unsurun yerine gelmesi için, bir başka şey gerekiyor. İnsanlarımızın ‘ama’sız, ‘fakat’sız bu işe niyetini koymak zorunda olması meselesi” dedi.

İmamoğlu, güçlendirme sürecinin nasıl ilerleyeceğini şu sözlerle lisana getirdi:

“Ruhsat ve yapı kayıt evrakı üzere birçok konunun, ruhsat evraklarıyla birlikte var olduğu bir sistemle hayata geçirilen bu süreç başlayacak, vatandaşlarla proje firmaları bir ortaya getirilecek, üniversite tarafından onaylanan projeler doğrultusunda bir maliyet sunulacak. Maliyeti kabul etmeleri halinde hak sahipleri, uygulama firmasıyla bir ortaya getirilecek. Kontratlar yapılıp, süreç başlayacak. KİPTAŞ, bütün bu sürecin takibini, düzenleyiciliğini denetleyiciliğini sürdürecek.”

“100 bin yapıya gittiğimizde, 70 bin yapının bizi kabul etmediğinin altını çizelim”

Hızlı tarama sistemini, şu anda cezaevinde tutulan evvelki Deprem Risk İdaresi ve Kentsel Güzelleştirme Dairesi Lideri Tayfun Kahraman’ın kendisine önerdiğini hatırlatan İmamoğlu, bu kapsamdaki çalışmaların 2020 yılından beri sürdüğüne dikkat çekti. “100 bin yapıya gittiğimizde, 70 bin yapının bizi kabul etmediğinin altını çizelim. Bakın 2000 yılı öncesi yapılmış binalardan bahsediyorum. Ve 100 binanın 70’inin bizi konutuna kabul etmediğini söylüyorum. Daima ne söyledim? Bu çaba bütüncül bir gayrettir. Bu çabanın sorumlusu tek başına hükümet de olamaz. Fakat organize etme sorumluluğu en yüksek kurum, hükümettir. Tek başına Büyükşehir Belediyesi de olamaz. İlçe belediyeleri de olamaz. Daima birlikte hareket etmeyi başarabilmemiz, bunu İstanbul üzere bir yerde kurumsallaştırmamız kaidedir. Halkımız bu işe olur verip, el uzatmadığı takdirde, zorluklarımız çok büyüktür” ikazlarında bulundu.

Var olan çalışmaları ağırlaştırıp, yeni uygulamalar başlatmaya devam edeceklerini kaydeden İmamoğlu, şöyle konuştu:

“Geliştirdiğimiz bu tarama sistemiyle, sahiden çok kıymetli bir kademeyi hayata geçirdiğimizi düşünüyorum. Lakin tek başına bizim bunu yapmamızın hakikaten kâfi olmayacağını da tabir edelim. Bunu hükümetin, kurumlarımızın kesinlikle dikkate alıp, gerekli düzenlemeleri ve finansmanı, bilhassa lokal idarenin finansman katkısını da sağlayarak, bunun yaptırılmasına büyük bir iş birliği kaide. Olağan kalan vakit dilimi içerisinde, telaffuzun her daim ‘Sayın Cumhurbaşkanı’nın tensipleriyle. Sayın Cumhurbaşkanı’nın takdiriyle. Sayın Cumhurbaşkanı’nın oluruyla’ değil, biz diyoruz ki; bilimin gösterdiği ışıkla, tekniğin öngördüğü modelle, insanlarımızın kabulüyle, finansal iş birliğimizle yol yürüyoruz. Bu anlayışa 14 Mayıs’tan sonra süratlice harekete geçip, yol alacağız arkadaşlar.”

Konuşmaların akabinde Kaftancıoğlu, İmamoğlu, CHP milletvekilleri Turan Aydoğan, Emine Gülizar Emecan, Gökan Zeybek, Sarıyer Belediye Lideri Şükrü Genç, Şişli Belediye Lideri Muammer Keskin ve Büyükçekmece Belediye Lideri Hasan Akgün’ün iştirakleriyle anı fotoğrafı çekildi.

İmamoğlu, fotoğraf çekiminin akabinde basın mensuplarının gündeme ait sorularına karşılık verdi. İmamoğlu, “İBB’nin imara aykırı olduğu için yıkım kararı aldığı Üsküdar Salacak sahilindeki kafeler için, Üsküdar Belediyesi ve Çevre Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı devreye girdi ve bu yıkımlar durduruldu. İBB’nin bundan sonraki adımı, süreci nasıl olacak” sorusuna şu cevabı verdi:

“Özel etraf müdafaa kapsamında, Marmara’daki müsilaj meselesi sürecinde bu kapsam içine alınıp, Adalar’da imarla ilgili yetkilerimiz elimizden alınmıştı. Ben, o zaman Sayın Bakan’ı aradığımda, ‘Sayın Bakan müsilajla mücadelenin Adalar’ın planıyla ya da İstanbul’un kıyı şeridiyle ne alakası var’ demiştim. ‘Ya böyle olmaması gerekir’ diye kendisinden telefonda cevap almıştım. Sonra tabii yetkinin bu şekilde gasp edildiğini kendi de tespit edince, ‘Ya bu konuyu konuşalım, uzlaşı içerisinde yönetelim, bunu mutlaka düzeltiriz zaman içinde’ diye bana beyanı olmuştu. Yine bu kanuna sığınarak, yine bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne sığınarak, buraya Üsküdar Belediyesi’yle -bakın Üsküdar halkının çıkarını korumakla yükümlü Üsküdar Belediyesi’yle- Etraf ve Şehircilik Bakanlığı, bir plan yaparak, gecekondu üzere İstanbul Boğazı’nın kıyısında işgalle yapılmış binaları imarlı hale getirmiştir.”

Hibya Haber Ajansı