3 şiddetli sarsıntıya karşın ayakta kalan binanın ‘sırrının’, 13 yıl evvel ‘karbon lifli polimerle’ yapılan güçlendirme çalışmasında olduğunu öğrenen İmamoğlu, “Biz, İstanbul’un ağır yapı stokunda bir sürat arıyoruz. Yık, yap, yenile, imar hakkı vesaire kaosu, İstanbul’u hem üst üste bindiriyor nüfus olarak hem ağırlaştırıyor hem de vakit yetmez. 23 yılda yapılanı tıpkı formda devam ettirirsek, 100 yılda bitiremiyoruz İstanbul’un yenilenmesini” dedi.
Antakya Sümerler Mahallesi’nde 1975 yılında temeli atılan Belediye Kooperatif Evleri’nde bulunan A3 Blok sarsıntıda büsbütün yıkıldı, A1 Blok ağır hasar gördü. A2 Blok ise, Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 7.7 ve 7.6’lık, Hatay Defne merkezli 6.4 büyüklüğündeki sarsıntılara direnerek ayakta kaldı. A2 Blok’un “sırrı”, bina sakinlerinin anlatımıyla kamuoyu ile paylaşıldı. Yıkılmayan blokun, 2008 Ekim ayı ile 2009 Mart periyodunda duvarlarında “lifli karbon polimer” kullanılarak güçlendirildiği öğrenilirken, birinci sefer denenen bu metot sayesinde zelzelede bir kişinin bile burnu kanamadı.
Dr. Töre: “Dolgu duvarları karbon lifli polimerle güçlendiriyoruz”
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Lideri Ekrem İmamoğlu, yıkılmayan blokta incelemelerde bulundu. İmamoğlu, Balıkesir Üniversitesi İnşaat Mühendisliği öğretim vazifelisi Dr. Erkan Töre tarafından bilgilendirildi. Dr. Töre, yıkılmayan A2 Blok’un ODTÜ ve İTÜ tarafından, ağır hasar gören A1 Blok’un ise lokal bir mühendislik şirketi tarafından güçlendirildiğini belirterek, “Türkiye’de geliştirilen ve yönetmelikte de yer alan duvar güçlendirme tekniğiyle, dolgu duvarları karbon lifli polimerle güçlendiriyoruz. Böylelikle, taşıyıcı sistemin davranışlarını etkiliyoruz. Perde beton üzere bir dönüşüm sağlanıyor. İçeride incelemelerde bulunduğumuzda, güçlendirme çalışmalarının hakikat çalıştığını tespit ettik. Yapı içinde güçlendirilmeyen kısımlar, ağır hasarlı durumda. Fakat günün sonunda 2 binada yaşayan beşerler, kendi imkanlarıyla konutlardan çıktılar” bilgilerini paylaştı.
“İstanbul’un ağır yapı stokunda bir sürat arıyoruz”
İstanbul’da güçlendirme çalışmaları için ağır bir çalışma içinde olduklarını vurgulayan İmamoğlu da “Güçlendirmesi yapılan binalar, 3 zelzele üst üste ayakta kaldı. Biz, İstanbul’un ağır yapı stokunda bir sürat arıyoruz. Yık, yap, yenile, imar hakkı vesaire kaosu, İstanbul’u hem üst üste bindiriyor nüfus olarak hem ağırlaştırıyor hem de vakit yetmez. 23 yılda yapılanı tıpkı halde devam ettirirsek, 100 yılda bitiremiyoruz İstanbul’un yenilenmesini. 100 sonra esasen İstanbul’un envanteri eskiyecek. Bizim o denli bir metotta çıkmamız lazım ki, 10 yılda, 15 yılda değişik bir düzeye taşımamız lazım meseleyi” sözlerini kullandı. İmamoğlu, kelam konusu sistemin İstanbul geneli için de uygulanıp uygulanamayacağına çalışacaklarını kelamlarına ekledi.
Hibya Haber Ajansı