GündemHaber Girişi : 13 Nisan 2023 19:50

İmamoğlu: “İstanbul’da çok şey başardık, şimdi sıra Türkiye’de”

İmamoğlu: “İstanbul’da çok şey başardık, şimdi sıra Türkiye’de”

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nin nisan ayı toplantılarının 3. birleşiminde ‘2022 Yılı Faaliyet Raporu’ görüşüldü. Toplantı öncesinde CHP, ÂLÂ Parti, AK Parti ve MHP kümelerini ziyaret eden İmamoğlu, 2022 Yılı Faaliyet Raporu’nu sunduğu konuşmasına, “Sizlerle paylaşacak olduğum faaliyet raporu, tıpkı vakitte 16 milyon İstanbulluya her yıl Nisan ayında hesap vermek zorunda olduğumuz bu sürecin son oturumu” kelamlarıyla başladı.

“Değişim bu kentin bütün hücrelerine yayıldı”

İmamoğlu, 2022 yılını “projeler ve açılışlar yılı” olarak niteleyerek, “İstanbullu hemşerilerimize her gün yeni bir proje, her gün yeni bir tahlil sunmanın memnunluğunu yaşadık. Başarısız olmamızı isteyen, bu yolda efor sarf edenlere karşın başarıyoruz. 4 yıl evvel bu vazifeye talip olduğumda, İstanbul’a bir değişim vaat etmiştim. ‘Bu kentte eski defterleri kapayacağız. Yeni bir başlangıç yapacağız’ demiştim. Çok şükür, bunu başardık. İstanbul başardı. İstanbul, değişmeyi başardı. Değişim bu kentin bütün hücrelerine kadar yayıldı. Değişim kök saldı” dedi.

“Milletin parasını, bu kentin bebekleri olan annelerine veriyoruz”

Kendi idare devirleriyle birlikte İstanbul’un “yeni normallerle” tanıştığını belirtti. İmamoğlu, İstanbul’un yeni normallerini şu sözlerle lisana getirdi:

“Eskiden İstanbul’da dere yataklarında yapılaşma olağan kabul edilirdi. Artık, dere yataklarının hayat vadileri haline getirilip, devasa yeşil alanlara dönüştürülmesi olağan oldu. Biz, milletin parasını, bu kentin bebekleri olan annelerine veriyoruz. Evvelce bayanların İBB’de yönetici olamaması, ya da otobüs sürücüsü, itfaiyeci, cankurtaran, denizci olarak çalışamaması olağandı. Artık İBB’nin her kademesinde bayanların olması çok olağan. Evvelce, yılda ortalama 3-4 kilometreden metro yapmak olağandı. Bugün yılda ortalama en az 13 kilometre metroyu hizmete açmak olağan.”

İstanbul’un zelzeleye hazırlıklarını anlattı

İmamoğlu, bu süreçte emeği geçen her kişi, kurum ve kuruluşa teşekkürlerini ileterek, “Afet bölgesinde, bundan sonra da milletçe büyük vazifelerimiz var. Depremzedelerin hayat şartlarını daima birlikte olağanlaştıracak; barınma, besin, eğitim, sıhhat ve kültür dahil gereksinimleri eksiksiz karşılayacağız” diye konuştu. Sözü muhtemel İstanbul sarsıntısına getiren İmamoğlu, 2022 yılı içerisinde bu kapsamda yaptıkları çalışmalara da sunumunda yer verdi.

İmamoğlu, “2022 boyunca İstanbul’un sarsıntıya hazırlanmasında kıymetli basamaklar kat ettik” diyerek, şu bilgileri aktardı:

“39 ilçede, süratli tarama usulüyle yaptığımız incelemelerde, toplam 11 bin 786 binayı ziyaret ettik. Müsaade verilen 3.143’ünde inceleme yaptık. Kahramanmaraş sarsıntılarından sonra, Belediyemize kısa müddette yüz binlerce müracaat geldi. İBB olarak, bu müracaatlarla ilgili ağır halde çalışıyoruz. Kentsel dönüşümü özendirmek için hem malik hem de kiracılara kira yardımını 4 bin 500 liraya çıkarttık. Sultangazi, Eyüpsultan, Büyükçekmece, Kağıthane, Beykoz, Şişli ve Kadıköy’de 5 bine yakın bağımsız ünitenin kentsel dönüşüm projelerini tamamlayıp, uygulama kademesine geçtik.”


“14 Mayıs, Türkiye için büyük bir dönüm noktası olacak”

Yoksullukla çabadan bayanlara, çocuklardan gençlere, engellilerden yaşlılara, işsizlikle uğraştan Askıda Fatura uygulamasına, raylı sistem üretimlerinden akıllı kent uygulamalarına, spor, sıhhat ve etraf yatırımlarından İstanbullu çiftçilere verilen ziraî takviyelere, tarihi mirasların korunmasından dış bağların geliştirilmesine kadar çeşitli mevzularda toplumun farklı kesitlerine dokunan çalışmalardan ayrıntılar sunan İmamoğlu, “Ulaştığımız muvaffakiyetlerin, oluşturduğumuz İstanbul Modeli’nin, gerçekleştirdiğimiz her yeniliğin bütün Türkiye’ye tesir edecek sonuçlar ürettiğini biliyor, bu itina ve sorumlulukla davranıyoruz” formunda konuştu.

“O gün, Türkiye için yeni bir başlangıç yapacağız”

İmamoğlu, 14 Mayıs’ın Türkiye için büyük bir dönüm noktası olacağına tüm kalbiyle inandığını vurgulayarak, “O gün geldiğinde de Türkiye için yeni bir başlangıç yapacağız. Akabinde devletimizi süratle toparlayacağız. Devletimizi, kurallar ve kurumlar devleti haline getireceğiz. Devlet idaresinin her kademesini hesap verebilir, devlet yönetiminin her sürecini denetlenebilir kılacağız. Kuralların ve kanunların herkes için eşit biçimde uygulandığı bir Türkiye’yi daima birlikte inşa edeceğiz. Adamına nazaran cürüm, adamına nazaran hak, adamına nazaran makama son vereceğiz.” tabirlerini kullandı.

“İstanbul’da yaptığımız üzere, Türkiye’de de israf sistemine son vereceğiz”

“İstanbul’da yaptığımız üzere, Türkiye’de de israf sistemine son vereceğiz.” diyen İmamoğlu, şunları kaydetti:

“Devlet bütçesindeki kayıp ve kaçakları bitirip, toplumsal adaleti yine tesis edeceğiz. Motamot İstanbul'un bütçesinde olduğu üzere, ulusal bütçemize rahmet gelecek. İstanbul’da her şey, çok fakat çok hoş olacak. İstanbul’da hizmetler ve projeler katlanacak. Yalnızca 4 yılda İstanbul’da çok şey başardık. Artık sıra Türkiye’de. 15 Mayıs’tan sonra, yeni idareyle hizmetler ve projelerin nasıl katlandığını izlemekten yorulacaksınız.”

Hibya Haber Ajansı