DünyaHaber Girişi : 17 Mart 2023 18:34

İmamoğlu: “Yeni taksiler ‘aranan araçlara’ dönüşecek”

İmamoğlu: “Yeni taksiler ‘aranan araçlara’ dönüşecek”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB),geçtiğimiz aylarda tanıtımını gerçekleştirdiği bin 803 minibüs ve 322 taksi dolmuşun “yeni taksi”ye dönüştürülmesi için yapılan müracaatları tamamladı. 2 bin 532 müracaat içerisinden yapılacak kura çekimi için, Küçükçekmece Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde merasim düzenlendi. Merasim; İBB Lideri Ekrem İmamoğlu, YETERLİ Parti İstanbul Vilayet Lideri Coşkun Yıldırım, Küçükçekmece Belediye Lideri Kemal Çebi ile CHP milletvekilleri Turan Aydoğan ve Gökan Zeybek’in iştirakleriyle gerçekleşti. Merasim öncesinde 5 farklı firmanın, İBB’nin ve esnafın talepleri doğrultusunda ürettiği örnek taksileri inceleyen İmamoğlu, kura çekimi öncesinde bir konuşma yaptı.

“Minibüsçü esnafını çok seviyorum” diyen İmamoğlu, çocukluğunda yaşadığı bir anısını, “Ben çocukken, köyden kente okula giderken, bir kırmızı minibüs beklerdim bilhassa. O minibüs gelsin diye bilhassa beklerdim. Bazen gecikirse mecburen diğer bir araca binerdim lakin, o minibüsün sürücüsü çok tatlı bir insandı. Onun otomobiline bindiğimde -okulum kent merkezindeydi- okula giderken, güya o arabayı benim ailemden biri kullanıyormuş üzere, kendimi huzur ve itimat içinde hissederdim. O değerli büyüğümüz, ağabeyimiz -Allah selamet versin, inşallah sağdır- genelde bu türlü bir V yaka kazak ve gömlek giyerdi. Ben, onun için bugün onun kazağı üzere bir kazak giyip geldim ortanıza. Kendimi, sizden biri üzere hissediyorum” kelamlarıyla lisana getirdi.

“İnsanları da İstanbul’u da o minibüslerde ve otobüslerde tanıdım” diyen İmamoğlu, şunları söyledi:





“İstanbul’un hiçbir ögesinde vatandaşını ihmal eden bir insan asla olmadım, olmayacağım. Daima şunu söyledim bu taksi sıkıntısında yahut minibüs probleminde: Ben birinci sıra 16 milyon insanımızı düşünürüm. Benim vatandaşım taksiden nasıl hizmet alacak? Minibüsten nasıl hizmet alacak? Bunu en güzel hale nasıl getiririz? İkinci sırada, o direksiyonun başındaki esnafımı düşünürüm. Benim için bu iki çizgisi; evvel vatandaşımın isteklerini, sonra tekrar esnafımızın isteklerini makul düzeyde karşılayıp, eşleştirdiğim vakit, o vakit burada çıkan sonuç en azından büyük oranla herkesi memnun eder.”

Minibüs esnafının, seçim mazeretleriyle 2,5 yıla yakın bir müddet artırım alamadığını hatırlatan İmamoğlu, “Göreve gelir gelmez bu artırımı vermek zorundaydım. Esnafımız kazanacak ki, yüzü güleç olsun. Yüzü güleç olsun ki, o minibüse binen vatandaşımızın yüzü güleç olsun. Birbiriyle hoş irtibat kursun. O bakımdan bu kararları aldık. Bugün de çok kıymetli bir dönüşümün kura çekimindeyiz. 30 Kasım 2022 tarihli UKOME toplantısında, 321 adedi direkt olmak üzere, toplamda bin 803 adet minibüsün taksiye dönüşmesi kararı alınmıştı. 16 Ocak ve 17 Şubat tarihleri ortasındaki başvurusu sürecinde, toplam 2 bin 623 taşımacı araçlarını taksiye dönüştürmek için başvurdu. Bu müracaatları çizgi bazında listeledik. Bugün de taksi dönüşümü yapılacak araç sayısından fazla müracaat alınan sınırlarda 2 bin 531 adet müracaat içerisinden bin 342 adet taksi dönüşüm hakkı için noter huzurunda kura çekimimizi gerçekleştiriyoruz.” tabirlerini kullandı.

Yeni tasarım taksilerin, İstanbul’a ve esnafa bedel katacağını belirten İmamoğlu, “Az evvel birkaç insanımız, bana, ‘Biz diğer taksiden de alalım’ dedi. Bakın lütfen bu kardeşinize inancın. Israrla söylüyorum ki, -ücret tarifesi de yüzde 30 fazla olacak- şu taksiler, İstanbul’da aranan taksiler olacak. Yani öbür taksiyi durdurmayacaklar. Bu taksiyi durdurmak için, ortadan sizleri seçecekler. Onun için hem daha yeterli para kazanacaksınız hem daha memnuniyeti yüksek taksiler olacaksınız hem de iyi bir iş yapacaksınız. Sayısı çok olmasa da engelli vatandaşlarımızı da taşıyan hem para kazanan ancak hem de hayır duası alan beşerler olacaksınız. Bunu unutmayın” diye konuştu.

Yolcu almama sorunu ortadan kalkacak

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce’nin verdiği bilgilere nazaran; yeni taksiler geniş kapasiteli panelvan araçlardan olacak. Taksiyi paylaşımlı kullanmak isteyen yolcular için, taşınabilir uygulama firmaları ile görüşmeler ve geliştirmeler devam ediyor. Taksilerde akıllı zirve lambası olacak. Akıllı zirve lambasında “TAKSİ”, “DOLU”, “BOŞ”, “REZERVE”, “SERVİS DIŞI” ve “S.O.S” sözleri yazacak. Akıllı zirve lambaları, taksimetre ile ilişkili olacak. Böylece, taksiciler ile vatandaş ortasında yolcu seçme, yolcu almama üzere yaşanan sıkıntılar da ortadan kalkacak. Araç içerisinde “şoför için panik butonu” bulunacak. Butona basılması durumunda, zirve lambasında “S.O.S” ibaresi yer alacak. “S.O.S” yazısını gören kolluk kuvvetleri, aracı durdurarak müdahalede bulunacak. Taksiler içerisinde kamera olacak, Toplu Ulaşım Kontrol ve İdare Merkezi, taksi araç içi imgeleri üzerinden kontrol yapacak.

TUDES’e nazaran cezası olmayan sürücüler çalışacak

Yeni taksiler, İBB tarafından verilen Elektronik Ulaşım İdare Lisansı almış olan en az bir taşınabilir uygulama ile faaliyet göstermek zorunda. Taksiler, sarı taksi fiyat tarifesinden yüzde 30 daha fazla fiyat alacak. Taksi içerisinde yolcu ve sürücü ortasında güvenlik bölmesi olacak ve nakit para alışverişi için açılıp kapanabilen kapak olacak. Araçlarda, sürücü ve yolcu bağlantısını sağlayan intelkom sistemi de yer alacak. Taksilerde kredi kartı, banka kartı ve İstanbulkart ile ödeme seçeneğini birebir anda sunabilecek ödeme aygıtı bulundurulacak. Taksilerde tekerlekli sandalyenin sığabileceği alan sağlanacak. Görme engelli yolcular için araç içerisindeki taksimetre de yer alan bilgiler sesli anons ile belirtilecek, görme engelli yolcular için de “braille alfabesi” bulunacak. Taksi sürücüleri kıyafetlerine dikkat edecek; şort, terlik üzere kıyafetler giymeyecek. Taksi sürücüleri; “Kişisel Gelişim ve Farkındalık, İstanbul Şehir Bilgisi, Yabancı Dil, Acil Durum, Kriz Yönetimi ve İlk Yardım, Güvenli Sürüş Tekniği, Dezavantajlı Gruplar ile Empati ve İşaret Dili” üzere mevzularda 15 günlük eğitim aldıktan sonra sürücülüğe başlayacak. Yolcu/güzergah seçme, kaba davranış, fazla fiyat alma mevzularında TUDES’E nazaran cezası olmayan sürücüler çalışacak. Şayet taksi sürücüsü, 3 sefer suça karıştıysa, taksi plakası dönüşümden evvelki haline geri dönecek.”

Konuşmaların akabinde Bakırköy 23. Noterliği’nin kontrolünde kuralar çekildi ve birinci talihliler belirli oldu.

Hibya Haber Ajansı