GündemHaber Girişi : 09 Nisan 2023 16:34

İMECE için geri sayım başladı

İMECE için geri sayım başladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya nazaran, Türkiye’nin uydu teknolojilerinde yurt dışına bağımlılığını azaltacak İMECE Uydusu’nun uzay seyahatinde geri sayım başladı. Dünyanın rastgele bir yerinden hiç bir kısıtlama olmaksızın yüksek çözünürlüklü uydu manzarası çekebilme özelliğine sahip İMECE, 11 Nisan’da uzay nakliyatı yapan Space X tarafından yörüngesine fırlatılacak.

Esenboğa Havalimanı’ndan fırlatmanın gerçekleştirileceği Vandenberg’e gönderilen uydu, nem, titreşim ve ziyanlı ışın üzere her türlü riske karşı gözetici ve yerli olarak üretilen pak oda özelliğine sahip kabin sayesinde inançlı bir seyahat yaptı.

Türk mühendislerin imzası

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) tarafından yerli ve ulusal imkanlarla geliştirilen ve metrealtı çözünürlükte manzara çekme kabiliyetine sahip İMECE Uydusu, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılında uzay seyahatine çıkıyor. 2017 yılında başlayan İMECE projesi, 6 yılda gelecek jenerasyon uydu platformlarına temel oluşturacak değerli kazanımlar elde etti.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı (SBB) ve TÜBİTAK 1007 programı ile desteklenen, Ulusal Savunma Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı uyumu ile yürütülen proje kapsamında geliştirilen İMECE Uydusu, yörüngedeki testleri tamamlandıktan sonra Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine dahil olacak.

İMECE Uydusu, Kahramanmaraş merkezli arka arda yaşanan sarsıntılar nedeniyle sessiz sedasız bir biçimde 21 Şubat 2023 tarihinde ABD’de bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'ne uğurlandı. İMECE için Nurus firması tarafından birinci kere yerli ve ulusal imkanlarla pak oda özelliği de taşıyan bir kabin de geliştirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplumsal medya paylaşımıyla İMECE uydusunun fırlatma tarihini açıkladı. Erdoğan paylaşımında şu ifadeyi kullandı:

“Yerli ve ulusal imkanlarla ürettiğimiz yüksek çözünürlüğe sahip birinci müşahede uydumuz İMECE, 11 Nisan’da uzaydaki yörüngesine fırlatılacak. Yetişmiş insan kaynağımız, sağladığımız imkanlar ve geliştirdiğimiz teknolojiler sayesinde global uzay yarışında var olmayı sürdüreceğiz.”

Fırlatma töreni

TÜBİTAK Uzay tarafından geliştiren İMECE için 11 Nisan Salı günü Ankara’da bulunan TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsünde fırlatma merasimi düzenlenecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüntü iletisiyle katılacağı merasimde, Ulusal Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise yer istasyonunda bulunacak. Geri sayım ile başlayacak fırlatmanın, Türkiye saati ile yaklaşık 09.50’de gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

Türkiye’nin birinci ulusal metrealtı elektro-optik uydusu

11 Nisan’da fırlatılacak İMECE’nin vazifeye başlamasıyla Türkiye, birinci sefer metrealtı çözünürlüğe sahip, yerli ve ulusal imkanlarla geliştirilen bir elektro-optik uydu kamerasına uzay tarihçesi kazandırmış olacak. Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü uydu manzarası muhtaçlığını karşılayacak olan İMECE, 680 kilometre irtifada Güneş’e eş vakitli yörüngede misyon yapacak. Coğrafik kısıt olmaksızın Dünya’nın her yerinden manzara çekebilecek uydu, amaç tespit ve teşhis, doğal afet, haritalama, ziraî uygulamalar üzere birçok alanda Türkiye’ye hizmet verecek. Sivil ve güvenlik gayeli kullanılabilecek uydunun tasarım vazife ömrü 5 yıl olarak planlandı.

Kritik bileşenleri TÜBİTAK uzayda geliştirildi

Proje kapsamında Türkiye’de birinci kez uzay uyumlu elektro-optik kamera tasarlandı, geliştirildi ve üretildi. Böylelikle Türkiye, yabancı uydulardan imaj tedarik eder pozisyondan kendi kamerasını üreten ve hatta ihraç eden duruma geldi.

Elektro-optik kamera dışında, elektrikli itki sistemi, güneş algılayıcı, yıldızizler, reaksiyon tekeri, global pozisyonlandırma sistemi alıcısı, manyetometre ve manyetik tork çubuğu, İMECE Projesi kapsamında birinci sefer yerli olarak üretildi. Türkiye, bu sayede sıfırdan bir uydunun aviyonik sistemlerini tasarlayıp üretebilecek kabiliyetleri sahip bir ülke pozisyonuna geldi.

İMECE ile birlikte TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen görüntüleme uydusu AKUP, ASELSAN ve GÜMÜŞ firması işbirliği ile üretilen görüntüleme uydusu KILIÇSAT, PLAN-S firması tarafından üretilen objelerin interneti ve görüntüleme uydusu CONNECTA T2.1 küp uyduları da birebir roket içerisinde uzaya fırlatılacak.

İMECE’ni künyesi ise şöyle:

“Ağırlık: Yaklaşık 700 kilogram, boyutları: yaklaşık 2 metre x 3,1 metre, çekim kabiliyeti: 1000 kilometre uzunluğunda 16,73 km genişliğinde bir alanı tek seferde çekebilme ve 320 Mb/sn brüt data suratı ile yer istasyonuna çektiği manzaraları indirme kabiliyeti. yerlilik: Başta elektro-optik kamera olmak üzere uçuş bilgisayarı, elektrikli itki, yönelim ve yörünge belirleme, güç ve haberleşme alt sistemleri, yıldızizler, güneş algılayıcı, reaksiyon tekeri, global pozisyonlandırma sistemi alıcısı, manyetometre, 7.3 m çapında antene sahip yer istasyonu. X bant ve S Bant haberleşme sistemleri ve uçuş bilgisayarı yazılımları başta olmak üzere, yönelim ve yörünge yazılımları, tahlil yazılımları, yer istasyonu yazılımları ile şifreli ve inançlı haberleşme.”

Hibya Haber Ajansı