İnekler genellikle 2 ya da 2,5 yaşında erişkin hale gelirler. Yavrulayabilmeleri için ise 2,5 – 3 yaş aralığı uygundur.
Erişkin bir inek ortalama 500kg civarındadır ve 25- 30 yaşına kadar yaşayabilirler. İneğe yeni doğduğunda buzağı, daha sonra düve ve doğum yaptıktan sonra da inek denmektedir. Erkeklerine ise öküz, tosun ve boğa denir.
Aynı cins olsa bile, tüm ineklerin özellikleri birbirinden farklıdır. Bu ırk değişikliklerinde daha da belirgin hale gelir.
Bir inek buzağıladıktan sonra, sütten kesilene kadar verdiği süte göre, yıllık süt miktarı belirlenir. Yerli sağmal ineklerde bu miktar, 8000kg civarındadır.
Alınan süt miktarını arttırmak için daha çok Holstein cinsi inekler tercih edilmektedir, bu cins ineklerde yıllık 15000 kg-25000 kg civarında süt alınabilir.
Etleri için beslenen kasaplık inekler sağılmaz, onlar sadece yavrularını emzirirler. Sağmal ineklerin yaşlarına göre de yıllık alınan süt miktarı değişir. En verimli oldukları dönem, 5 ve 6 yaş aralığındadır.
Genelde inekleri besleme şekli, saman, ot gibi kaba yem ile karıştırılan, yoğun yemlerden oluşur. Yoğun yemler, özel vitamin ve mineral içeren küspe ve tahıl karışımıdır. Miktarı ise ineğin özelliklerine göre değişmektedir. Buzağılayacak, süt veren veya eti için beslenen ineklerin beslenme şekilleri ve miktarları değişiklik gösterir.
Özellikle Çukurova civarında yetişen yerli Güney Anadolu Kırmızısı eti için en tercih edilen cinsler arasındadır. Jarsey ve holstein cinsi inekler, sağmal inek olarak tercih edilen inek ırklarıdır. Angus, şarole, limuzin, piedmontese ve Belçika mavisi ise etleri için beslenen ırklar içindedir. Montofon ve simental ırkları ise hem eti için hem de sağmal olarak beslenmektedir.