MagazinHaber Girişi : 24 Aralık 2021 17:20

İstanbul’da yaşıyorsan, okumadan geçme! Bu ilçe isimleri nereden geldi?

İstanbul’da yaşıyorsan, okumadan geçme! Bu ilçe isimleri nereden geldi?

Bu ilçe isimlerinin veriliş tarihleri çok eskilere dayanıyor. İsimler hakkında birçok rivayet bulunmaktadır. Biz de ilgili kaynaklardan en çok bilinen anlamları derledik.

PENDİK

Çok eski bir yerleşim yeri olan Pendik’in bilinen en eski adı Pantikapion’dur. Roma  literatüründe Panticio, Pantecio, Panticia olarak geçer. Bizans Döneminde “her tarafı surlarla çevrili” anlamını taşıyan Pantichium-Pantichion ismini almıştır. Bu da bizi, Pendik’in egemen olan devletlerce bir savunma hattı olarak kullanıldığı bilgisine götürür.

Kaynak: Pendik Belediyesi

KARTAL

Kartal Bizans İmparatorluğu döneminde VI. yüzyıl başlarında ‘Kartalimen’ isminde küçük bir balıkçı köyü olarak kuruldu. ‘Kartal’ adını ilk defa sahilde balık avlamak için gelip buraya yerleşen ‘Kartelli’ isminde bir balıkçıdan almıştır. Bizans zamanında, liman önemi taşıyan bu beldeye ‘Kartalimen’ denildiği de bilinmektedir.

 
 

Kaynak: Kartal Belediyesi

TUZLA

Osmanlı Devleti Dönemi öncesinde bu bölgeye Akra veya Akritas deniyordu. İlk çağ yazarları Akritas’ın Tuzla Burnu olduğunu söylemişlerdir.

Tuzla adının kaynağı olarak en güçlü ihtimal; Deniz Harp Okulu’nun arazisi içinde kalan ve bir zamanlar tuz üretilen bu göldür. Gölün varlığı ve gölden yakın zamana kadar tuz üretildiği Tuzlalılar tarafından bilinmektedir.

Kaynak: Tuzla Kaymakamlığı

MALTEPE

Maltepe adı Höyük, Tümülüs gibi içinde hazine ve define veya küp dolu altınların yığıldığı tepe anlamına gelir. Kocaeli Yarımadası’nın Türkler tarafından fethinden sonra Türkler, Dragos’la ilgili birkaç efsaneye dayanarak bu ismi vermiştir.

Kaynak: Vikipedi

KADIKÖY

Tarihi Bakır Çağına kadar uzanan semtin ilk adı Khalkedon’dur. Fatih Sultan Mehmet buranın fethinde bakımsız bir köy olduğunu düşünmüştür. İlçenin görünümünü düzeltmesi için İstanbul Kadısı Hızır Bey’i buraya yerleştirmiştir. Ardından semt önce ‘Kadıköyü’ sonra ise Kadıköy oldu.

ATAŞEHİR

Ataşehir 80′li yıllarda Anatepe adıyla başlanan bir uydu kent projesiymiş daha sonraları projenin tutması ve yerleşim oranının artmasıyla o günkü Anatepe bugün ki Ataşehir olmuş.

Kaynak: www.lordiz.com

BEYKOZ

Beykoz isminin nereden geldiğine ilişkin olarak da çeşitli rivayetler söz konusudur. Bu rivayetler içerisinde en bilineni, Beykoz isminin Kocaeli beylerbeylerinin Beykoz’da oturmasına nispetle üretilenidir.

Rivayete göre Farsçada köy anlamına gelen kos sözcüğünün Türkçe bey sözcüğüne eklenmesi sonucunda ortaya çıkan Beykos (Beyköyü) sözcüğü kentin adı olarak kalmıştır. Beykos zamanla Beykoz’a dönüşmüştür.

Kaynak: Beykoz Belediyesi