GündemHaber Girişi : 15 Şubat 2023 13:25

İstanbul fay hattı haritası! Depreme dayanıklı, riskli ilçeler

İstanbul fay hattı haritası! Depreme dayanıklı, riskli ilçeler

Kahramanmaraş‘ta yaşanan ve 10 ili etkileyen deprem tüm ülkeyi üzüntüye boğarken, gözler büyük İstanbul depremine çevrildi. Uzmanlar, en son 1999 yılında İstanbul’da gerçekleşen büyük depremin 30 yıl içinde tekrardan yaşanacağı konusunda uyarılarda bulundu. Peki İstanbul fay hattı nereden geçiyor? İstanbul fay haritasına göre deprem riskli bölgeler ve ilçeler nereler?

İstanbul’da fay hattının nerelerden geçtiği ve hangi ilçelerin riskli olduğu gündeme geldi.  Deprem uzmanları tarafından oluşturulan İstanbul Risk Haritası’nda ise riskli, orta riskli ve zemini güçlü ilçelere yer verildi.

İSTANBUL FAY HATTI NEREDEN GEÇİYOR?

İstanbul, deprem riski yüksek şehirlerden biri olarak görülüyor. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer aldığından dolayı risk açısından 2. ve 3. grupta yer alıyor. Fay hattı ise Tekirdağ-Şarköy açıklarından Marmara Ereğlisi’nin açıklarına kadar uzanıyor. Ayrıca Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın Kumburgaz Kolu’da oldukça risk taşıyor. Kumburgaz Fayı, Büyükçekmece’nin 15 kilometre açığında geçiyor.

Deprem uzmanlarının yaptığı açıklamaya göre; İstanbul’da yapı bakımından en eski ilçelerin başında Beyoğlu ve Fatih ilçeleri geliyor. Bu bölgeler, depremden en fazla etkilenecek yerler olarak görülüyor.

Fatih’in yanı sıra Zeytinburnu, Bakırköy, Florya, Küçükçekmece’nin Menekşe-Kanarya ve Cumhuriyet Mahallesi, Avcılar, Beylikdüzü’ne bağlı Gürpınar’ın Pekmez ve Pınarkent mahalleleri, Büyükçekmece’nin Devebağırtan bölgesi, Kumburgaz ile Silivri’nin yanı sıra Tekirdağ ve Marmara Ereğlisi de olası depremden ciddi şekilde etkilenecek.

MTA GÜNCEL DİRİ FAY HATLARI HARİTASI

İstanbul'da Depreme Dayanıklı ilçeler Hangileri?

İSTANBUL’DAKİ OLASI BİR DEPREME GÖRE EN RİSKLİ İLÇELER HANGİLERİ?

İstanbul’daki düşük riskli ilçeler ve semtler

Pendik, Kadıköy, Kartal, Ümraniye, Şile, Üsküdar, Darıca, Erenköy, Çengelköy, Suadiye, Altunizade, Polonezköy, Eminönü, Rumelihisarı, Adalar, Beşiktaş, İçerenköy, Sarıyer, Nişantaşı, İstinye, Gültepe, Kağıthane, Taksim, Arnavutköy, Şişli ve Levent’tir.

İstanbul’daki orta derece riskli ilçe ve semtler

Üsküdar Çukuru, Tarabya Çukuru, Tophane, Çayırbaşı Çukuru, Ortaköy’deki dolgu kısımlar, Kurbağalıdere, Alibeyköy, Moda Sahili, Silivri, Fatih, Gümüşyaka ve Topkapı’dır.

İstanbul’da yüksek derecede deprem riski taşıyan bölgeler

Zeytinburnu, Küçükçekmece, Florya, Esenkent, Ispartakule, Ambarlı, Avcılar ve Haramidere’dir.

istanbul depremi sismik şiddet

AVRUPA YAKASI’NDAKİ DEPREME DAYANAKLI İLÇELER

Beyoğlu, Beşiktaş, Şişli, Kağıthane,Gaziosmanpaşa, Esenler’in önemli bölümü, Kemerburgaz – Göktürk

Sultanbeyli, Beykoz’un kıyıdan uzak yüksek bölgeleri, Maltepe’nin kıyıdan uzak bir bölümü, Çekmeköy, Sultangazi, Başakşehir’in büyük bölümü, Sarıyer’in sahilden uzak bulunan bir bölümü, Arnavutköy, Maslak, Alibeyköy

İSTANBUL’DA ORTA DEPREM RİSKİ TAŞIYAN SEMTLER, İLÇELER

Beşiktaş, Ortaköy Dereboyu, İstinye çukuru, Tarabya çukuru, Üsküdar çukuru, Beylerbeyi çukuru, Küçüksu çukuru, Paşabahçe-Beykoz çukuru, Topkapı,Bakırköy, Bahçelievler, Merter, Şirinevler (bir kısmı),Halkalı, Nakkaşdere, Esenkent, Ömerli, Büyükçekmece, Tepecik (Tepecik, Akören ve Pomak’ın güney kısmı),Selimpaşa, Silivri, Gümüşyaka, Kavaklı, Yakuplu, Esenyurt,  Avcılar, Ambarlı, Firuzköy, Küçükçekmece, Florya, Yeşilköy, Ataköy ve Zeytinburnu, Çayırbaşı çukuru, Karaköy, Tophane,

Salıpazarı, Ortaköy (dolgu olan kesimleri),Eyüp, Alibeyköy, Sütlüce, Balat, Kasımpaşa ve Güngören’in sahil kesimi, Kadıköy (Kurbağalıdere),Moda (denize bakan kısmı),Küçükyalı, Kartal (Rahmanlar bölümü),Tuzla (dere kısmı),Dilovası, Eminönü (Cankurtaran, Şehzadebaşı, Fatih, Çarşamba, Edirnekapı’nın güneyinde kalan kısım).

İSTANBUL’DA DEPREME EN DAYANIKSIZ İLÇELER HANGİLERİ?

Zeytinburnu Ayamama Deresi, Küçükçekmece Gölü’nün doğusundaki Nakkaşdere alüvyonları, Azaplı yöresi (Altınşehir’in alçak kesimleri),Ispartakule (Alibey Yarımadası’nın batı kısımları),Kanarya (Firuzköy kıyıları),Esenkent, Avcılar (Küçükçekmece Gölü ve Marmara Denizi’ne bakan kıyıları),

Ambarlı ve Haramidere, Ataköy’ün bulunduğu kesimler, Florya (batısındaki heyelan alanları) Küçükçekmece kıyıları.