GündemHaber Girişi : 30 Mart 2023 17:56

İSTİM TUZLA Projesi Mağdurları Tapularını İstiyor!

İSTİM TUZLA Projesi Mağdurları Tapularını İstiyor!

Tuzla İSTİM Sanayi Sitesi‘nden dükkan satın alan yaklaşık 300 kadar iş yeri / aile ödemelerini düzenli olarak yapmış olmalarına rağmen; toprak sahibi ile müteahhit firma arasında çıkan anlaşmazlık sonucu tapularını alamayarak mağdur duruma düştüler.

Konu yargıya intikal etti. İstanbul Anadolu 10. Asliye Ticaret Mahkemesinde29.03.2023 tarihinde yapılan ilk duruşma, davacı mağdurların kalabalık katılımı dolayısıyla daha büyük bir salonda gerçekleştirilmek üzere 21.06.2023 tarihine ertelendi.

Davacıları temsilen bir kamuoyu duyurusu yapan İstim Geçici Temsilciler Heyeti açıklamasında şu sözlere yer verdi; “İstim Sanayi Sitesi’nden; kredi çekerek, eşinin bileziklerini satarak, birikimini buraya yatırarak iş yeri alan Tuzla ve Pendik civarında yaklaşık 300 esnafımız var. Bu insanlar kendilerine düşen sorumlulukları yerine getirip düzenli ödeme yapmalarına rağmen, toprak sahibinin kötü niyeti ve haksız – hukuksuz girişimi sonucunda ciddi anlamda mağduriyet yaşamaktadırlar.

Hak sahibi bu insanların bir an önce hakkı olan tapularını almaları icap eder. Konu yargıya taşınmıştır. Yargının doğru ve adil karar vereceğine inancımız sonsuzdur. Fakat yargı sürecinin uzaması da ayrı bir mağduriyet oluşturabilecektir.

Yaşanan bu sürece; çevre belediye başkanlarının, kaymakamların, İTO başkanımızın ve en önemlisi de Halk Bankası yetkililerinin sessiz kalmamalarını ve arabuluculuk yaparak konunun bir an evvel çözüme ulaştırılmasını diliyoruz.”

İstim Geçici Temsilciler Heyeti yaşanan süreç ile ilgili olarak kamuoyu ile bir bilgilendirme metni de paylaştı. İşte o metinde yer alan ifadeler:

Proje: İstim Tuzla

Müteahhit firma;

A. Kadimyapı-Betacons Âdi Ortaklığı

B. Betatrans Lojistik İnş. San. Tic. A.Ş.

C. Kadimyapı İnşaat Taahhüt San. ve Tic. A.Ş.

Toprak Sahibi;

D. Marmara Metal Mamulleri Tic. A.Ş.

SÜREÇ:

  1. 26 Mart 2018 yılında İSTİM Sanayi Sitesi yapımı için taraflar arasında sözleşme imzalanmıştır. Yapılan bu sözleşme hasılat paylaşımı sözleşmesidir. Toprak sahibi Müteahhit firmaya tam satış yetkisi vermiş. Gelirlerin %42’lik kısmı müteahhit firmanın, %58’lik kısmı da Toprak sahibinin olacaktır.
  2. 6 Nisan 2018 yılında Müteahhit firmalar, Toprak sahibi ve bankalar arasında temlik sözleşmesi yapılmıştır. Satışlardan elde edilecek gelirlerin Halk Bankası ortak hesabına yatırılacağı, Halk Bankasının bu gelirleri müteahhit firma ve bankalar arasında belirli oranlar ile paylaştıracak, bir kısmını toprak sahibinin borcuna karşılık kendine alacak, küçük bir kısmını (%5) da toprak sahibine verecektir.
  3. 30 Nisan 2019 yılında siyasilerin ve bürokratların katılımı ile temel atma töreni yapılmıştır.
  4. 31 Aralık 2021 Yılında İSTİM 1. Etap iskânı alınmıştır.
  5. 2 Ocak 2022 Yılında Kadimyapı & Betacons dükkân teslimlerine başlamıştır.
  6. 22 Şubat 2022 Yılında Marmara Metal dükkân/işyeri satın alanlara ihtarname göndermiş, Müteahhit firmanın yapılan satışlarının usulsüz, m2 birim fiyatlarının düşük, satışların taksitli yapıldığı ..vb sebepler ile dükkan sahiplerine PTT üzerinden gönderdiği posta ile bilgilendirme yapıp müteahhit firma ile arasındaki sözleşmeyi fesh ettiğini ve dükkan/işyeri alan üçüncü tarafları da müteahhit firma ile birlik olup dolandırıcılık ile suçlamıştır.
  7. Toprak sahibi-Marmara Metal 1. Etap bitinceye ve iskan alınıncaya kadar hareket etmemiş, 1. Etap inşaatı bitip satışlar tamamlanıp teslimler başladıktan sonra harekete geçmiştir. Kötü niyetli bu tavrı ile 300’ ün üzerinde dükkân/aile ödemelerini yaptıkları halde tapularını alamamış ve mağdur olmuştur.
  8. Akabin de toprak sahibi Marmara Metal; “Tüm tapuların sahibi benim” diyerek tek başına yönetim belirlemiş ve fahiş fiyatlarla aidatlar, demirbaş faturaları, su faturaları vs.. göndermeye başlamıştır.
  9. Bu konuda mağdurlar olarak dükkan ve işyeri sakinleri harekete geçmiş Ocak 2023 tarihinde yaklaşık 500 kişiyle İSTİM önünde basın açıklaması yapmış ve bu basın açıklaması yazılı ve görsel basında oldukça yer bulmuştur.
  10. Dün de (29.03.2023 ) tarihin de gene oldukça geniş bir katılımla İstanbul Anadolu 10. Asliye Ticaret Mahkemesinde ilk duruşma gerçekleştirilmiştir. Salona sığmayan oldukça kalabalık katılımdan dolayı 21.06.2023 tarihinde ki 2. Duruşma daha büyük bir duruşma salonunda yapılacak.

İstim Geçici Temsilciler Heyeti”