Kültür ve SanatHaber Girişi : 29 Kasım 2021 15:41

İyi Kitaplar Okumak Geçmiş Yüzyılların En İyi İnsanlarıyla Sohbet Etmek Gibidir

İyi Kitaplar Okumak Geçmiş Yüzyılların En İyi İnsanlarıyla Sohbet Etmek Gibidir

 GÜNLERDEN BEŞ KİTAP ÖNERİSİ

 

 GÜNÜN İLK KİTAP ÖNERİSİ LEV TOLSTOY’DAN

 İNSAN NE İLE YAŞAR 

Ölüm gerçeğini, kıtlık, yoksulluk ve hastalıklardan dolayı ölen insanların hallerinde müşahede eden Lev Tolstoy bu hikayede dünyanın anlamını kavramaya çalışmış ve sürekli sorgulama çabası sergilemiştir. … İnsan ne ile yaşar kitabının konusu ise bir meleğin tanrı tarafından cezalandırılmasıdır.

 
 

 

?

GÜNÜN İKİNCİ KİTAP ÖNERİSİ CENGİZ AYTMATOV’DAN

TOPRAK ANA

Toprak Ana, Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un 1963 tarihli romanı.

Romanın konusu II. Dünya Savaşı yıllarında bir köyde geçer. Oğullarını, kocasını ve gelinini kaybeden roman başkişisi ile savaşın yıkıcı etkileri işlenir.

?

 

GÜNÜN ÜÇÜNCÜ KİTAP ÖNERİSİ FYDOR DOSTOYEVSKİ’DEN

 SUÇ VE CEZA 

Rodion Romanoviç Raskolnikov adındaki bir gencin işlediği çifte cinayet üzerine yaşadıklarını konu alıyor. …

Tefeci kadını öldürüp mücevherleri alıyor ancak işlediği cinayete kimsenin tanıklık etmemesi için onun kız kardeşini de öldürmek zorunda kalıyor.

?

GÜNÜN DÖRDÜNCÜ KİTAP ÖNERİSİ OLGA TOZARCUK’TAN 

 KOŞUCULAR 

Koşucular, kötülüklerin dünyanın içine işlediğine inanıyorlardı. İnsan bir yerde durup kalırsa, işte o vakit kötülüğün gücünün en yüksek seviyeye erişeceğini düşünüyorlardı. Kötülükten  korunmanın tek yolu, yolculuk yapmak, hareket etmektir.  Peki, çağdaş ‘koşucular’ kimdir?

Aramızda bunlardan kaç kişi kaldı?

Bu kitap,   dünya, deneyimlerimizin kakofonisine ve uyumsuzluğuna dünyanın tek bir biçimde bütünleştirilmesinin olanaksızlığına, dünyadaki keşmekeşe, bölünüp yeni  şekiller oluşturmasına karşın sadık olmaya  çalışıyor. Bense onun kenarda kalan, anlatılması olanaksız, bulanık alanlarına ve çevrelerine sadığım. Hatalarımı yineliyorum ve bunun gerekli olduğunu düşünüyorum.

 

?

GÜNÜN BEŞİNCİ KİTAP ÖNERİSİ VİCTOR HUGO’DAN

  SEFİLLER 

Jean Valjean karakteri üzerinden önceleri kötü bir adam olan kürek mahkumunun iyi bir adama dönüşme hikayesini konu ediniyor.

Buna rağmen polisin elinden onu kurtaran psikopos, ona bir de gümüş şamdan hediye ederek Valjean’in hayatını değiştiriyor.