GündemHaber Girişi : 14 Mart 2023 13:50

İYİ Partili Kabukcuoğlu: “AK Parti sağlıkta şiddetin ortağı oldu”

İYİ Partili Kabukcuoğlu: “AK Parti sağlıkta şiddetin ortağı oldu”

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, 14 Mart Tıp Bayramı hasebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) basın toplantısı düzenledi.

AK Parti hükümetinin her şeye rant gözüyle baktığını bu çerçevede sıhhat dalının de ranta kurban edildiğini sav eden Kabukcuoğlu, “Sağlık sisteminde öncelenmesi gereken koruyucu sağlık hizmetleri geri planda kaldı. AK Parti hükümetleri sağlık sektörüne şehir hastaneleri gözüyle, yani sadece para gözüyle baktı. Şehir hastanelerinin açtığı yataktan daha fazlası iptal edildi.” tabirlerini kullandı.

Kabukcuoğlu, devlet hastanelerinden randevu almanın gayret işi olduğunu kaydederek, maddi durumu uygun olanların özel hastanelerde meselelerini çözdüğünü söyledi.

Türk doktorlarının 5 dakika orta ile hasta muayene ederek dünya rekoruna koştuğunu lisana getiren Kabukcuoğlu, “AK Parti ile uygulamaya konulan performans sistemi ise tıpta kaliteyi bitirmiştir. Yapılan sıhhat hizmetlerinin kalite değerlendirmesi yoktur.” diye konuştu.





Sağlıkta şiddet olayları

Kabukcuoğlu, sağlıkta şiddet olaylarına değinerek, “AK Parti toplumu ve sıhhat çalışanını şiddetle tanıştırmıştır. AK Parti hükümetleri sıhhatte şiddete tahlil aramayı bırakmış, olayı geçiştirmeye uğraştırmaktadır. Gereğini yapmayarak, kısmen sıhhatte şiddetin ortağı durumuna gelmiştir.” diye ekledi.�

Cumhuriyet’in ilk 80 yılında 3 hekimin görev başında hayatını kaybettiğini hatırlatan Kabukcuoğlu, son 20 yılda yaşamını yitiren hekim sayısının ise 10 olduğuna işaret etti.

“Sağlık çalışanlarının borçluluk oranı arttı”

Kabukcuoğlu, Türkiye’de sağlık personeline ödenen maaşın, gelişmiş ülkelerle kıyaslanamayacak kadar düşük olduğuna vurgu yaparak, “10 sağlıkçıdan 9’u borçla yaşıyor. Sıhhat çalışanlarının borçluluk oranı 2019’da yüzde 70 iken, günümüzde yüzde 92’ye çıkmıştır.” bilgilerini paylaştı.

Bazı çalışanların borçlarını kapatmak için emekli ikramiyelerine güvendiğini ifade eden Kabukcuoğlu, “Ancak verilen sağlık hizmetleri, batı ülkelerinin sağlık hizmetleri ile yarışacak seviyededir. Bu sağlık personelinin fedakarlığı sayesinde gerçekleşmektedir.” değerlendirmesini yaptı.�

Kabukcuoğlu, “AK Parti’nin yaptığı hesapsız ve programsız, diplomalı işsiz yetiştirme programından, sıhhat kesimi de hissesini almıştır.” diyerek, 39 branşta 500 binden fazla sağlık personelinin atama beklediğine işaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Giderlerse gitsinler” sözlerine tepki

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sağlık çalışanlarına ilişkin “Giderlerse gitsinler” sözlerine tepki gösteren Kabukcuoğlu, Cumhurbaşkanı’nın milletin birlik ve beraberliğini temsil etmesi gerektiğini söyledi.

Kabukcuoğlu, “Aşağılanmaktan, itilip kakılmaktan usanan Türk doktorları devayı yurtdışına gitmekle buldu.” diyerek, 2022 yılında yurtdışına gitmek isteyen hekim sayısının 2012 yılına göre 45 misli artarak 2 bin 685’e ulaştığını söyledi.

“Hükümet tıp fakültelerini kendine rakip seçti”

Tıp fakültelerinin ekonomik sorunlarla uğraştığını belirten Kabukcuoğlu, “Hükümet, tıp fakültelerini kendine rakip seçmiştir.” dedi.

Kabukcuoğlu, tıp fakültesi öğretim üyelerinin, devlet hastanesinde çalışan uzman tabiplerden daha az maaş aldığına dikkati çekerek, güzel tabiplerin lakin güzel tıp fakültelerinden yetişebileceğinin altını çizdi.

Kabukcuoğlu, Millet İttifakı ile sıhhat kurumlarının, tabiplerin ve sıhhat işçisinin hak ettikleri saygınlık ve maddi imkanlara kavuşacağını ekledi.

Hibya Haber Ajansı