GündemHaber Girişi : 16 Nisan 2023 12:34

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Şehir Meclisleri fikir projesi yarışması açtı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Şehir Meclisleri fikir projesi yarışması açtı

İzmir Büyükşehir Belediyesi 30 Ekim zelzelesinde hasar gören ana hizmet binasının yerinde inşa edilecek anıt yapı için fikir projesi müsabakası açtı. “Bir Uygarlık Odağı Olarak Başkanlık ve Kent Meclisleri Fikir Projesi” yarışının birinci kademesinin proje teslim tarihi 3 Temmuz olarak açıklandı. Projeyle, Cumhuriyet’in 100. yılı anısına İzmir'in her yerinden görülebilecek bir ''anıt yapı'' oluşturulması amaçlanıyor. Müsabaka ile ilgili ayrıntılara “sehirmeclisleriyarismasi.izmir.bel.tr” adresinden ulaşılabiliyor.

“Uyum kültürünün bir yapıtı olacak”

İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, İzmir’in bir demokrasi uygarlığı olduğunu belirterek “Bu kentin 8500 yıllık kültür birikimini taşıyan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, bu istikametiyle yaşayan bir uygarlık mirasıdır. Bizler, bu eşsiz mirası, 30 Ekim Depremi’nde hasar gören İzmir Büyükşehir Belediye Binası’nın yerinde inşa edilecek anıt bir yapıyla buluşturmak istiyoruz. Zira pahalarını yüzlerce yıldır taşıdığımız demokrasiye ve Cumhuriyetimizin yüzüncü yılına adanmış bir anıt yapı inşa etmek, hiç elbet ki geleceğe bırakacağımız en büyük izlerden biri. Bu proje müsabakasının hedefi işte tam da bu: İzmir’e, kendi var ettiği ve koruduğu demokrasi uygarlığının bir anıt yapısını kazandırmak. Bu yapı, biliyorum ki kentimizin kadim köklerinden beslenen ahenk kültürünün bir yapıtı olacak. Çok sesli, çok renkli ve çok nefesli bir yaşama ayna tutacak. İzmir’in kadim kökleri ve Cumhuriyetimizin yüz yıllık temelleri üzerinde yükselecek yeni Meclis Binamız, demokrasi uygarlığını çağlar ortasında taşıyarak daha da çoğaltacak. Dilerim ki bu anıtsal eser, vatandaş iradesinin kentimizle ilgili tüm kararlara yansıdığı bir demokrasi meydanı olarak asırlarca yaşar. Yarışımıza katılan ve bu tarihi sorumluluğu yerine getirmek için elini taşın altına koyan tüm gruplara şimdiden teşekkür ediyorum” dedi.

Özgür, ulusal, iki basamaklı olan fikir projesi yarışıyla, “İzmir’in demokrasi odağının” ne çeşit fonksiyonları içereceği ve İzmirlilerle ilgisinin nasıl kurulacağı konusunda bir tahayyül geliştirmesi ve bunu bir yapı önerisi haline getirmesi bekleniyor.





Yarışın birincisine 500 bin, ikincisine 400 bin, üçüncüsüne 300 bin lira verilecek. Müsabakayla 100 bin lira bedelinde beş mansiyon mükafatı dağıtılacak.

Yarışın heyet lideri mimar Nevzat Sayın. Asli heyet üyeleri ise Mimar Emre Arolat, peyzaj mimarı Prof. Dr. Erhan Vecdi Küçükerbaş, mimar Ersen Gürsel, mimar Prof. Dr. Hikmet Gökmen, inşaat mühendisi, kent ve bölge plancısı Prof. Dr. İlhan İnhisarı, İnşaat Mühendisi, Kent ve Bölge Plancısı, heykeltıraş Prof. Meriç Hızal.

Hibya Haber Ajansı