GündemHaber Girişi : 07 Mart 2023 16:34

İzmir Büyükşehir ekipleri, Hatay’da depremzede kadın ve çocukların yanında

İzmir Büyükşehir ekipleri, Hatay’da depremzede kadın ve çocukların yanında

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin afetten en çok etkilenen vilayetlerden Hatay’da kurduğu çadır kentteki Masal Meskeni ile Anahtar Bayan Çalışmaları Bütüncül Hizmet Merkezi bayan ve çocukları yalnız bırakmıyor. Depremzedelere yönelik toplumsal ve ruhsal takviye kesintisiz sürüyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Bayan Çalışmaları bünyesinde hizmet veren psikolog İrem Parıltı Uçar, “Antakya çadır kentte Toplumsal Projeler Dairesi Başkanlığı olarak bayanlarımıza yönelik hizmetler veriyoruz. Psikolog, sosyolog, toplumsal hizmet uzmanı arkadaşlarımızla birlikte bayanların gereksinimlerini tespit ediyor, gün içinde daima görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Çadırlara tek tek gidiyoruz. Sıhhat problemleri, gebelik denetimleri olan bayanlarla ilgileniyor, tekrar burada olan Eşrefpaşa Hastanesi’ne yönlendirilmelerini sağlıyoruz. Barınma, yiyecek, içecek, giysi, hijyen gereçleri, şahsî bakım muhtaçlıklarını da tespit ediyoruz. Psikososyal dayanak sağlıyoruz. Burada kurduğumuz Anahtar Bayan Çalışmaları Bütüncül Hizmet Merkezimiz daima etkin halde” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplumsal Projeler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Çocuk Belediyesi bünyesinde çalışan ve çadır kentteki depremzede çocuklarla ilgilenen Zeliha Uçan, “Burada Masal Evi’ni kurduk. Depremzede çocuklarımız için çocuk gelişimi uzmanları, sosyal hizmet uzmanları ve psikologlarımız ile hizmet veriyoruz” dedi. Çocuk Belediyesi Şube Müdürlüğü’nde vazifeli Bahar Süreklier de “Masal Evi etkinliklerimiz sürüyor. Eğitmenlerle çocukların iyi olma hallerini destekleyecek atölyeler yapıyoruz. Egzersizler yaptırıyor, oyunlar oynuyoruz” diye konuştu.





Çadır kentte kalan Emine Yılmazoğlu ise zelzelede meskeninin yıkıldığını söyleyerek “Allah kimseye bu acıları göstermesin. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne çok şükür, elimizden tuttu. Zati o olmasa çok sıkıntı durumdaydık. İşçisi her şeyimizi dört dörtlük karşılıyor. Hijyen, giysi, yiyecek, besin, elektrik, ısıtıcı olsun, çok şükür, veriyorlar. İzmir Büyükşehir Belediye Lideri da geldi, ziyaret etti. Ruhsal olarak vazifeliler, tabipler yanımızda, her an çocukları da oynatıyorlar. Mutluyuz. İşçi aileden üzere. Biz sormasak bile kendileri soruyor. Bir şeye gereksiniminiz var mı? Düşünceniz var mı? Eksiğiniz var mı? 7/24 yanımızdalar” dedi.

Çadır kentte çocuklara yönelik kurulan Masal Evi’nde her gün 10.00-12.00 ve 14.00-16.00 saatleri ortasında çocuklara yönelik atölye çalışmaları yapılıyor. Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapılarak alternatif etkinlikler üretiliyor. Yaklaşık 250 çocuk bu etkinliklere katılıyor. Bayanlara yönelik Anahtar Bayan Çalışmaları Bütüncül Hizmet Merkezi alanında bayan sıhhati ve psikososyal takviye çalışmaları dernek ve odalarla işbirliği yapılarak yürütülüyor. Engelli ve yaşlı bireylerin Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanlığı’na yönlendirilmesi yapılıyor. Ortopedik materyal temini, hastane takibi üzere dayanaklar de veriliyor.

Çadır kentte neler var?

Hatay’daki çadır kentte aşevi ve taşınabilir mutfak ile sabah, öğle ve akşam olmak üzere her gün 5 bin kişilik yemek sunuluyor. Çadır kentin su gereksinimi da şebekeden sağlanıyor. Bunun için alanda kurulan çeşmeler gereksinimi gideriyor ve paket içme suları günlük olarak dağıtılıyor. Çadır kentte her gün nizamlı olarak çöp toplama, süpürme, tuvalet ve duşların paklığı ve ilaçlama yapılıyor.
Çadır kentteki uyumun sevk ve yönetimi Toplumsal Projeler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülüyor. Tıpkı vakitte Toplumsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, İtfaiye Dairesi Başkanlığı, Zabıta Dairesi Başkanlığı, Takviye Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Fen İşleri Dairesi Başkanlığı, Eşrefpaşa Hastanesi Başhekimliği, Bilgi Süreç Dairesi Başkanlığı, Etraf Müdafaa ve Denetim Dairesi Başkanlığı, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı, İZSU ve Metro A.Ş’deki 246 çalışanla hizmet veriliyor. Çadır kentte 279’u çocuk 673 kişi kalıyor.

Hibya Haber Ajansı