GündemHaber Girişi : 21 Nisan 2023 11:04

İzmir Büyükşehir’in Adıyaman’da kurduğu konteyner kent hizmete girdi

İzmir Büyükşehir’in Adıyaman’da kurduğu konteyner kent hizmete girdi

Depremin yaralarını sarmak için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Adıyaman’da kurduğu uyum merkezlerinde çalışmalar sürat kesmeden sürüyor. Bölgedeki yurttaşların barınma ve temel hayat gereksinimlerini karşılamak için konteyner kentler kuran Büyükşehir, Adıyaman’daki konteyner kentin imalini tamamladı. Adıyaman Tabip Odası ile birlikte 15 bin metrekarelik alanda 184 konteynerlik bir ömür alanı oluşturuldu. 184 konteynerin 165’i depremzedelerin kullanımına sunulurken, öteki konteynerler çocuk, sıhhat üniteleri, kütüphane, toplumsal tesis, çamaşırhane ve idare ünitelerine ayrıldı.

Her aileye bir bahçe alanı

Depremzedelerin büyük kısmının konteynerlere yerleştiğini tabir eden İzmir Büyükşehir Belediyesi Egeşehir A.Ş Genel Müdürü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Adıyaman Afet Uyumu Sorumlu Yöneticisi Ekrem Tükenmez, “Konteyner kenti kurarken Adıyaman Tabip Odası ile birlikte hareket ettik. Tüm altyapı çalışmalarını tamamladık. Bunun yanı sıra alışılmışın dışında bir mimari tasarım uyguladık. Van Depremi’ni yaşamış bir mimar arkadaşın dayanağıyla bir proje oluştu. Her konteynerin dışına yaklaşık 20 metrekare kullanım alanı bıraktık. Konteynerde yaşayan ailelerimiz burasını bahçe olarak kullanabilecek. Aileler bahçelerini yeşillendirmeye başladı” dedi.

“Adıyaman’da yeni yerleşimler için çalışmalarımız sürüyor”





Adıyaman’ın merkezinde de bir konteyner kent hazırlığı yürütüldüğünü belirten Tükenmez, “İzmit Belediyesi 30 metrekarelik 120, Avusturya Alevi Birlikleri ise 150 konteyner verecek. Altyapı ve üstyapı çalışmaları ile etraf düzenlemesini biz yapacağız. Toplumsal tesislerini biz kuracağız. Orayı da vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Şu anda taban çalışmalarının yüzde yüzü tamamlandı. Su ve kanalizasyon altyapısını yapıyoruz. Yaklaşık 30 konteyner kurulumunu tamamladık. Burada 270 ömür alanının 120’si prefabrik yapı olacak. Birebir vakitte Gölbaşı ilçesinin Harmanlı Beldesi Kalemkaş Mahallesi’nde konteyner alanının altyapısını hazırlayacağız. Hafriyat çalışmalarına başladık. 110 ailenin yaşayacağı bir alan oluşturulacak” sözlerini kullandı.

Sel felaketi ve sonrasında da çalışmalar sürdü

Adıyaman’da İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen çalışmaları aktaran Tükenmez, “Gölbaşı’nın su ve kanalizasyon altyapısının gerecini sağlıyoruz. 22 çalışanla su ve kanalizasyon altyapısı yenileme ve tamir çalışmalarımız sürüyor. Tut ilçesinde Mart ayında yaşanan selden sonra dere yataklarının doğal akışını sağlamak ve taşkınları önlemek için çalışmalar yaptık. Sel nedeniyle bozulmuş yolları açarak düzenledik. İş makineleriyle kent içi paklık de yaptık” dedi.

4 vilayette konteyner kentler kuruldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kahramanmaraş’ta 120 konteynerlik ömür alanı oluşturdu. Depremzedeler konteynerlere yerleşmeye başladı. Osmaniye’de ise 200 konteynerden oluşan kentte 150 konteynerin konseyimi tamamlandı. Hatay’da 200 konteynerlik kentin üretim çalışmaları sürüyor.

Hibya Haber Ajansı