GündemHaber Girişi : 23 Şubat 2023 17:40

İzmir’de yerleşime uygunluk haritası oluşturulacak

İzmir’de yerleşime uygunluk haritası oluşturulacak

Başkan Soyer’in öncülüğünde düzenlenen “İzmir Afet Planı-Deprem Hazırlık ve Dirençlilik Çalışmaları” bilgilendirme toplantısı Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) uzmanları buluşturdu.

Toplantıda İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları, akademisyenler ve meslek odalarının temsilcileri kentte üç yıldır yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

“Bina kimlik dokümanı sistemini geliştirdik”

İzmir Büyükşehir Belediyesi Sarsıntı Risk İdaresi ve Kentsel Uygunlaştırma Dairesi Lideri Banu Dayangaç, 30 Ekim 2020 İzmir zelzelesinin akabinde Türkiye’nin en kapsamlı sarsıntı araştırmaları ve risk azaltma projelerini hayata geçirdiklerini belirtti.





Depremin kentte ağır hasarlar oluşturduğunu lisana getiren Dayangaç, “Ortak akıl buluşmasından sonra Afet Bilim Kurulu’nu oluşturduk. Kentimizdeki öncelikli projelerimizi iştirakçi bir anlayışla belirlemiş olduk. Bunlardan birisi yapı envanteri çalışmamız. Bunun için İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile protokol yaptık. Birinci olarak zelzeleden en çok etkilenen Bayraklı’dan başladık. Bu çalışmayı 33 bin 100 bina için yaptık. Bina kimlik dokümanı sistemini geliştirdik.” dedi.

Çalışmalar İzmir geneline yayılacak

Dayangaç, yapı envanteri çalışmasının Bornova’da devam ettiğini söz ederek, “Bornova’da 61 bin 673 binayı tamamlayacağız. Akabinde Konak ve Karşıyaka’ya geçeceğiz ve bunu 2024’te bitireceğiz. Ve bu çalışmayı kent merkezi başta olmak üzere İzmir geneline yayacağız. Bir taraftan da depremsellik, tsunami ve yer araştırmaları yapıyoruz. Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile yaptığımız protokolle bu çalışmaları başlattık. 2021’de başlattık, 2024’te tamamlayacağız.” diye konuştu.

“Bina bilgilerine direkt erişim sağlandı”

Yapı envanteri çalışmalarını birçok akademik yol kullanarak yaptıklarını tabir eden TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Lideri Hareket Ulutaş Ayatar, “Yapı envanteri çalışması kapsamında Bayraklı’da 31 bin 146 yapı incelendi. Alanda yapılan sokak taramasıyla proje bilgileri irdelendi, tahlillerden elde edilen beton dayanımı bilgileri ile bütünleştirildi. Böylece belediyeye resmi müracaat yapmaksızın bina ile ilgili ruhsat, mimari proje, toplanma alanı ve gibisi bilgilerine direkt erişim sağlandı. Şu anda Bornova’da ise çalışma yüzde 90 oranında tamamlandı” dedi.

“Projeye dayanak olun lütfen”

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Fazilet Canbay ise sarsıntı şartnamelerinin 1931 yılından itibaren Türkiye’de var olduğunu söylerken, “Elbette bir bina ağır hasar alabilir ancak toptan kent çökmez. Hakikat yaptığınızda binanın ayakta kalması gerek. Bir bakıyorsunuz 1985 yılında yapılan bina ayakta, yanındaki çökmüş. Gerçek bina yapmayı öğrenmemiz gerek. Sıfır kusur olması gerek.” formunda konuştu.

Yapı envanteri çalışmasının kıymetine değinen Canbay, “Bu proje çok değerli. İzmir halkına tek söyleyebileceğim şey bu. Projeye takviye olun lütfen. Bina sayısı çok fazla. Bunların hepsini zelzele şartnamesine nazaran incelemeye kalkarsanız hem maddi olarak sıkıntı hem de vakit olarak imkansız. Birinci evvel biz bu binaları süratli bir istatistik sırasına dizelim ve en makus binalarla başlayalım. Çalışmalarımıza rastgele değil, en kötüsüyle başlıyoruz. Mümkünse sıfır can kaybı istiyoruz” sözlerini kullandı.

“Bu projenin dünyada örneği yok”

10 üniversiteden 43 bilim insanı ve 18 uzman mühendisin yer aldığı depremsellik araştırmasında vazifeli ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Kısım Lideri Prof. Dr. Erdin Bozkurt ise, şöyle konuştu:

“Bu coğrafya bir zelzele coğrafyası. Yüzleşmemiz gereken bir olay. Bugün de yarın da olabilir. Fayların jeolojik özelliklerini belirliyoruz. Denizden karotlar alıyoruz. Ve zelzele tarihçesini ortaya koyacağız. Bizim mahallî yer şartlarını çok âlâ bilmemiz gerek. Bunu da araştırıyoruz. Hepsinin birlikte olduğu bütünleşik bir projenin dünyada bir örneği yok. Akıl ve bilim, eğitim, tabiat bilimlerini öğrenmek zorundayız.”

“Sayısal modellemeler çıkacak”

ODTÜ Mühendislik Fakültesi’nden Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner ise “2014-2017 yıllarında Ege Denizi’nde tsunami yaşandı. 2017 Kos Depremi’nde Bodrum’da tsunami bizim için uyarıcı olmalıydı. Fakat 30 Ekim 2020 Sisam Sarsıntısı daha da uyarıcı oldu. Yaptığımız incelemeler sonucunda yapısal tahlillerin yanı sıra sayısal modellemeler ve senaryo prosedürlerini çıkaracağız” dedi.

“Veriler bir ortaya getirilecek”

Mikro bölgeleme çalışması hakkında konuşan ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Kısmı öğretim üyesi Prof. Dr. Tamer Topal, “Bornova, Bayraklı, Konak çalışmalarımız direkt sizi ilgilendiriyor. Bornova’da sondajların üçte biri tamamlandı. Her bir sondaj noktasında iki jeoloji mühendisi bulunuyor. Bunu bilgi kalitesinde problem olmaması için yapıyoruz. Tüm bilimsel bilgileri bir ortaya getireceğiz ve en sonunda kentin yerleşime uygunluk haritası üreteceğiz” sözlerini kullandı.

Hibya Haber Ajansı