DünyaHaber Girişi : 17 Mayıs 2024 15:34

Japonya'da Boşanmış Çiftler İçin Ortak Velayet Dönemi Başlıyor

Japonya'da Boşanmış Çiftler İçin Ortak Velayet Dönemi Başlıyor

Japonya Danışman Meclisi, boşanmış çiftler için yeni velayet düzenlemelerini içeren tasarıyı kanunlaştırdı. İktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP) ile Anayasal Demokrat Parti (CDP) dahil olmak üzere muhalefet partileri, bu yasaya destek verdi.

 

Yeni Yasa: Tek Velayet veya Ortak Velayet Seçimi

 

Yeni yasa, boşanmış çiftlere "tek velayet" ve "ortak velayet" arasında seçim yapma imkanı tanıyor. Ortak velayetin tercih edilmesi durumunda, eğitim ve sağlık gibi çocuğun geleceğine dair uzun vadeli kararlarda her iki ebeveynin de mutabakatı gerekecek.

 

Eğer ebeveynler velayet konusunda anlaşmaya varamazlarsa, yerel aile mahkemeleri devreye girerek velayet kararını nihayete erdirecek.

 

80 Yıllık Politika Değişiyor

 

Bu kanun değişikliği, 2026 yılına kadar yürürlüğe girecek ve mevcut durumda boşanmış çiftler için geriye dönük uygulanabilecek. Mevcut medeni kanun, velayetin genellikle anne olmak üzere yalnızca bir ebeveyne verilmesini mümkün kılıyordu. Böylece Japonya, G7 ülkeleri arasında "ortak velayeti" hukuki açıdan tanımayan tek ülke olma durumunu değiştiriyor.

 

Boşanmış Ebeveynlerin "Çocuklarına Yabancılaştırıldıkları" Şikayeti

 

Japonya'da "anlaşmalı boşanma" oldukça yaygın ve genellikle velayet annelere veriliyor. Bu durumda, velayeti alan ebeveyn, diğer ebeveynin çocuklara erişimini engelleyebiliyor. Boşanmış çiftler, ziyaret düzenlemeleri konusunda özgürken, yargıya intikal etmesi halinde mahkeme velayeti genellikle ebeveynlerden birine veriyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.