The Organizing Committee of the Japan Olive Oil Prize bugün Tokyo'da düzenlenen ödül merasiminde Japon Zeytinyağı Kalite Mükafatları (Joop) ve Joop Tasarım Ödülü'nü kazananları açıkladı.
JOOP, 11 yıldır Japonya ve Asya'da harika naturel sızma zeytinyağı üretimini teşvik etme amaçlayan, dünyanın en çetin ve kıymetli müsabakalarından birisi. 23 ülkeden 538 etiket bu yılki müsabakaya katıldı.
Finalist yağlar, üç panel başkanı tarafından denetlenen, dokuz sertifikalı milletlerarası yargıçtan oluşan heyet tarafından kör tadıma tabi tutuldu: Konstantinos Liris (Yunanistan), Antonio G. Lauro (İtalya), Miciyo Yamada (Japonya).
Titiz seçim, PGI, DOP, Organik, Monovaryete, blend ve Aromalı kategorilerinde kazananları ilan etti. Alınan puana nazaran yağlar Best in Class, Gold ve Silver mükafatlarına layık görüldü.
JOOP, 11 yıldır, milletlerarası markaların geniş iştiraki, kusursuz bir heyet ve dikkatli bir seçimle Asya'nın önde gelen müsabakası haline geldi. Bu müsabakada ödül alan bir naturel sızma zeytinyağının, Çin dahil Güneydoğu Asya'daki öbür ülkelerin yanı sıra Japon pazarına girme bahtı yüksek olabilir. Üreticiler için süreklilik değerli, her firmanın piyasada prestijini koruyabilmesi için her yıl 2 yahut 3 kıymetli ödül alması gerekiyor.
Panel başkanı Konstantinos Liris, JOOP'un katiyetle bu muhtaçlığa yanıt veren bir yarış olduğunu söyledi.
JOOP'un bir modülü olarak, 4 yıldır JOOP Tasarım Mükafatı yarışı, eserlerinin kimliğini logo, etiketleme ve şişe tasarımı aracılığıyla iletmede öne çıkan üreticiler ödüllendiriliyor. Ayrıyeten bu yıl yarışa memleketler arası üne sahip kreatiflerden oluşan bir heyet katıldı:
Hasuike Makio (Japonya), Ashizawa Keiji (Japonya), Araki Kosuke (Japonya), Bret Recor (ABD), Anselmo Tumpic (Hırvatistan), Giulio Iacchetti (İtalya) ), Yeşim Eröktem (Türkiye), Prompong Hakk (Tayland).
Japonya'daki İtalyan Ticaret Odası Genel Müdürü Davide Fantoni, “İşimiz ödül töreni ile bitmiyor, büyük ölçekli dağıtımlarda tanıtım faaliyetlerinin koordinasyonu, fuar katılımları, Open Days gibi ithalatçılara yönelik ad hoc etkinliklerin düzenlenmesi ile yıl boyunca devam ediyor. Japonya'daki en prestijli aşçılık okullarında sızma zeytinyağı kültürünü tanıtmak için özel ustalık sınıfları ” diye yorumladı.
JOOP 2023 kazananları:
Best Of Country
Best Of Argentina
Altos Limpios – Millan S.a
Best Of Croatia
Coratina – Z.o. Červar
Best Of Israel
Heart Notes Blend – Bvs Jerusalemoliveoil
Best Of Italy
Cenzino Ogliarola Del Bradano – Azienda Agricola Vincenzo Marvulli
Best Of Greece
Ootopia Organic Koroneiki Single Estate Iliokastro – Mb Eleon
Best Of Jordan
Maida Arbequina – Al Maida Agricultural
Best Of Portugal
Gallo Ancestral Extra Virgin Olive Oil – Gallo Worldwide
Best Of Spain
Oro Bailen Picual – Aceites Oro Bailen Galgon 99 Slu
Best Of Tunisia
Parcelle 26 1ère Récolte – Parcelle 26 (hdmp)
Best Of Turkey
Oliva Malia Memecik – Malia Tarim Ltd
Best Of USA
Olive Truck – Frantoio – Olive Truck
Menzione speciale:
Best Of Creta
Terra Creta Organic Evoo – Melissa – kikuzaka Sa
En Düzgün Lezzetler
Terraliva Fusion – Terraliva (Italy)
En Düzgün Polifenoller
Fruttato Intenso – Oleificio Fam Sas (Italy)
Kazananlar Joop Tasarım Mükafatı 2023:
Midnight Picual – Tamir Farm (Israel)
Dia Elis – Elis Land (Greece)
Château D'estoublon Bouteillan – Sas Domaine D’estoublon (France)
Hibya Haber Ajansı