İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB), 8 Mart Dünya Bayanlar Günü’nde deprem bölgesindeki bayanları unutmadı. İBB ve iştirak şirketleri, bayanlar günü için ayrılan bütçeleri ile deprem bölgesine hijyen paketi gönderdi. Deprem bölgesinde temel muhtaçlık olan hijyenik pedden şampuana kadar birçok eserin yer aldığı kutulara, İBB Lideri Ekrem İmamoğlu’nun birlik ve beraberlik iletisi da eklendi.
Kadınlarla dayanışma sembolü olan İETT tarafından itinayla hazırlanan Mor Otobüs de 8 Mart’ta Hatay’a giderek sarsıntıdan etkilenen bayanlarımıza bir nebze moral oldu. Muhtaçlığa yönelik olarak Bayan ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tarafından oluşturulan ve içinde diş macunu, diş fırçası, şampuan, ped, sıvı sabun, traş köpüğü, traş bıçağı, tırnak makası, tarak, saç fırçası, kâğıt mendil ve tekli sabundan oluşan hijyen çantalar, Mor Otobüs ile İBB Meclis Üyeleri ve İBB’de vazifeli bayan yönetici, vazifeli işçiler tarafından dağıtıldı. Mor Otobüs’ün dışında toplamda 8 araç ile Hatay’ın 5 farklı ilçesi olan; Erzin, Hassa, Arsuz, Altınözü ve İskenderun’un köylerine hijyen paketi dağıtımına devam ediyor. Ayrıyeten Mor Otobüs, gezici biçimde bölgedeki kırsal alanlara da gidecek ve bayanların gereksinimlerine yönelik kullanılacak.
“Kadın merkezleri”
Samandağ ve Hatay merkezde kurulan İBB Bayan çadırları ile bayanlara yönelik ruhsal takviye, toplumsal dayanak, sıhhat danışmanlığı, anne bebek danışmanlığı, türel danışmanlık, atölye çalışmaları üzere hizmetler sunuluyor. Ayrıyeten Türkiye Bayan Dernekleri Federasyonu ile imzalanan mutabakat metni ile Mor Yerleşkeler kuruldu. Şiddetten arınmış inançlı alanlar olan Mor noktalarda; her yaş kümesine yönelik psikososyal takviye sağlanıyor. Bayan sıhhati konusunda bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetleri yürütülecek ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik eğitimler veriliyor.
“Umut olmaya geldik”
Mor Otobüs ile İBB Bayan çadırlarına giden İBB Toplumsal Hizmetler Dairesi Lideri Enif Yavuz Dipşar, “Gördük ki deprem bölgesindeki kadınlar ciddi anlamda zorluk çekiyor. Hijyen ihtiyaçları çok fazla, dile getirmekte zorlanıyorlar, utanıyorlar. O yüzden biz buraya İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığındaki kadın meslek elemanlarımızla beraber geldik. Bir kadın dayanışması örneğini göstermek ve bunu Hatay’da yaygınlaştırmak istiyoruz” dedi.
İBB bayan çadırlarının bölgedeki bayanlar için özel alanlar olduğunu anlatan Dipşar, “Kadınların kendilerine ilişkin bir yerleri yok. Çadırlarımızın içinde psikososyal dayanak veriyoruz. Tıpkı vakitte bayanlarla sanat terapisi, küme terapisi, atölye çalışmaları üzere farkındalık çalışmaları yapıyoruz. Bayanların kendilerini tabir etmeye muhtaçlıkları var. Yalnızlık duygusu bu periyotta en fazla ortaya çıkan hislerden. Fakat Hatay’daki bayanların hiçbiri yalnız değil. Biz İstanbullu bayanlar olarak buraya onlarla dayanışmaya geldik. Bu dayanışmayı büyütmeye, onlara umut olmaya geldik” diye konuştu.
Hibya Haber Ajansı