EkonomiHaber Girişi : 04 Mart 2023 11:10

Kalekim’in yıllık net karı yüzde 146’lık artışla 524,7 milyon TL oldu

Kalekim’in yıllık net karı yüzde 146’lık artışla 524,7 milyon TL oldu

Yıl genelindeki istikrarlı performansını yıl sonuna da taşıyarak, güçlü bir büyüme performansı ortaya koyan Kalekim, 2022 yılını amaçlarının üstünde bir muvaffakiyetle tamamladı. 2022 yılında yurt içinde ve yurt dışında yaptığı yeni yatırım ve güçlü iş birlikleri üretim gücünü ve pazarlama ağını daha da genişleten Kalekim, Rusya-Ukrayna savışı nedeniyle global pazarlarda derinleşen güç krizine karşın 2021 yılında yaklaşık 213,2 milyon TL olan net karını 2022 sonu itibariyle yüzde 146 oranında artırarak, toplamda 524,7 milyon TL’lik net kara ulaştı.

“2022 yılı, yatırım ve iş birliklerine odaklandığımız bir yıl oldu”

2022 yılında büyüme amaçları doğrultusunda yurt içinde ve yurt dışında yatırım planlarına odaklandıklarını belirten Kale Holding CFO’su Haluk Alperat, Türkiye’nin içinden geçtiği sürece ve bu süreçteki dayanakları ile yıl içinde yaptıkları yatırımlara ait şunları söyledi:

“Ülke olarak, zor bir süreçten geçiyoruz. 6 Şubat günü Kahramanmaraş ilimizde peş peşe meydana gelen iki depremde, on binlerce canımızı yitirdik. Milletimizin başı sağ olsun. Kalekim de ilk günden itibaren Kale Grubu bünyesindeki grup şirketleri ile birlikte gönüllü çalışanları, yurt içi ve yurt dışı bayileri, tedarikçileri ile birlikte destek için hareket geçti.”

Alperat, tıpkı ve nakdi dayanaklarını Kaleseramik Eğitim, Sıhhat ve Toplumsal Yardım Vakfı üzerinden organize ederek, AFAD başta olmak üzere ilgili resmi ve özel kuruluşların koordinesinde muhtaçlık sahiplerine ulaştırdıklarını lisana getirerek, şu sözleri kullandı:

“Yine afet bölgesindeki valiliklerimiz tarafından belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda, özel yapım engelli bireyler için erişilebilir tuvalet, hem duş hem de tuvalet kullanımına uygun toplam 170 hijyen konteyneri ve 79’u yaşam ve 4’ü kreş olmak üzere toplamda 253 konteyneri bölgeye sevk ettik. Ayrıca, ihtiyaç görülmesi halinde ise, Kalekim’in Mersin ve Mardin lokasyonlarındaki tesislerimizi kullanıma açabileceğimizi söyledik.”

Kendileri için 2022 yılının büyüme maksatları doğrultusunda yatırım ve iş birliklerine odaklandıkları bir yıl olduğunu belirten Alperat, “Yılın başında yurt içi pazarda yapı kimyasalları ve beton teknolojileri alanında faaliyet gösteren Lyksor Kimya A.Ş.’nin yüzde 75’lik payını yaklaşık 140 milyon TL karşılığında satın aldık. Yaptığımız bu yatırım, 2022 yılındaki ciromuza, 439 milyon TL’lik bir katkı sağladı. Bununla birlikte yurt dışında büyüme gayelerimiz kapsamında, geçen yıldan beri üzerinde çalıştığımız Romanya’daki yatırımımızı da bu yılın çabucak başında olumlu formda sonuçlandırdık.” dedi.

Alperat, Romanya’da inşaat dalında faaliyet gösteren güçlü bir lokal ortak ile ortaklaşa kurdukları Kalekim Romania SA’nın faaliyetlerine başladığına değinerek,  “Köstence ve Bükreş’te açtığımız depo ve satış yerlerimiz ile faaliyetlerimize devam etmekteyiz. Yine Irak’ın Duhok şehrinde yeni bir şube açmayı planlıyoruz. Bu şubemiz ile hem Kuzey Irak’ta hem de Irak’ın geri kalan bölgelerinde tüketicilere daha hızlı ulaşmayı amaçlıyoruz. Ayrıca artan enerji maliyetleri ve sürdürülebilirlik hedeflerimiz doğrultusunda önümüzdeki süreçte, güneş enerjisine yaklaşık 6 milyon dolarlık bir yatırımı yapma kararı aldık.” diye konuştu.

“Zorlukları başarıya dönüştürdüğümüz bir yıl oldu”

Kalekim Genel Müdürü Timur Karaoğlu ise, 2022 yılında güçlü performansları ile zorlukları muvaffakiyete dönüştürdüklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Yaşadığımız deprem felaketleri nedeniyle güç bir süreçten geçiyoruz. Lakin zorluklar karşısında birlik olmayı, dayanışma ruhu içinde hareket etmeyi çok yeterli bilen ve geçmişi bunun örnekleri ile dolu olan bir milletiz. Kalekim olarak, Kale Grubu’nun iştiraki şirketlerle birlikte birinci günden itibaren harekete geçerek, birebir ve nakdi yardımlarla bölgeye takviye olduk. Şirket olarak, birinci gün olduğu üzere bundan sonra da üzerimize düşen sorumluluk doğrultusunda hem bölgeye hem de depremzedelerimize takviye olmaya devam edeceğiz.”

Pandemi, savaş, güç krizi ve global resesyon kaygılarının gölgesinde gelen bir yılda yaptıkları yanlışsız yatırım ve iş birliği atılımları ile zorlukları muvaffakiyete dönüştürdüklerini söyleyen Karaoğlu, “Kalekim olarak, 2022 yılının içerisinde her çeyrek bir adım daha ileri taşıdığımız finansal başarımızı, yıl sonu itibariyle hedeflerimizin de üstüne çıkarak, taçlandırdık. Yıl sonu itibariyle net satış gelirimizi, bir önceki yıla göre, yüzde 165 artırarak, 2,14 milyar TL ’ye çıkardık.” halinde konuştu.

Karaoğlu, bu süreçte net periyot karlarının da geçen yıla oranla yüzde 146 artırarak, 524,7 milyon TL olarak gerçekleştiğini vurgulayarak,  “2022 yılında ayrıca esas faaliyet kar marjımızı 420 baz puan iyileştirerek, yüzde 15,6’dan yüzde 19,8’e yükselttik. Aynı şekilde yurt içi satışlarımızı bir önceki yıla göre yüzde 161, yurt dışı satışlarımızı da yüzde 171 oranında arttırarak hem ulusal hem de uluslararası pazarda önemli bir başarıya imza attık. Önümüzdeki süreçte de yine yeni yatırım ve iş birlikleri ile bu başarımızı daha da ileri taşımayı hedefliyoruz.” tabirlerini kullandı.

“Güneş enerjisi için 6 milyon dolarlık yatırım kararı aldık”

İlerleyen süreçte en değerli yatırım amaçlarından birinin de pak güç olacağını söyleyen Karaoğlu, şunları kaydetti:

 “Gerek artan güç maliyetleri gerekse de sürdürülebilirlik amaçlarımız doğrultusunda pak güce dönük değerli bir yatırım kararı aldık. Üretimde daha fazla pak güçten yararlanmak ismine bilhassa önümüzdeki devirde güneş gücüne dönük yatırımlar yapmayı planlıyoruz. Bu kapsamda, Yozgat Yerköy’deki Kaleseramik Özel Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 5 farklı parselde bulunan 171.477 metrekare alanın, 99.520 metrekaresinde 5 MW’e (MegaWatt İnvertör) ile tekrar Balıkesir’deki fabrikamızın çatısına da 0,96 MW’e olmak üzere toplam 5,96 MW’e kurma kararı aldık.”

Karaoğlu, Yerköy’deki yatırımlarının ÇED uygunluk müracaat sürecini de tamamladıklarının altını çizerek, “Güneş enerjisi alanında, alternatif teklifleri de değerlendirerek, önümüzdeki süreçte şirket kaynakları ve yeşil finansman imkanlarıyla yaklaşık 6 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı hedefliyoruz. Bu yatırımın, özellikle bizim şirket olarak yeşil dönüşümümüze katkı yapmasının yanında, ülkemizin 2053 Net Sıfır emisyon hedeflerine de çok önemli katkılar yapacağına inanıyoruz.” dedi.

Hibya Haber Ajansı