GündemHaber Girişi : 09 Mart 2023 19:34

Kalın: “Biz prensipte NATO’nun genişleme politikasını hep destekledik”

Kalın: “Biz prensipte NATO’nun genişleme politikasını hep destekledik”

Kalın’ın konuşmasından birtakım satır başları şöyle:

“Özellikle terörizmin finansmanı, eleman devşirilmesi, terörizmin propagandasının yapılması ve şiddete teşvik edilmesi tarafındaki aksiyonların önlenmesi için ve gerekli, türel, isimli, idari, istihbari adımların atılması istikametindeki beklentilerimizi de tabir ettik.

Özellikle İsveç bağlamında bildiğiniz üzere geçen yıl yapılan anayasa değişikliği çerçevesinde İsveç Hükümeti yeni bir terörle çaba yasası hazırladı ve bunu da bugün kendi hükümetleri resmen kabul etti. Muhakkak süreçleri tamamlamak suretiyle. Bunun bizim açımızdan natürel ki memnuniyet verici bir durum olduğunu söz ettik. Bu kanunla birlikte terörle uğraşta daha aktif bir pozisyonda olacaklarını da İsveçli mevkidaşlarımız zati lisana getiriyor.

Bizim bu yasanın yürürlüğe gireceği tarih olan 1 Haziran’dan sonra da fakat o tarihe kadar da terörle çaba PKK/PYD/FETÖ ve gibisi yapılarla ilgili atılacak adımları yakından takip etmeye devam edeceğiz. Burada teröre karşı uğraşın bütün boyutlarıyla sürdürülmesi konusundaki kararlılığımızı da tabir ettik. Bir terör örgütünün bulunduğu ülkeyi amaç almayıp bir öteki ülkeyi maksat alması asla bu terör örgütüne göz yumulması manasına gelmez. Bu terör örgütlerinin burada kullandığı birtakım paravan örgütler, isimler, şemsiye yapılanmalar var. Bunlara karşı da ayrıntılı bilgi paylaşımında bulunduk.

Biz yalnızca Madrid’de imzalanan Üçlü Mutabakat’ın tam manasıyla, kamil bir halde uygulanmasını bekliyoruz. Bu gerçekleştiği oranda da iki ülkenin de NATO üyelik süreci olumlu bir tarafta ilerleyecektir. Biz prensipte NATO’nun genişleme siyasetini destekliyoruz.

Geçmişte olduğu üzere biz prensipte NATO’nun genişleme siyasetini daima destekledik. Geçmişte hatırlarsanız öteki ülkeler yeni üyelerin kabulü noktasın çok uzun süren oyalamalar, bekletmeler yapmışlardı. Yunanistan’ın Kuzey Makedonya’nın üyeliği konusundaki takındığı hali kastediyorum bununla.

Önümüzdeki günlerde, haftalarda bu ülkelerin atacağı adımlar biraz bu işin seyrini, suratını belirleyecek. Şu anda kesin bir şey söylememiz mümkün değil fakat bunların hepsini bir bütünlük içerisinde değerlendirmeye devam edeceğiz.”

Hibya Haber Ajansı