Genel olarak Kara Halile tohumları atıştırmalık şeklinde tüketilmektedir. Badem veya fıstığa benzeyen bir tada sahiptir. Tohumdan yenilebilir bir yağ elde edilir. Ekşi meyveler salatalarda yenir, salamurada muhafaza edilir veya kızartılır. Ayurveda tıbbı için merkezi öneme sahiptir. Uzun zamandır her türlü sindirim sorunu için başlıca çare olarak kabul edilmiştir. Tıbbi özellikleri sayısız deneyde test edilmiştir.
Meyveler, antrakinonlar, tanenler, kebulik asit, reçine ve sabit bir yağ gibi tıbbi olarak aktif bir dizi bileşen içerir. Meyve özleri, oksidatif stres üzerinde önemli inhibitör aktivite ve yaşa bağlı olarak telomerik DNA uzunluğunun kısalması ve dolayısıyla hücresel yaşlanma üzerinde inhibe edici bir etki sergiledi. Ayrıca kardiyoprotektif etki göstermişlerdir. Kara Halilenin faydaları arasında..
Ağız ve diş sağlığı açısından iyileşme,
Sindirim sistemini düzene sokması,
Mideyi rahatlatması,
Yaraların kolayca iyileşmesine katkıda bulunması,
Ağrı kesici özelliğe sahip olması,
Diyabet hastalarında kan şekerini düşürmeye yardımcı olması,
Göz sağlığı için destekleyici bir özelliğe sahip olması,
Antimikrobiyel özelliği ile bakteri ve virüs gibi oluşumların engellenmesi,
Kalp çarpıntılarını sakinleştirici özelliği,
Yüksek ateş sorunlarında düşürücü etkisi olduğu,
Öksürüğe iyi geldiği,
Cilt sağlığına son derece yararlı etkilere sahip olduğu bilinmektedir..