MagazinHaber Girişi : 12 Kasım 2024 16:20

Kat Kat Güzellik: Hindi Kuyruğu Mantarı

Kat Kat Güzellik: Hindi Kuyruğu Mantarı
Doğanın Sanatı Hindi Kuyruğu Mantarı; odunu parçalayarak, besinleri toprağa geri dönüştürerek ve yeni büyüme için alan yaratarak ormanlarda önemli bir rol oynar.

Görselde, genellikle ağaç kütüklerinde veya yaşlı ağaçların gövdelerinde görülen bir mantar türü bulunmaktadır. Bu tür mantarlar, genellikle ağaçları çürütme özelliğine sahip olup, doğadaki döngüde önemli bir rol oynarlar. Mantarın tam türünü kesin olarak söylemek için daha detaylı bir inceleme gerekse de  Stereum Hirsutum (Sahte hindi kuyruğu) olarak bilinmektedir.

Görseldeki mantar, açık sarı ve kahverengi tonlarında olup, bu da oldukça yaygın bir renk kombinasyonudur.

Stereum hirsutum, Türkiye Mantarları Listesindeki bilinen Türkçe ismi ile Kıllı Katmantarı, Türkiye geneline yayılmış bir mantar türüdür. Sahte hindi kuyruğu ve Tüylü perde kabuğu olarak da adlandırılan Stereum hirsutum, tipik olarak ölü odun üzerinde birden fazla parantez oluşturan bir mantardır. Aynı zamanda şeftali ağaçlarına bulaşan bir bitki patojenidir.






BU TÜR MANTARLARIN ÖNEMİ:

Doğal döngü: Ölü ağaçları parçalayarak toprağa karışmalarını sağlarlar.

Ekosistem: Birçok canlı için besin ve yaşam alanı oluştururlar.

Önemli not: Bu tür mantarların bazıları zehirli olabilir. Bu nedenle, doğada gördüğünüz herhangi bir mantarı kesinlikle yememelisiniz.

SAHTE HİNDİ KUYRUĞU VE HİNDİ KUYRUĞU

Bu Saprobik (çürükçül) türümüz yıl boyu ölü, ölmekte olan sert ağaçlarda (meşe, kayın, gürgen vb.) kesilmiş ağaç kökleri ve düşmüş ağaç dallarında görülebilir. Ülkemizin tüm bölgelerinde sıfır rakımdan 1500 rakımlı ormanlık alanlarda son bahar ve kış aylarında yoğun olarak kendini gösterir.

Morfolojik olarak birçok türle karıştırılır. Versicolor isminde de anlaşılacağı gibi farklı renkte kendini gösterebilir. Örnekleri gönderi içerisinde mevcut olan ahşap üzerinde kat kat ya da spiral şeklinde üst üste yayılır. 2-12 cm genişliğinde ve ortalama 1-4 mm kalınlığında olan türümüzün en kolay ayrım yeri şapka altındaki beyaz ve krem renk arasındaki polipor gözenekleridir. Sahte hindi kuyruğu dediğimiz Stereum türlerinden alt kısmı düzdür. Bir diğer benzer Bjerkandera türleri ise kalınlık olarak 6-9 mm ve alt kısmı gri, siyahımsı renktedir.

Bu fotoğraflar Gazeteci Elif Kırnak tarafından Pendik Aydos’ta çekilmiştir.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.