EkonomiHaber Girişi : 31 Mart 2023 00:02

Kaya: “2012’ye kadar gelen dönemde ekonomik büyüme vardı”

Kaya: “2012’ye kadar gelen dönemde ekonomik büyüme vardı”

Hibya, programda Egk Consulting kurucusu Yönetim ve Finansal Danışman Hâkim Kaya’yı stüdyosunda ağırladı.

Temsilcisi olduğu bankanın Türkiye’ye yatırım yapma sürecinden bahseden Egemen Kaya, “2012 yılı bilhassa Türk iktisadının son 40-50 yıldaki en zirve noktasına geldiği, faizlerin 4,5 – 5’lere düştüğü, doların voliditesinin azaldığı, herkesin Türkiye’ye akın ettiği bir periyottu. Bilhassa Türk piyasasına olan ilgi birebir vakitte Türk yatırımcıların dış piyasalarda döviz süreçleri yapmasıyla da çok ünlüydü. Hasebiyle Türkiye’ye gelmek doğal bir karar değildi. Biz de o furyaya burada paha menkul değerler vardı onu satın alarak piyasalara girdik. Biz piyasalara girdiğimizde regülasyonlar kurallar değişti. En nihayetinde 2017’de bunun noktası koyuldu. Şu anda Türkiye’de çok fazla Forex piyasasından bahsetmek mümkün değil.” diye konuştu.

Kaya, yabancı yatırımcıların Türkiye’de neleri görmek ve nelerden emin olmak istediğini şöyle açıkladı:

“Türkiye olağanüstü bir piyasa ve potansiyeli de çok yüksek bir ülke. Ekonomik manada nüfusun 85 milyon olması Almanya, Fransa üzere büyük bir ülkeyiz. Tüketen ve üreten bir ülkeyiz. Dolayısıyla üretimin gerçek manada bedele dönüştüğü bir ülkeyiz. Bununla birlikte 2012’ye kadar gelen periyotta ekonomik büyüme vardı. Faizler aşağıya düşmüştü. Enflasyon düzeyleri aşağıya düşmüştü. Hukukî manada yabancı yatırımcıya yahut Türkiye’de yatırım yapan herkese daha liberal, hukuk manasında rahat hareket edilebildiği bir ülke vardı. Yabancı yatırımcının birinci baktığı şey kendi kıymetinin, kendi malının kendi payının ne kadar korunup korunmayacağı. İkincisi ekonomik olarak ne fırsat gördüğü hakikaten burada uygulanan siyasetler hür piyasa siyaseti mı? Bunlara baktığımızda bir numaralı sorun şu anda hukuk tarafındaki meşakkatler yabancı yatırımcılar orada rahat hissetmiyor.”





Kaya, hür piyasa iktisadı kurallarının dışına çıkıldığında iktisadın kendi içerisindeki dengesinin  ve yabancı yatırımcıların buraya olan algısının bozulduğunu söz etti.�

Kaya, iktisat manasında 2002’den 2012’ye kadar yapılan genel doğruların yeniden yapılması ile yabancı yatırımcıların tekrardan buraya gelebileceğini belirtti. Kaya, “Kemal Derviş ile başlayan Ali Babacan, Mehmet Şimşek ile devam eden bir ekol gibi tekrardan yapılsa daha önceden gelmiş,burada yatırım yapmış, güvenmiş yatırımcıların gelmemesi gibi bir şey söz konusu değil.” dedi

Moderatör İlkay Arıkan’ın “Mevcut başkanlık sisteminin ve Cumhur İttifakı’nın parlamentoda çoğunluğu aldığı bir seçim sonucu durumunda şu ana kadar yaşanılan siyasetlerin devam edeceğini düşünüyor musun?” sorusuna ise Kaya, şöyle cevap verdi:

“2021 Eylül’ünden itibaren yaşadığımız problemlerin temel sebebinin zamansız ve erken faiz indirimleri olduğunu düşünüyorum. Faiz indirimleri erken başlamasaydı biz muhtemelen doları 18 seviyelerinde görmezdik. Ondan sonra atılan adımlar KKM olsun doların farklı şekillerde tutulmaya çalışılması olsun hep esasında dışarıda bir şok varken kendi kendimize de bir şok yaratmamızdan. Değişir mi soru işareti bilemem.”

‘İlkay Arıkan ile Ekonomi Sohbetleri’ yayınının tamamı ise şöyle:

Hibya Haber Ajansı