Alternatif tıp tekniklerinde öne çıkan Kaya koruğu nedir? Kaya koruğu faydaları nelerdir? soruları gündemde yer alıyor. Vatandaşlar Kaya koruğunu merak ederek hakkında araştırma yapıyor. Peki, Kaya koruğu nedir, Kaya koruğu faydaları nelerdir? Kaya koruğu neden önemli gibi hakkında tüm merak edilenlere haberimizde yer verdik.
Doğada kendiliğinden yetişen şifalı bitki türleri arasında yer alan Kaya koruğu ile birbirinden farklı tarifler yapılabilir. Baharatlı aromasından dolayı yiyeceklere tat katar. Turşu veya salata olarak da tüketilebilir. Ana yemeğin yanında garnitür olarak tercih edilebilir.
Kaya koruğu tiroid, sindirim sistemi ve cilt gibi vücudun birçok bölümüne faydası bulunan bir bitki türüdür. Metabolizmanın normal fonksiyonlarında çalışmasını sağladığı için güçlü bir sisteme sahip olabilirsiniz. Bu bitki, iç organların görevlerini düzenli bir şekilde yerine getirir. Mide ve bağırsak sendromlarının etkisini minimum seviyeye indirir. Koruğu faydaları kulak için de önemlidir. Orta kulak ağrısı için kullanılabilir.
Deniz rezenesi olarak da adlandırılan bitki, sağlıklı bir tarif olarak diyet programlarında rol oynar. Kaya koruğu bitkisinin içerisinde; yüksek oranda C, E ve K vitaminleri, iyot, sülfat, pektin, karoteniod ve flavonoidler, antioksidanlar ve Omega-3 yağ asitleri yer alır.
Yüksek C vitamini ve mineral içeriği sayesinde birçok rahatsızlığın olumsuz etkisini azaltmaya yardımcı olan kaya koruğu faydaları şunlardır:
Kaya koruğunun�dış ve orta kulak ağrılarına iyi geldiği düşünülmektedir. Kaya koruğunu bu amaçla kullanmak istiyorsanız eğer siyah çay demliyormuş gibi demleyip, günlük iki yemek kaşığı tüketebilirsiniz.
Kaya Koruğu salata, meze, turşu veya sos olarak tüketilebildiği gibi krem yapılarak da cilt üzerine sürülebilir. Ekşi ve tuzlu bir lezzete sahip olan bu bitki türü, balık yemeklerinin yanında meze olarak sofralara lezzet katar. Salamurası yapılan kaya koruğu turşusu, özellikle Anamur ve Silifke’de yerel halkın sofralarında önemli bir rol oynar. Turşu ile benzerlik gösteren salamura, lezzetli bir tarif olarak tüketilir. Zeytinyağlı ve sarımsak ile harmanlanan salata, tadı sayesinde kendisine hayran bırakır. Dereotu, maydanoz ve limon ile birlikte karıştırılır. Baharatlı bir tadı olan bu bitki, hemen her yemeğin yanına yakışır.
Kontrollü bir şekilde tüketilmesi gereken kaya koruğu bitkisi, tuz oranı yüksek bir üründür. Tansiyon hastalarının dikkat etmesi önemli bir detaydır. İçerisindekilere alerjisi olanların yememesi ya da doktora sorması gerekir. Demlenerek yapılan çay, uzmana sorularak günde ortalama 2 kere içilebilir. Herhangi bir sorun ile karşılaştığınız zaman profesyonel birinden yardım alabilirsiniz.
Vücudunda magnezyum, sodyum, kalsiyum ve C vitamini gibi bileşenlerin yüksek olduğu kişilerin tüketmemesi önerilir. İçindeki herhangi bir maddeye alerjik reaksiyon gösteren kişilerin doktora başvurması gerekir.
Vücudun hemen her yerine faydaları bulunsa da,�fazla tüketildiği zaman zarar verme olasılığı yüksektir. Fazla yenildiği taktirde, karaciğere hasar verebilir. Risk grubundaki kişilerin doktora danışmadan yememesi gerekir.
Kaya koruğu aktarlarda bulunur. Her aktarda olmasa da bazı dükkanlarda kaya koruğu bulabilirsiniz.�Online satış yapan aktarlarda kaya koruğuna ulaşma ihtimaliniz de yüksektir.