GündemHaber Girişi : 04 Nisan 2023 06:14

Kayak yaralanmalarında ilk müdahale nasıl yapılmalı?

Kayak yaralanmalarında ilk müdahale nasıl yapılmalı?

Yaralanan kişinin şuurunun, rahat nefes alıp verdiğinin denetim edilmesi gerektiğini söz eden uzmanlar, “Yaralının baş, boyun, omurga bölgesinde hassasiyet ve hareketlerinde kısıtlanma olup olmadığı gözlemlenmelidir” ikazında bulunuyor. Uzmanlar, kayak kazalarını önlemede yeterli bir eğitim almanın, uygun ekipman seçiminin ve kullanımının da değerli olduğunu vurguluyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Ortopedi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, içerisinde bulunduğumuz kış mevsiminde sıklıkla karşılaşılan kayak yaralanmalarına ait değerlendirmelerde bulundu.

Ciddi yaralanmalar ortaya çıkabilir

Kayak  sporunun, kış sporlarını sevenler için önemli yaralanmalara açık bir spor kısmı olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, “Teleferik ya da taşıyıcı platformdan düşmeler, bariyer, çit ya da ağaç gibi nesnelere çarpmalar, çığ altında kalma, başka bir kayakçı ile çarpışmalar ekipman yetersizliğine bağlı kazalar meydana gelebilmektedir.” dedi.

Kafa travması ve kırıklar meydana gelebilir

Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, bu kazalar sonrası baş travması, omurga kırıkları, uzun kemik kırıkları, yaygın yumuşak doku travması, diz, ayak bileği, el bileği ve parmaklarda bağ tendon yaralanmaları üzere kolaydan hayatı tehdit edebilecek biçimde yaralanmalar görülebildiğini söyledi.

Pist dışında kayılmamalıdır!

Kayak sporunu yapan kişinin pist dışında kaymaması gerektiğinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, “Kendisi tehlikeye düştüğünde yardımına gelecek kişiler ile temasını koparmamalıdır.” ihtarında bulundu.

Önce şuur denetim edilmelidir

Yaralanma sonrasında öncelikle sakin olunması gerektiğini tabir eden Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, “Mümkünse yaralanan kişi için sağlık ekiplerine bilgi vermek ilk müdahale olmalıdır.

Kişi kendisini ve yaralıları emniyetli bir bölgede değerlendirmelidir. Yaralanan kişinin bilincini kontrol etmeli, yaralı rahat nefes alıp veriyor mu, nabız ritmi doğal mı gibi değerlendirme yapılmalıdır. Bundan sonra baş, boyun, omurga bölgesinde hassasiyet var mı, hareketlerinde kısıtlanma var mı gözlemlenmelidir.”diye konuştu.

Yaralı hareket ettirilmemeli

Boyunda hassasiyet varsa yaralının hareket ettirmeden evvel boyunluk tedarik edilmesi gerektiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, “Hastanın taşınmasının boyunluk ve travma tahtası üzerinde yapılması gerekmektedir. Hayatı tehdit etmeyen yaralanmalarda ağrılı uzvu korumak amaçlı geçici atel, breys kullanılarak olası ikincil yaralanmaların önüne geçilmelidir. Yaralı kişi hipotermi ve susuzluktan korunmalı, gerekli ısıtıcı ve su takviyesi yapılmalıdır.” diye konuştu.

İyi eğitim almak önemli

Kayak yaparken ya da kızakla kayarken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda ihtarlarda da bulunan Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Ortopedi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, “İyi bir kayak eğitimi almak en kıymetli tedbirdir. Kayak ekipmanlarının uygun gerginlikte bağlanması birinci dikkat gerektiren kuraldır. Ayakkabı uygunluğu, stoper, kayak ve kenar çeliğinin ayarlanması, pistin dikliği, hız, yorgunluk, görüş uzaklığı, yanılgılı yavaşlama ve duruş tekniğinin farkında olmak, etrafınızdaki sportmenlerin farkında olmak, kayak yapılan bölgenin tabanına hakim olmak, kask, sırt koruyucuları, kayak elbisesi, gözlük, eldiven üzere ekipmanlara sahip olmak kaza sırasında önemli yaralanmaları önleyecektir.” diye konuştu.�

Hibya Haber Ajansı