GündemHaber Girişi : 24 Şubat 2023 12:04

Kayseri’de deprem bölgesi için lojistik aktarma merkezi kuruldu

Kayseri’de deprem bölgesi için lojistik aktarma merkezi kuruldu

Bakanlıktan yapılan açıklamaya nazaran, depremzedelere yardımların süratli ulaştırılması kadar muhtaçlık materyallerinin tasnif edilmiş bir formda öncelikli lokasyonlara sevk edilmesi de büyük ehemmiyet taşıyor. Bu maksat doğrultusunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uyumunda OSB’ler ve özel kesim eliyle Kayseri’de lojistik aktarma merkezi kuruldu.

 Türkiye içinden ve yurt dışından gelen yardım materyallerinin dağıtımında kıymetli rol üstlenen merkezde binlerce eser kategorize edilerek TIR’lara yükleniyor. Su, besin, giysi, ısınma, jeneratör, hijyen üzere gereçlerin ayrıştırıldığı merkezden çıkan onlarca TIR, Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanlığı tarafından kurulan Acil Toplumsal Yardım Grupları (ASYA) aracılığıyla afet bölgesindeki depolara taşınıyor. Yardım gereçlerini buradan da afetzedelere ulaştırılıyor.

 Dayanışma üst seviyede

 Kahramanmaraş ve Hatay merkezli sarsıntıların akabinde hem yurt içinde hem de memleketler arası alanda dayanışma en üst düzeye çıktı. Türkiye’nin yanı sıra dünyanın dört bir yanından tonlarca birebir yardım, çeşitli ulaşım araçlarıyla deprem bölgesine sevk edilmeye başlandı.

 Aktarma ve lojistik merkezler

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da bir taraftan endüstriciler ile deprem bölgesi ortasında yardım koridoru oluştururken başka taraftan Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) kurduğu aktarma ve lojistik merkezleri ile yardımların süratli ve inançlı bir formda depremzedelere ulaştırılmasına yardımcı oluyor.

 3 vilayette kuruldu

 Bakanlık bünyesinde oluşturulan kriz merkezi aracılığıyla deprem yardımlarının uyumu için Adana, Gaziantep ve Kayseri’de lojistik aktarma merkezleri oluşturdu. Bunlardan biri olan Kayseri Acil Toplumsal Yardım Lojistik ve Aktarma Merkezi, yurt içi ve yurt dışından gelen yardımların deprem bölgesine sevk ve yönetimi misyonunu üstlendi.

Ürünler tasnif ediliyor

Kayseri OSB içerisindeki fuar alanının dönüştürülmesiyle oluşan merkeze gelen eserler; su, besin, giysi, ısınma, jeneratör ve hijyen üzere kategorik olarak ayrıştırılıyor. Ayrıştırma ve tasnif sürecinin akabinde tekrar TIR’lara yüklenen eserler, AFAD ve Türk Kızılay’ın öncelikli gereksinim listesine uygun olarak kentlere gönderiliyor.

Verimli ve hızlı

Ürünler, Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanlığı tarafından doğal afetler sonrasında süratli bir şeklide harekete geçilmesi maksadıyla kurulan ASYA gruplarına ilişkin 67 depoya naklediliyor. Yüzlerce TIR’lık, on binlerce paletlik yardım materyalleri, belirli bir plan ve program çerçevesinde depremzedelere ulaştırılıyor.

Bu işleyiş sayesinde afet lojistiği hızlanarak daha verimli hale geliyor. Merkeze, Mehmetçik, lokal idareler ve OSB’ler ile teknoloji şirketi Trendyol da işçi dayanağı veriyor. 24 saat asıllı 3 vardiyada çalışan işçi, aralıksız bir formda tasnif ve yükleme süreçlerine devam ediyor.

Trenle gelen yardımlar

Kayseri ASYA Lojistik Depo Sorumlusu Süleyman Konak, merkeze günlük 20-25 ortası TIR girişi olduğunu belirterek “Bir yandan TIR’larımız girerken bir yandan da bölgedeki ihtiyaca göre dolup o bölgelere sevkiyatı yapılıyor. Aynı zamanda istasyona trenle gelen vagonlarımız da var. O vagonlarla da aynı operasyonlara devam ediyoruz.” dedi.

Kayseri OSB’de

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’ne ilişkin fuar merkezinin 8 bin metrekare kapalı alana sahip olduğunu anlatan Konak, “Vardiya sistemiyle yaklaşık 50-60 personelin olduğu bir sistemde çalışıyoruz. Burada Kayseri Büyükşehir Belediyesi olsun, ilçe belediyeleri olsun, aynı zamanda İŞKUR kapsamında işçilerimiz bu operasyona destek veren birimler.” diye konuştu.

 Sevk ve planlama

Daha süratli ve verimli bir afet idaresi için operasyona takviye verdiklerini belirten Trendyol Operasyon Yöneticisi Sedat Merdan, merkezde lojistik idaresi manasında çalışmalar yürüttüklerini kaydederek “Bizim buradaki amacımız, yurt dışından gelen yardımların önden tasnif edilerek bölgelerin ihtiyaçlarına göre sevk planlarını gerçekleştirmek. Sadece bizim değil bu konuda bize destek olan birçok arkadaşın çok büyük emeği var. Birimiz olmasak bu organizasyon olması mümkün değildi.” tabirlerini kullandı.

Hibya Haber Ajansı