GündemHaber Girişi : 28 Mart 2023 14:34

Kılıçdaroğlu: “İktidar olunca ilk yapacağımız iş israfı önlemek”

Kılıçdaroğlu: “İktidar olunca ilk yapacağımız iş israfı önlemek”

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından birtakım satır başları şöyle:

“Mevlana’nın ideolojisini öğrenmek ve halka anlatmak ve adaleti yalnızca kendi ülkemize değil Mevlana’nın ideolojisi için de dünyaya anlatmak hepimizi vazifesidir. Büyük Mevlana şöyle söyler; “Adalet bir kutup yıldızı gibidir yerinde sabit durur ama bütün kainat onun etrafında döner.” Benim size kelamım var bu ülkeye adaleti getireceğiz.

Adalet yalnızca mahkeme salonlarında tecelli etmez. Mademki kainat adalet üzerine inşa edildi adaleti hayatımızın her yerinde ve her alanında gerçekleştirmek zorundayız. Konya toprak olarak Hollanda’dan büyük bir ülke. Konya şayet Hollanda’dan büyükse tarım üretimde, Türkiye tarım üretiminde çok daha uygun bir yerde olması lazım. Gerçek bu türlü mi bakalım. 2021 yılında BM bilgilerine nazaran Hollanda’nın 114 milyar dolarlık tarım eseri ihracatı var. Konya’dan küçük Hollanda’nın 114 milyar dolarlık ihracatı var. Gelelim Türkiye’ye koskoca Türkiye 24 milyar liralık tarım eseri ihraç ediyor. Konya bakıldığında bir numara ancak buranın da önemli problemleri var. Sıkıntıların nasıl çözülmesi gerektiğine değineceğim. Neden Türkiye diyorum zira Türkiye’nin de meseleleri çok büyük tarımın da sıkıntıları çok büyük. Şayet Konya’dan küçük bir Hollanda 114 milyar dolarlık tarım eseri ihraç ediyorsa ve Türkiye devasa bir ülke yalnızca 24 milyarlık tarım eseri ihraç ediyorsa hepimiz şapkamızı koyup düşünmek zorundayız. Neden bu hale geldik.

Dünyanın neresine gitmişse bir gencimiz güler yüzle kendi ülkesine dönecek bundan tasa etmeyin. Sizin özgürlük alanınızı genişleteceğim hiç kaygı etmeyin. Attığınız bir tweet münasebetiyle babanız ve anneniz asla kuşku duymayacak zira bilecek ki artık bu ülkede demokrasi var.





18 milyon 700 dekar yalnızca Konya’da tarım toprağı var. 2004 ve 2022 yılları ortasında 7 buçuk milyon dekar tarım alanı sistemin dışına çıktı zira köylü ekemiyor. Ve sulama da yeteri kadar olamadı. Malum meşhur bir projesi var KOP projesi hasebiyle bir türlü Konya ovasına 20 yıldır gerçek dürüst su gelmiyor. O suyu getireceğim o çiftçiyi memnun edeceğim.

Kırsalda çalışan bütün gençler ve bütün bayanlar iktidarımızda göreceksiniz onların toplumsal güvenlik primlerini devlet ödeyecek kâfi ki çalışsınlar kâfi ki üretsinler. Bütün çiftçi kardeşlerim bütün üreticiler sizin bankalara tarım kredi kooperatiflerine olan faizlerinizi büsbütün sileceğiz yalnızca ana paranızı taksitlerle alacağız. Siz üreteceksiniz siz kazanacaksınız. Dışarıdan arpa, buğday, fasulye, canlı hayvan, et bunların tamamını bitireceğiz herkes üretecek ve herkes kazanacak. Bunun formülü havza bazlı planlama yapacağız.

im neyi üretecek muhakkak olacak bir yıl sonra kaçtan satacak o da muhakkak olacak. Formül maliyet artı makul kar eşittir taban fiyat. Çiftçilere kırmızı mazot vereceğiz yani KDV’si ÖTV’si olmayacak. Hiçbir çiftçinin hiçbir üreticinin traktörüydü, pulluğuydu, hayvanıydı asla haczedilmeyecek. Çok sayıda ziraat mühendisimi ve veterinerimiz üniversitelerden mezun ve işsizler, kırsalda köy okullarını açtıktan sonra ve oralara öğretmen atandıktan sonra köyde köyün imamı olacak öğretmeni olacak hayvancılık yapılıyorsa veterineri olacak tarım eserleri üretiliyorsa ziraat mühendisi ziraat teknisyeni olacak.

Bu beşli çetelere hizmet değil vatandaşa hizmet demek size hizmet edeceğiz.

Esnaf kardeşlerim de orta direği temsil ederler. Ahi Evran geleneğinden gelirler komşusu siftah yapmazsa yanındaki esnaf onun da siftah yapmasını ister. Esnafın orta direğin güçlendirilmesi lazım. Esnaf sıkıntı durumda sattığı eserin yerine yenisini alamıyor.

Altı önder kelam verdik birinci yapacağımız iş bir esnaf bakanlığı kurmak olacak. Esnafın bakanı olacak esnaf sahipsiz olmayacak. Esnafın sicil affını çıkartacağız. Pandemi periyodunda esnaf sıkıntı durumda kaldı kredi verdiler faizlerini istiyorlar, o periyotta verilen kredilerin faizlerini sileceğiz. BAĞ-KUR primleri var vergi borçları var. Onların da faizlerini sileceğiz esnaftan makul ana paralarını alacağız.

İktidar olunca birinci yapacağımız iş israfı önlemek. Bütün savurganlıkları sıfırlayacak bitirecek bir kararname çıkartacağız. İsraf olmayacak. İkinci yapacağımız iş parlamentodan hızla yasa çıkartacağız. Aile toplumun temel taşıdır. Hiçbir aile kendisini sahipsiz hissetmesin her aile toplumsal devletin muhafazası altında olsun. Aile dayanakları sigortası çıkartacağız.”

Hibya Haber Ajansı