KİMLER GELDİ, KİMLER GİTTİ… “Selim Sırrı Tarcan”

“Hareket, doğumdan ölüme kadar herkese lazımdır. Bu tıpkı yüzünü yıkamak gibi her yaşta yapılması zorunlu bir görevdir.” demiş,
“Spor, gençleri hayalperestlikten, derbederlikten, zararlı eğlencelerden korur.” diyen adam…

O kim mi?
Bu topraklarda yaşamış, özveriyle çalışan ve ülkemizi ileriye taşıyan insanlardan sadece biri.

SELİM SIRRI TARCAN, ülkesine katkıda bulunmaya Osmanlı döneminde başlamış ve Cumhuriyet döneminde de çalışmalarını sürdürmüş.

Örneğin;
II. Meşrutiyetten hemen sonra, ülkenin uluslararası temsil edilmesini amaçladığından ilk Millî Olimpiyat Komitesinin kurulmasına önderlik etmiş.
Fakat I. Dünya Savaşı çıktığında, Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyeliği iptal edince, Millî Olimpiyat Komitesi de dağılmış.
O, bu amacından vazgeçmeyip 1922 yılında, Türkiye Millî Olimpiyat Cemiyeti’nin tekrar kurulmasına öncülük etmiş ve komitenin başkanlığına seçilmiş.

Türkiye’nin Olimpiyatlar’ da temsil edilmesini sağlayan SELİM SIRRI TARCAN, beden eğitimi öğretmeni ve spor yöneticisidir.
Aynı zamanda Osmanlı’da folklor çalışmalarını başlatan ilk kişidir. Ege bölgesinden zeybek oyunlarını derleyerek, İstanbul şehir toplumuna tanıtma çalışmaları başlatmıştır.
Ayrıca ülkemizin ilk beden eğitimi öğretmenlerini yetiştiren kişidir.
Türkiye’de voleybol sporunun ve boks sporunun kurucusudur.
1924-1935 yılları arası Beden Terbiyesi Başmüfettişi görevi yapmıştır.
TBMM’de 5,6 ve 7. dönemlerde CHP milletvekili olarak görev yapmıştır.
Gençlik marşı (Dağ Başını Duman Almış)’nın yaratıcısıdır.
Hayatı boyunca 58 kitap, 2500 makale ve yine pek çoğu spor konulu 1520 konferans vererek erişilmesi güç bir rekora imza atmıştır.

1957 yılında İstanbul’da vefat eden SELİM SIRRI TARCAN’ ın bugün ölüm yıldönümü…
Ona, Allah’tan rahmet diliyor ve ülkemize yaptığı katkılardan dolayı minnet duyuyorum.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.