EkonomiHaber Girişi : 10 Nisan 2023 11:34

Kıymetliler pozitif bir haftayı geride bıraktı

Kıymetliler pozitif bir haftayı geride bıraktı

Altın geçtiğimiz hafta son bir yılın tepesini kaydettiği bir haftayı geride bırakırken, iki haftanın akabinde yeşile dönmüş oldu. 1969 dolar/ons düzeyinden seansa başlayan sarı maden, hafta uzunluğu ralli içerisinde olduğu seanslar serisi yaşadı. Hafta içinde ABD’de açıklanan Açık iş gücü sayısındaki azalma sonrasında altın üst yanlışsız ivmesi sürat kazandı. İstihdam piyasasındaki yavaşlama imgesi, ABD iktisadının yavaşladığına işaret ederken, FED’in şahin siyasetinin tesirlerinin görülmeye başlandığı dikkat çekti. FED’in faiz artırım periyodunda sona yaklaştığı sinyallerini piyasa alırken, altın bu gelişmeden olumlu tarafta etkilenerek 2032 dolar/onsla haftanın en yüksek düzeyini kaydetti. Haftanın son süreç gününde Paskalya tatili hasebiyle piyasalar hacimsiz bir günü yaşarken ABD’de tarım dışı istihdam verisi dikkatle takip edildi. ABD Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı bilgi beklentilerinin altında kalarak 239 bin beklentisine rağmen, 236 bin olarak açıklandı. Hacimsiz piyasada altının üstte kalma dileği devam etmesine rağmen, yansısı kısıtlı kaldı ve haftayı 2007 dolar/onsla yüzde 2 karla haftayı tamamladı.

Gümüş de altınla emsal halde çıkarlı bir günü geride bırakmasının yanı sıra, üst üste karlarını dördüncü haftaya taşıdı. 24,10 dolar/ons düzeyinden haftaya başlayan beyaza maden, hafta boyunca içerisinde olduğu ralli sonucunda 25,14 dolar/ons düzeyine kadar uzanarak son 1 yılın tepesini yaşadı. Haftalık kapanışını ise 24,97 dolar/onstan yapan beyaz maden, yüzde 3,6 yararla haftayı kapattı.

Platin geçtiğimiz hafta hem yararlarını dördüncü haftayı taşımayı başardı hem de 3 ayın akabinde 1000 dolar/onsun üzerinde kapanış yapmayı başarmış oldu. 992 dolar/onstan haftaya başlayan platin, 1008 dolar/onstan kapanış yaparak yüzde 2 çıkarı hanesine yazdı.

Paladyum geçtiğimiz haftanın en az bedel kazanan değerli madeni olurken, 1500 dolar/onsun altındaki süreçlerine devam ediyor. 1451 dolar/onstan haftaya başlayan paladyum, 1454 dolar/onstan kapanış yaptı ve yüzde 0,2 çıkarı hanesine yazdı. Sanayilerde görülen yavaşlama paladyumun üzerinde bir mühlet daha satış baskısı yaratamaya devam edebilir beklentisi piyasalarda sürüyor.

Kaynak: TROY
Hibya Haber Ajansı