EkonomiHaber Girişi : 13 Nisan 2023 11:20

Kıymetlilere enflasyon dopingi

Kıymetlilere enflasyon dopingi

Altın dünkü seansta enflasyon verisiyle güç kazanarak, son bir haftanın doruğuna yükseldiği bir günü geride bıraktı. 2003 dolar/ons düzeyinde seansa başlayan sarı maden, ABD’de açıklanan enflasyon verisi beklentilerin altında kalmasıyla birlikte değerli madenlerde ralli yaşandı. Tüketici Fiyat Endeksi Mart ayında yüzde 0,2 beklentisine karşılık, yüzde 0,1 artış göstererek yıllıkta yüzde 5’e gerilemiş oldu. FED’in şahin siyasetlerinin sonuç vermesi datalara yansımaya başlamışken, FED’in faiz artırım döngüsünün sonuna geldiğini göstermiş oldu. Altın bu data sonrası 2028 dolar/ons düzeyine kadar uzanarak, son bir haftanın en yüksek düzeyini kaydetmiş oldu. Gün sonu kapanışını ise 2015 dolar/ons düzeyinden yapan sarı maden, yüzde 0,5 karı hanesine yazmış oldu.

Gümüş de altınla birlikte çıkarlı bir günü geride bırakırken, gümüş son bir yılın tepesine kadar yükseldiği bir günü yaşamış oldu. 25,05 dolar/onstan seansa başlayan beyaz maden, 25,67 dolar/ons düzeyine kadar uzanarak yüzde son 1 yılın doruğunda en yüksek seviyeyi kaydetmiş oldu. Gümüş 25,50 dolar/ons düzeyinden seans kapanış yaparken, yüzde 1,8 yararı hanesine yazmış oldu.

Platin günün en çok bedel kazanan değerli madeni olarak öne çıkarken, 1000 dolar/onsun üzerine dönmüş oldu. 996 dolar/ons düzeyinden seansa başlayan platin, 1019 dolar/ons düzeyinden gün kapanışını yaparak yüzde 2,3 yararı hanesine yazdı.

Paladyum da değerli maden rallisine katılarak günü artıda kapatan bir öbür değerli maden olmayı başardı. 1444 dolar/ons düzeyinden seansa başlayan paladyum, 1465 dolar/ons düzeyinden gün kapanışı yaparak yüzde 1,4 çıkar elde etmiş oldu.

Kaynak TROY
Hibya Haber Ajansı