GündemHaber Girişi : 11 Nisan 2023 13:04

Kız çocuklarında babaya aşırı düşkünlük 3-6 yaş arasında görülüyor

Kız çocuklarında babaya aşırı düşkünlük 3-6 yaş arasında görülüyor

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog İnci Parıltı Dava, Elektra kompleksine ait değerlendirmede bulundu.

“Kız çocuğu anneden uzaklaşıp babaya yakınlaşıyor”

Elektra kompleksinin sıklıkla Sigmund Freud ile birlikte anıldığını fakat bu tabirin birinci kere 1913 yılında Carl Jung tarafından kullanıldığını belirten Uzman Klinik Psikolog İnci Parıltı Dava, “Elektra kompleksi; kız çocuğunun annesinden babasını kıskanmasını, annenin yerini geçme isteğini, baba konuttan gittiğinde daima ağlamasını ve babaya çok düşkün olmayı tabir etmek için kullanılıyor. Kız çocuğu anneden uzaklaşırken babaya yakınlaşıyor. Bu davranışlar yaklaşık 3-6 yaş ortasında görülüyor ve vakitle olağana dönüyor. Yaşın ilerlemesiyle anneyle özleşme yoluyla da çözümleniyor” diye konuştu.

“Ebeveynler birbirlerine sevgi göstermekten kaçınmamalı”





Bu devirde ebeveynlerin çocuklarına nasıl yaklaşacaklarını bilemediklerini söz eden Uzman Klinik Psikolog İnci Işık Dava, “Bazı ebeveynler, çocukları kıskanmasın diye birbirlerine karşı aralıklı yaklaşabilirler lakin birbirlerine karşı aralı yaklaşımlarının uygun bir tavır olmadığını söylemekte yarar var. Çocuklarının yanında sevgi göstermekten kaçınmamaları gerekiyor. Eşler birbirlerine olan hallerini değiştirmemeli. Çocuklar anne ve babalarını model alıyorlar. Tıpkı vakitte çocuklar, ailede herkesin farklı bir birey olduğunu, herkesin sevgi ve ilgisinin farklı olacağını öğrenmeli ve kabul etmeliler” dedi.

“İşte Elektra kompleksinin belirtileri”

Uzman Klinik Psikolog İnci Işık İdeal, genel olarak3-6 yaşlar ortası başlayan Elektra kompleksinde gözlemlenebilen belirtileri şöyle sıraladı:

“Anneye karşı açıklanamayan düşmanlık duyguları besliyorlar,

‘Büyüyünce babamla evleneceğim’ gibi cümleler kuruyorlar,

Annesinin babasına gösterdiği sevgiyi kıskanıyorlar,

Anne ve baba kavga ettiğinde koşulsuz babanın tarafında yer alıyorlar ve

Karar verirken önce babanın fikrini alıyorlar.”

“Yetişkinlik evresinde de devam edebilir”

Ebeveynlerin bu periyodun olağan bir durum olduğunu ve çocukları suçlamak, eleştirmek yerine şartsız sevgi ve ilgi göstermeyi unutmaması gerektiğini de vurgulayan Uzman Klinik Psikolog İnci Işık Dava, “Bu süreci süreksiz ve olağan bir durum olarak kıymetlendiriyoruz. Çocuğun yaşı ilerledikçe kıskanma durumu yavaş yavaş örnek almaya dönecektir. Fakat Elektra kompleksininyetişkinlik evresinde de devam etme ihtimali olabilir. Bu yüzden şayet ergenlik devrinde de devam ederse bilhassa ruhsal dayanak almak değer kazanacaktır. Yetişkinlik evresinde de Elektra kompleksinin devam etme ihtimali olabilir. Yetişkinlik evresinde bu kompleksin en kıymetli belirtileri, bayanların kendilerinden yaşça olgun erkeklere ilgi duyma ve babalarına misal özellikler aramaya başlamaları formunda görülebilir” sözlerini kullandı.

“Baba figürü çocuğa açıkça anlatılmalı”

Uzman Klinik Psikolog İnci Parıltı Dava, kompleksin tahlili için dikkat edilmesi gerekilen birtakım durumları ise şöyle sıraladı:

“Babanın da sıradan bir insan olduğunun çocuğa öğretilmesi,

Baba figürünün tam olarak çocuğa açıklanması,

Anne ve babanın ortasında bir bağ olduğunun belirtilmesi,

Anne-babaların 3 yaşından sonra çocukları ile farklı odada kalması,

Anne – babaların çocuklarına karşı aşkım, sevgilim üzere sözlerle hitap etmemesi,

Anne-babaların çocukları ile dudaktan öpüşmemesi,

Anne-babanın çocukları ile gereksiz güç uğraşına girmemesine dikkat edilmesi gerekiyor.

Çocukların ruhsal yapısını ve kişilik gelişimini etkilediği için anne ve babaların bu tavırlara dikkat etmesini öneriyoruz.”

Hibya Haber Ajansı