EğitimHaber Girişi : 28 Kasım 2022 13:24

KPSS DHBT sonuçları 16 Aralık’ta Açıklanacak

KPSS DHBT sonuçları 16 Aralık’ta Açıklanacak

KPSS DHBT (Din Hizmetleri Alan Bilgisi) sonuçları ÖSYM’nin takvimine göre 16 Aralık tarihinde açıklanacak. Adaylar ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nden T.C. kimlik numarası ve aday şifresiyle sonuçları görüntüleyebilecek.

ÖSYM’nin KPSS DHBT soru ve cevap kitapçığı için erişim linki!

KPSS DHBT sınavı dün gerçekleştirildi. Sınav sonrasında soru ve cevap kitapçığı ÖSYM tarafından açıklandı. KPSS DHBT soruları ve KPSS DHBT cevaplarına haberimizin içeriğindeki link üzerinden erişim sağlayabilirsiniz.

KPSS DGBT SORULARI VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ

ÖSYM’nin KPSS sınavlarındaki son oturumu dün tamamlandı. KPSS Lisans, ÖABT, Ön Lisans, Ortaöğretim sınavları ardından son olarak KPSS DHBT de uygulandı. Adaylar KPSS DHBT soruları ve cevapları hakkında araştırmada bulunuyor. ÖSYM’nin sitesi anlık olarak takip ediliyor.

KPSS DHBT sınavı dün gerçekleştirildi. Sınav sonrasında soru ve cevap kitapçığı ÖSYM tarafından açıklandı. KPSS DHBT soruları ve KPSS DHBT cevaplarına haberimizin içeriğindeki link üzerinden erişim sağlayabilirsiniz.

27 Kasım 2022 tarihinde uygulanan 2022 KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi Sınavının (DHBT) Temel Soru Kitapçıkları ile Cevap Anahtarları (her test için %10’u) aşağıdaki bağlantıda erişime açılmıştır.

Sınava başvuran adaylar, Temel Soru Kitapçığı diziliminde verilen sınav sorularının tamamına ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile ulaşabilecektir. Temel Soru Kitapçığı görüntüleme süreci 07 Aralık 2022 tarihi saat 23.59’a kadar erişim sağlayabilecekler.

DHBT Nedir? 2022

DHBT sınavı Diyanet İşleri Başkanlığında görev almak insanların girmiş olduğu bir sınavdır. Diyanet işlerinde görev almak isteyen insanlar KPSS genel kültür, genel yetenek sınavının yanında lisans alanında DHBT sınavına başvurmamalılardır. Din İşleri Başkanlığında din ile alakalı görevlerde yer almak için DHBT sınavına girmek zorunludur.

DHBT Sınavı Ne İşe Yarar, Bu Sınav ile Nereye Atanılır?

KPSS  oturumunda barajı aşıp DHBT’de de yeterli puanı alanlar aşağıda belirttiğimiz kadrolara veya iş ilanlarına başvurabilirler:

  • İmam-Hatip
  • Kayyım
  • Kuran Kursu Öğreticisi
  • Müezzin

2022 DHBT Başvuru Şartları

  1. Mezun durumda olan Ortaöğretim (Lise),Önlisans ve Lisans adayları 2022 DHBT’ye kendi düzeyinde girebilir.
  2. Son sınıf okuyan Ortaöğretim (Lise),Önlisans ve Lisans adayları 2022 DHBT’ye kendi düzeyinde girebilir.
  3. DHBT puanı 2 yıl geçerli olduğundan 2 yıl içinden mezun olabilecek Lise, Önlisans ve Lisans adayları da 2022 DHBT’ye girebilir ancak mezun olunca ilanlara başvurabilir ve tercihlerde bulunabilir.
  4. Dört yıllık İlahiyat okuyan adaylar ikinci sınıf öğrencileri, önümüzdeki yıl iki yıllık bitirebilecek durumda iseler, yine İHL mezunu olup 4 yıllık lisans okuyup 2. sınıfta okuyanlar, önümüzdeki yıl iki yıllık bitirebilecek durumda iseler, Önlisans kategorisinden KPSS-DHBT’ye başvurabilirler.

Ayrıca;

Hem KPSS hem de DHBT 2 yılda bir yapıldığı için, bu sınava mezun olanlar ile sınavın geçerlik süresi (iki yıl) içinde mezun olabilecek durumda olan adaylar da başvurabilir. Yani, halen imam hatipte okuyan 11. sınıf öğrencileri, Açık Öğretim İHL’de okuyup bir sonraki DHBT sınavına kadar mezun olabilecek öğrenciler de bu sınava katılabilir. Tabi ki mezun olduktan sonra bu puanı kullanabilirler.

Aynı şekilde hangi lise mezunu olursa olsun, şu an İlahiyat Ön Lisans okuyan, dört yıllık İlahiyat Fakültesi okuyan ve gelecek yıl mezun olabilecek öğrenciler de bu sınava girebilirler. Sınava “mezun olacakları kategoriden” girebilirler.

Ön lisans diploması almaya hak kazanmış ya da sınava başvurduğu yıl hak kazanacak adaylar sınava orta öğretim düzeyinde girmek için başvuramazlar. Aynı şekilde 4 yıllık fakülte diploması almaya hak kazanmış ya da sınava başvurduğu yıl hak kazanacak adaylar sınava ön lisans düzeyinde girmek için başvuramazlar.

Dört yıllık İlahiyat okuyanlardan 2. sınıf öğrencileri iki yıllık bitirecek durumda iseler, yine İHL mezunu olup dört yıllık lisans okuyan ve 2. sınıfta olanlar iki yıllık bitirecek durumda iseler, ön lisans kategorisinden KPSS-DHBT’ye başvurabilirler.

Bir adayın hem KPSS Lisans’a hem de KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans’a katılması mümkün değildir.