Kültür ve SanatHaber Girişi : 06 Ocak 2023 16:18

Küba Tatili Yapmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Küba Tatili Yapmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Yolculuk Tercihinde bugün Küba var.

Rotanızı Küba’ya çevireceksiniz bu haber tam da size göre. Karayiplerde bir ada ülkesi olan Küba, yurt dışı tatili için ziyaretçilerine görünenden çok daha fazlasını sunuyor.

Dünyanın keşfedilmeye değer ülkelerinden biri olan Küba’da gezip görülecek birbirinden farklı lokasyon bulunuyor. Turistik yerlerin yanı sıra ülkenin kıyıda köşede kalmış çok sayıda ilgi çekici nokta mevcut.

Özellikle Havana şehri ile tanınan Küba, komünizmle yönetildiği için de dikkatleri üzerine çekiyor. Küba tatili için ihtiyaç duyacağınız fikir ve önerileri sizler için derledik.

UÇUŞLARINIZI AKTARMALI YAPMAYIN

Küba, Türkiye’den yaklaşık 17-18 saatlik uçuş mesafesinde yer alan bir ülke. Dolayısıyla uçuşlar zaten uzunken aktarmalı şekilde tercih ettiğinizde bu süre daha da uzayacak. Bu nedenle uçuşların mutlaka direkt olmasına özen gösterin. Birçok havayolu şirketi, Küba’ya uçuşları genellikle Avrupa üzerinden yapmakta. Ancak uygun bir tarihe denk getirirseniz direkt İstanbul’dan Havana’ya düzenli sefer düzenleyen firmalardan biletinizi satın alabilirsiniz.

DOLAR YERİNE EURO ALIN

Resmî olarak böyle bir kural olmasa da ABD’nin Küba’ya yönelik politikasından ötürü ülke içerisinde ABD doları kullanılmıyor. Kullanılan yerlerde de ağır komisyonlar isteniyor. Bu nedenle Küba tatiliniz için yola çıkarken yanınıza döviz olarak dolar yerine euro almak çok daha uygun bir tercih olacaktır. euro ülkenin her yerinde gayet kabul ediliyor.

Küba’nın para birimi tek bir tane değil

Şunu da belirtmekte fayda var ki Küba’nın para birimi tek bir tane değil. Evet, CUP olarak bilinen Küba pezosunun dışında ülkede aynı zamanda çevrilebilir pezo olarak bilinen “chavito” yani CUC kullanılıyor.  Küba’da turistlerin kullandığı para birimi CUC olarak kısaltılan chavito. Eğer döviz bürosuna gittiğinizde size CUP vermeyi teklif ederlerse kabul etmeyin. Çünkü bu para birimi değer bakımından diğerinin epey altında kalıyor ve alışveriş yaptığınızda para üzeri alamama gibi durumlara sebebiyet verebiliyor.

KÜBA’NIN GEZİLECEK EN GÜZEL YERLERİ!

Varadero: Küba’daki gezilerinize bir plaj dahil etmek isterseniz o mutlaka Varadero olmalı. Turistik açıdan oldukça cazibeli olan Varadero, palmiye ağaçları başta olmak üzere yemyeşil doğasıyla da ünlü. Karayiplerde deniz keyfi yapmak için burası oldukça ideal bir destinasyon.

Guardalavaca: Küba’ya bağlı Holguin eyaleti sınırları içerisinde yer alan Guardalavaca’yı aslında bir sahil kasabası olarak tanımlayabiliriz. Turkuaz denizi ve sakin atmosferiyle ünlü kasabada su altı dalışı yapabileceğiniz pek çok yer mevcut durumda.

Cayo Coco: Küba’ya bağlı bir tropikal ada olan Cayo Coco, özellikle macera severlerin uğrak yerlerinden. O kadar ki Cayo Coco’daki tabiat parkında timsahları yakından izleyebilir veya yırtıcı kuşların sesleriyle irkilebilirsiniz. Sunduğu eşsiz manzaraya ise söylenecek hiçbir söz yok!

Baracoa: Küba’nın doğu ucunda yer alan Baracoa’nın geçmişi 15. yüzyıla kadar uzanıyor. Hatta buraya gelirseniz o dönemde inşa edilmiş olan tarihi kiliseyi dahi görebilirsiniz. Yamaç üzerine kurulu olduğu için büyük bir kısmının yeşilliklerle dolu olduğu Baracoa, özellikle fotoğraf tutkunları için harika bir yer.

Küba Dönüşünde Hangi Hediyelikleri Alabilirsiniz?

Küba turu sona ermeden önce birazdan vereceğimiz hediyelik tavsiyelerine göz atabilirsiniz.

Öncelikle şunu bilmek gerekir ki Küba, alışverişi çok sevenler için ideal bir yer değil. Yani tabii ki buradan hediyelik olarak satın alabileceğiniz sayısız çeşit var. Ancak örneğin lüks markaların çantalarını veya buna benzer ürünleri Küba’da bulamayabilirsiniz. Hem bu ihtiyaçlarınızı zaten havalimanındaki Duty Free’lerde karşılayabilirsiniz. Biz Küba’dan alabileceklerinize odaklanalım:

Puro: Küba’ya kadar gelip puro almamak olmaz. Puro demek Küba demek! Cohiba Küba’nın en ünlü puro markası. Kişi başı 25 adet alabileceğiniz puroları, tatil dönüşünde eşe dosta armağan edebilirsiniz. Ayrıca çiftçilerin sardığı el yapımı puroları da satın almayı tercih edebilirsiniz. Bu puro türlerinden satın alırsanız ülkeden çıkarken sınırlama uygulanmıyor.

Rom: Küba’ya özgü bir başka değer ise rom. Kişi başı en fazla 5 şişeye kadar satın alabileceğiniz romlar, her içtiğinizde size Küba’nın renkli atmosferini hatırlatacak. Tatil dönüşü arkadaşlarınıza Küba’dan alabileceğiniz belki de en güzel hediyelerden biri olabilir.

Guayabera: Yaz gömleği olarak da bilinen guayabera, Küba’ya özgü bir giysi. Oldukça hafif ve nefes alabilen bir kumaştan yapıldığı için son derece ferah tutuyor. Küba ruhunu Türkiye’ye taşımak isteyenler için ideal bir seçim.