EkonomiHaber Girişi : 05 Nisan 2023 00:09

Kur ve emtilarda son durum

Kur ve emtilarda son durum

Dolar / TL

Dolar/TL an itibariyle 19,23 düzeyinden fiyatlanıyor. Yurt dişi karmaşıklıklara ek olarak yurt içinde seçim sürecine yaklaşılırken belirsizlik ortamının tesirleri sonrasında enflasyon tarafı her ne kadar geri (Mart TUFE (Yıllık): %50,51) çekilse de bilhassa petrol ve güç tarafındaki yükseliş ile enflasyon kaygıları kur tarafını kısmi de olsa yükseltti. Kurdaki yükselişin devam etmesi halinde opsiyon fiyatlamalarında 19,40-19.80 düzeylerinin ağırlaştığını görüyoruz. Geri çekilmelerde ise 18,50 düzeyi opsiyon piyasalarında da takviye düzeyi bölgesinde ağırlaşıyor.

Euro / TL

Euro/TL an itibariyle 21.02 düzeyinden süreç görüyor. Geçtiğimiz haftalarda ayyuka çıkan bankacılık krizi sonrasında ECB'den daha güvercin açıklamalar beklenmesine rağmen, bankacılık krizi tesirleri bir kenara bırakan ECB'nin yaptığı 50 baz puanlık faiz artışı sonrasında Euro kıymet kazandı. Akabinde ECB Lideri Lagarde, AB ülkeleri ile yaptığı toplantıda bankacılık sistemi güçlü iletisi verdi. Geçtiğimiz gün ise ECB üyesi Holzmann global bankacılık sisteminde kötüleşme olmazsa borçlanma maliyetlerinde 50 baz puanlık artışın hala masada olduğunu söyledi. Faiz artımlarına devam iletisi verilmesi Euro'ya bedel kazandırma devam ediyor. Gecen yıl ECB faiz artırımı konusunda geç kaldığı konusunda eleştirilirken güç fiyatlan euro üstünde sert baskı yaratmıştı.

Ons Altın

Ons altında taraf arayışı sürüyor. SVB'nin iflası sonrasında artan resesyon tasaları nedeniyle Fed'in faiz artırımlarına son verebileceği beklentileri sonrasında Şubat 2022'den sonra birinci sefer 2.000 düzeyinin üstüne çıkan ons fiyatlamaları, Fed'in 'sıkı siyasete devam' iletileri akabinde 1.935 düzeyine kadar geri çekildi. Fed, her ne kadar sıkı siyasete devam iletisi verse de ABD'li yetkililerin geçtiğimiz Salı günü son yıllarda görülen en büyük revizyonun çerçevesini çizerek bankacılık bölümünü yakından takip edeceklerini göstermeleri, son haftalarda bankacılıkta yaşanan meseleler FED'in agresif para siyaseti duruşunu sürdüreceğine dair beklentilerin azalmasına neden oldu. Bu durum da ons altının istikametini üst çevirirken, kısa vadede para siyasetleri ons altının taraf arayışındaki belirsizlikleri sürdürüyor.

Brent Petrol

Geçtiğimiz haftalarda gündemin en değerli unsurları ortasında yer alan bankacılık krizi ekonomilerde küçülme beklentilerini artırmış ve resesyon tasalarına neden olmuştu. Bu kaygıları akabinde petrol fiyatlamaları 70 dolar düzeyine kadar geri çekilirken, evvel majör merkez bankalarının kaygı yok bildirileri ile hafif üst taraflı seyre geçerken, OPEC+'nın beklemedik halde üretimde azaltma açıklamasının akabinde sert yükseldi. Suudi Arabistan, kesinti adımını piyasa istikrarını desteklemek üzere alınan bir önlem olarak nitelendirdi. Rusya da daha evvel petrol üretiminde günlük 500.000 kesinti yapacağını açıklamıştı.

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı