MagazinHaber Girişi : 15 Kasım 2023 11:08

Kurbağaların genel özellikleri nelerdir, Türkiye’deki kurbağa türleri…

Kurbağaların genel özellikleri nelerdir, Türkiye’deki kurbağa türleri…

Sesleri ile dikkat çeken kurbağalar hakkında bilmediğimiz o kadar şey var ki…Kurbağalar su ve kara ortamında yaşayan canlılardır. Günlük hayatta kurbağaları sıklıkla çevremizde bulunan su birikintilerinde, göl ve dere kenarlarında hepimiz görürüz. Peki, kurbağaların genel özellikleri nelerdir, kurbağalar kaç çeşit solunum yapar, ne tür bir hayvandır, kurbağalar nasıl beslenir, Türkiye’deki kurbağa türleri nelerdir?

Kurbağalar hakkında bilgi edinmek istiyorsanız bu içerik tam size göre!

Kurbağalar, dünya üzerindeki en eski omurgalı canlılardan biridir. 300 milyon yıldan fazla bir süredir gezegenimizde varlıklarını sürdürmektedirler. Kurbağalar, hem kara hem de suda yaşayabilen amfibilerdir.

İşte detaylar..

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Türkiye’de nesli tehlikede veya tükenmiş olan türler

Kurbağaların genel özellikleri nelerdir?

  1. Kurbağaların, vücut üzeri tamamen çıplaktır: pul, tüy, kıl gibi deri türevleri bulunmaz. Yalnız Apoda(Bacaksız Kurbağalar)’da deri içinde küçük pullar vardır.
  2. Derileri bol bez içerir. Bazı bezlerin saldığı mukus maddesi (sümüksü salgı) deriyi ıslak ve kaygan tutar (Mukus Bezleri).
  3. Zehir salgılayan bezler de vardır. Genelde süt renginde salgısı olan zehir bezleri, ancak basınç veya hayvanın hırpalanması halinde aktiftir.
  4. Balıklarla beraber omurgalıların Anamnia grubuna dahildir. Vücut sıcaklığı çevreye bağlı olarak değişiklik gösterir.
  5. Kalpleri 2 kulakçık (atrium) ve bir karıncık (ventrikulus) olmak üzere 3 gözlüdür. (bazı gruplar hariç)
  6. Vücut ve akciğer olmak üzere iki ayrı dolaşıma sahiptirler. İlkine “Büyük Dolaşım”, ikincisine “Küçük Dolaşım” denir.
  7. Perennibranchiata grubu hariç, genelde 4 tip solunum görülür. 1. Akciğer Solunumu (erginde),2. Solungaç solunumu (larvada),3. Deri Solunumu ve 4. Ağız içi-Yutak Boşluğu Solunumu (Buccopharyngeal) (ergin ve karasal formlarda) ile yapılır.
  8. Bunlar sudan karaya geçen ilk omurgalı grubu olmasına rağmen, karasal olanlar dahi ergin safhada, üreme zamanı suya girerler. Çoğu halen yumurtalarını suya bırakır.
  9. İlginç bir özellik ise, yumurta karaya bırakılsa bile, sürüngen ve kuşlarda olduğu gibi sert kabuk bulunmaz, sadece yumuşak jelatinimsi kılıf bulunur. Yumurta suda bulunduğu için sert kabuğa ihtiyaç yoktur.
  10. Vücutları, uzun ve yuvarlaktır.
  11. Başları, büyük ve yuvarlaktır.
  12. Kuyrukları yoktur.
  13. Dört bacakları vardır.
  14. Derileri, ıslak ve nemlidir.
  15. Derilerinde bezler bulunur.
  16. Soğukkanlıdırlar.
  17. Kurbağalar, böcekler, örümcekler, solucanlar ve küçük balıklar gibi canlılarla beslenirler. Kurbağalar, avlarını yakalamak için uzun dillerini kullanırlar. Dilleri, avlarının üzerine yapışarak onları yakalarlar.
  18. Kurbağalar, önemli bir ekosistem rolü oynarlar. Böcek popülasyonunu kontrol ederek, bitkilere zarar veren böceklerin sayısını azaltırlar. Ayrıca, kurbağaların yumurtaları, diğer canlılar için besin kaynağıdır.

Kurbağalar kaç çeşit solunum yapar?

Amfibilerde solunum çok yönlüdür. Türüne göre 2 veya 3 mekanizma etki eder. Solungaç solunumu, deri solunumu, ağız içi-yutak solunumu (Buccopharyngeal) ve akciğer solunumu olarak 4 tip solunum bulunur.

Kurbağa ne tür bir hayvandır?

Kurbağalar omurgalılar şubesinin amfibi sınıfında yer alan hayvanlardır. Kurbağalar 4 bacaklı hayvanlardır ve yumurta ile çoğalırlar. Bunun yanı sıra yaşam döngülerinin ilk dönemlerinde suda yaşamaktadırlar. Aynı zamanda larva halinde bulunan kurbağa yavrusunda halk arasında iribaş adı verilmektedir. Ayrıca kurbağalar ilginç bir şekilde iribaş haldeyken balıklar gibi solungaçları ile solunum yapan ve yüzgeçleri bulunan hayvanlar iken erişkinliğe erişince akciğer ile solunum yapan bir etçil kara hayvanına dönüşmektedir.

Kurbağalar nasıl beslenir?

Bir aydan daha fazla açlığa dayanabilen kurbağalar, boyut olarak küçük yapılı hayvanlardandır. En fazla 30 cm’ye kadar uzayabilirler. Bu nedenle küçük türden hayvanları avlayarak beslenirler. Genellikle nehir, gölet, bataklık gibi nemli ve sulak bölgelerde bulunan böcek, küçük yumuşakça, solucan, küçük balıklar ve örümcek gibi hayvanları avlarlar. Küçük kurbağa larvaları ise ölü hayvan kırıntılarıyla beslenerek hayatlarını sürdürürler.
Peki kurbağaların en çok sevdiği besinler nelerdir? Bu konuda yapılan bilimsel çalışmalara göre kurbağaların en çok sevdiği besinler yaşadıkları bölge ve iklime göre farklılık göstermektedir. Örneğin karada yaşayan bir kurbağa türünün en çok sevdiği besin karınca ve örümcek iken, bataklık ve suda yaşayanların ise küçük balık ve alglerdir.

Türkiye’deki kurbağa türleri nelerdir?


⦁ Kızılca kurbağa (Bombina bombina)
⦁ Toprak kurbağası (Pelobates syriacus)
⦁ Kafkas kurbağası (Pelodytes caucasicus)
⦁ Siğilli kurbağa (Bufo bufo)
⦁ Kafkas siğilli kurbağası (Bufo verrucosissimus)
⦁ Gece kurbağası (Pseudepidalea viridis)
⦁ Değişken desenli gece kurbağası (Pseudepidalea variabilis)
⦁ Yeşil kurbağa (Hyla savignyi)
⦁ Ağaç kurbağası (Hyla arborea)
⦁ Çevik kurbağa (Rana dalmatina)
⦁ Toros kurbağası (Rana holtzi) endemik
⦁ Uludağ kurbağası (Rana macrocnemis)
⦁ Şeritli kurbağa (Rana camerani) kimilerine göre R. macrocnemis türünün sinonimidir
⦁ Tavas kurbağası (Rana tavasensis) endemik
⦁ Ova kurbağası (Pelophylax ridibundus)
⦁ Anadolu kurbağası (Pelophylax caralitanus) endemik
⦁ Levanten ova kurbağası (Pelophylax bedriagae)