DünyaHaber Girişi : 29 Mart 2023 13:50

Küresel ekonomik devler Çin piyasasına niçin iyimser bakıyor?

Küresel ekonomik devler Çin piyasasına niçin iyimser bakıyor?

2023 Çin Kalkınma Forumu (CDF) Yıllık Toplantısı Beijing’de düzenlendi. Çin’e yatırım, toplantının değerli gündemi oldu. Mercedes-Benz, iPhone, Samsung, Pfizer ve Siemens’in de ortalarında bulunduğu global ekonomik devlerin işveren ve CEO’ları, Çin’e yatırım yapmak için yeni planlar sunup, Çin’e güvenoyu verdi.

AstraZeneca CEO’su Pascal Soriot, Jiangsu eyaleti ile iş birliğini bir sefer daha genişlettiklerini ve Shandong eyaletinin Qingdao kentinde yaklaşık 450 milyon ABD Doları bedelinde yeni bir fabrika kuracaklarını açıklayarak, bunun yalnızca birinci adım olduğunu ve yatırımı arttıracaklarını belirtti.

Schneider Elektrik İdare Şurası Lideri ve CEO’su Jean-Pascal Tricoire, yaklaşık 40 yıldır Çin’de çok sayıda yatırım yaptıklarını hatırlattı. Her geçen gün daha da dijitalleşen Çin’de dijital teknolojinin objelerin internetinden büyük dataya kadar tüm alanları kapsadığını lisana getiren Jean-Pascal Tricoire, Çin iktisadının yeni bir gelişme etabına girmesiyle Çin’deki Ar-Ge ve inovasyonu desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

İngiltere merkezli Financial Times gazetesinde yer alan habere nazaran, Çin’de Covid-19 salgınıyla uğraş tedbirlerinin gevşetilmesiyle Çin iktisadı süratli bir biçimde canlanmaya başladı. Batılı ülkelerdeki şirketlerin aktif olarak Çin Kalkınma Forumu’na katılması, kendilerinin Çin’e yatırım yapmaya devam edeceklerini yansıttı.





ABD merkezli The Wall Street Journal gazetesi tarafından yayınlanan bir makalede, “Çin ve ABD arasında jeopolitik gerginliğin tırmandırılmasına rağmen, Batılı şirketlerin yöneticileri dünyaya yeniden açılan Çin’de ticari fırsatları bulmak için yine bu ülkeye gidiyor” diye yazıldı.

Ocak 2023’te, Çin’de fiilen kullanılan yabancı sermaye geçen yılın birebir devrine nazaran yüzde 14.5 oranında artarak, 127 milyar 690 milyon yuana (yaklaşık 18 milyar 464 milyon dolar) ulaştı. Bu sayı, yabancı şirketlerin Çin piyasasına tam inanç duyduğunu gösterdi. Çin iktisadının istikrarlı olarak gelişmesi ve Çin’de bilimsel inovasyona kıymet verilmesi, yabancı şirketlerin Çin’e yatırım yapmasının en değerli iki nedeni haline geldi. Çin hükümeti, iktisadın istikrarlı gelişmesini sağlamak için iç tüketimi pekiştirme ve bilimsel inovasyonu teşvik etme dahil olmak üzere bir dizi tedbir uyguladı. Bunun yanı sıra, Çin hükümeti ekonomik yapının düzeltilmesi için dijital iktisat, yapay zeka ve yeni gücün de ortalarında bulunduğu birçok alana daha büyük yatırım yaptı.�

Aslında, yabancı şirketler çıkar elde etmek için Çin’e yatırım yapmaya karar verdi. 2022 yılında, Çin’in gayri safi yurtiçi hasılası 120 trilyon yuanı aştı. Kişi başına gayri safi yurtiçi hasıla ise 12 bin 500 doları geçti. Çin az gelirli ülkeden orta gelirli ülke pozisyonuna yükseldi. 400 milyonu orta gelirli olmak üzere 1.4 milyar nüfusa sahip olan Çin, en büyük potansiyele sahip piyasa haline geldi. Bunun yanı sıra, gelişmiş altyapı tesisleri ile lojistik şebekesi, kapsamlı sanayi sistemi ve âlâ ticaret ortamı yabancı şirketler için cazip noktalar oldu.�

2023 yılının başlangıcından bu yana, Çin iktisadı süratli bir halde canlanmaya başladı. Çin hükümeti, yabancı yatırım erişiminin olumsuz listesini azaltmaya ve yabancı yatırım erişimine yönelik kısıtlamaları kaldırmaya devam edecek. Yabancı şirketler, yine canlanan Çin piyasasında daha büyük gelişme fırsatı kazanacak.

Kaynak: Çin Memleketler arası Radyosu
Hibya Haber Ajansı