DünyaHaber Girişi : 10 Mart 2023 12:20

Küresel fintech yatırımları 2022 yılında 164 milyar dolara ulaştı

Küresel fintech yatırımları 2022 yılında 164 milyar dolara ulaştı

KPMG’nin 2022 yılının ikinci yarısında küresel çapta yapılan fintech yatırımlarının analiz edildiği kapsamlı raporu “Pulse of Fintech” (Fintech’in Nabzı) yayımlandı. Rapora nazaran 2021 yılında 238,9 milyar dolar yatırım ölçüsü ve 7 bin 321 muahede sayısı ile rekor kıran global fintech kesimi, 2022’de 6 bin 6 adet anlaşma ile toplamda 164,1 milyar dolar yatırım aldı. Bu rakamlar 2021 yılına kıyasla düşük olsa da yatırım miktarı açısından şimdiye kadarki en iyi üçüncü yıl, anlaşma sayısı açısından da en iyi ikinci yıl oldu.�

2022 yılının ilk yarısında görülen 119,2 milyar dolarlık küresel fintech yatırımına kıyasla, yılın ikinci yarsında küresel fintech yatırımı 44,9 milyar dolar oldu. Yatırım miktarının yüzde 50’den fazla düşmesinde ise büyük çaplı mutabakatların sayısındaki keskin düşüş tesirli oldu. Yılın birinci yarısında, bir milyar doların üzerinde sekiz birleşme ve satın alma (M&A) mutabakatı gerçekleşirken, ikinci yarıda bu ölçünün üzerinde yalnızca dört M&A muahedesi yapıldı. ABD merkezli Avalara’nın 8,4 milyar dolara satın alınması geçen yılın ikinci yarısındaki en büyük yatırım miktarı oldu.

KPMG Türkiye Fintech ve Dijital Finans Lideri Sinem Cantürk, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Resesyon uyarılarını giderek daha fazla duyduğumuz, halka arz penceresinin hala kapalı olduğu ve ileri aşama şirketlerin değerlemelerinin hala baskı altında bulunduğu bir ortamda girdiğimiz 2023’te, önümüzde engebeli bir yol var. Buna rağmen global çapta fintech pazarı yatırım almaya devam ediyor. Katma paha sunan ve iş modellerinin uygulanabilirliğini ve sürdürülebilir kârlılığını nitekim gösterebilen, bilhassa regülasyon teknolojisi ve siber güvenlik üzere alanlarda faaliyet gösteren, fintech’ler ilgi çekmeye devam ediyor. Daha uzun vadede, dünya çapında finansal hizmetlerin devam eden dönüşümü ve finansal hizmetlerin diğer sektörlere entegrasyonuna odaklanılması göz önüne alındığında, fintech yatırımlarının görünümünün oldukça olumlu olduğuna inanıyoruz.” dedi.

Fintech yatırımlarında en büyük payı ABD’li şirketler aldı

Bölgesel bazda, Amerika kıtası 2022’de 2 bin 786 anlaşma kapsamında 68,6 milyar dolar ile küresel fintech yatırımlarının en büyük payını oluşturmaya devam etti. Bu anlaşmaların 2 bin 222 tanesini ve yatırımların 61,6 milyar dolarını ABD merkezli fintech’ler oluşturdu. Başka yandan Asya-Pasifik Bölgesi bin 227 muahede kapsamında 50,5 milyar dolar, EMEA Bölgesi ise bin 977 mutabakat kapsamında 44,9 milyar dolar yatırım çekti.

Yatırımcılar karlılık ve nakit akışına öncelik veriyor

Küresel çapta fintech bölümüne yapılan yatırımlar; jeopolitik belirsizliğin, yükselen faiz oranlarının ve enflasyonun, değerlemeler üzerindeki aşağı taraflı baskının ve halka arz piyasasındaki sakinliğin tesirini yılın ortasında yeni yeni hissetmeye başladı. Bu nedenle 2022 yılının ikinci yarısında fintech yatırımları genel teknoloji yatırım trendlerini takip etti, yatırımcılar birçok büyük ve son periyot mutabakatlarından geri çekildi ve mutabakat yapmak için daha fazla vakit talep etti. Halka arz piyasası neredeyse büsbütün durma noktasına gelerek, çıkış fırsatlarını kıymetli ölçüde azalttığından, fintech yatırımcıları da mevcut portföy şirketlerinin nakit akışına ve kârlılığına odaklanmayı tercih etti.

Regtech 18,6 milyar dolarlık rekor yatırım çekti





Regtech (regülasyon teknolojisi) alanı, 2022’de fintech yatırımlarının parlayan ışığı oldu. 2021 yılında 12,1 milyar dolarlık yatırım ile rekor kıran sektör, geçen yılın ikinci yarısında, bu rekorun çok üzerinde, 18,6 milyar dolarlık yatırım çekerek yeni bir rekor kırdı. Regtech alanı; Vista Equity Partners’ın Avalara’yı 8,4 milyar dolara satın alması ve Computer Services Inc’in Centerbridge Partners ve Bridgeport Partners tarafından 1,6 milyar dolara satın alınması olmak üzere en büyük üç fintech mutabakatından ikisini kendisine çekti. Global ölçekte finansal hizmetler için karmaşık regülasyon ortamının ve kârlılık ile maliyet azaltmaya yönelimin artması göz önüne alındığında şirketler, ahenk faaliyetlerini kolaylaştırmak ve düzgünleştirmek için teknolojiye daha fazla ehemmiyet veriyor, bu da regtech yatırımların artacağı beklentilerini güçlendiriyor.

Yatırımcılar, kripto dalındaki zorluklar nedeniyle daha temkinli

Kripto bölümü yatırımları ise geçen yılın mayıs ayındaki Terra (Luna) çöküşünün akabinde kıymetli ölçüde düştü. 2021 yılında 30 milyar dolar yatırım alan blok zinciri ve kripto para dalı, 2022 yılında 23,1 milyar dolar yatırım çekti.  Kasım ayındaki FTX iflası da göz önüne alındığında, birçok yatırımcı kripto alanındaki yatırımlarla ilgili durum tespiti yapmaya ve süreçlerini gözden geçirmeye başladı. Bu durumun tesiri ile kripto odaklı firmalara yatırımın 2023 yılının birinci yarısında da düşük kalması bekleniyor.

2022 yılının tamamında en büyük 10 global fintech yatırımı şu halde gerçekleşti:

Sıra

Şirket

Yatırım Miktarı

Merkez

Sektör

1

Afterpay

27,9 milyar dolar

Avustralya

Ödemeler

2

Avalara

8,4 milyar dolar

ABD

Regülasyon Teknoloji

3

Sia (Milan)

3,9 milyar dolar

İtalya

Ödemeler

4

Bottomline Technologies

2,6 milyar dolar

ABD

Kurumsal/B2B

5

Tink

2,1 milyar dolar

İsveç

Kurumsal/B2B

6

Yayoi

2,1 milyar dolar

Japonya

Kurumsal/B2B

7

Interactive Investor

1,8 milyar dolar

Birleşik Krallık

Varlık/Yatırım Yönetimi

8

Billtrust

1,7 milyar dolar

ABD

Ödemeler

9

Computer Services

1,6 milyar dolar

ABD

Kurumsal/B2B

10

FNZ

1,4 milyar dolar

Birleşik Krallık

Varlık/Yatırım Yönetimi

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Hibya Haber Ajansı