EkonomiHaber Girişi : 14 Mart 2023 09:54

Küresel piyasalar

Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD’de Silikon Vadisi Bankası’nın çöküşünün devam eden yansımalarıyla satış yüklü karışık seyir tesirli oldu. Bilhassa Biden’ın konuşmasında yalnızca mevduat yatırımcılarının korunacağı, öbür yatırımcıların kayıplarının ise şuurlu bir risk alma atılımı olduğundan karşılanmayacağını belirtmesi gün içinde realizasyonların güçlenmesinde tesirli oldu. ABD bankacılık paylarında satıcılı seyir tesirli olurken, VIX endeksi 30 düzeyini aşarak, çok riskli olarak isimlendirilen bölgeye geçiş yaptı.

SVB’nin çöküşünün sonuçlarıyla birlikte ABD’de faiz oranlarının artırılacağına dair ihtimallerin azaldığına yönelik görüşler de piyasalardaki fiyatlamada tesirli oldu. Fed’in 22 Mart’taki toplantısında beklentiler çeyrek puanlık bir artışı fiyatlıyor. Piyasalar şu anda 25 baz puanlık bir faiz artışı için %72’lik bir ihtimal fiyatlıyor ve %32,1’lik bir oran ise faizlerin sabit tutulacağını fiyatlıyor. 50 baz puanlık faiz artışı ihtimali bir gün evvel %40,2 iken son durumda sıfıra düşmüş durumda. Goldman Sachs’taki analistler ise, merkez bankasının daha kırılgan bir ekonomik durumda faiz artırım döngüsünü büsbütün durdurabileceğini öne sürüyor.

ABD pay senedi endeksleri cephesinde Nasdaq endeksi %0,45 artışla 11.188,84 düzeyine yükselirken, S&P 500 endeksi %0,15 paha kaybıyla 3.855,76 düzeyinden kapandı. Dow Jones endeksi de %0,28 düşüşle 31.819,14 düzeyinden kapandı. Dow Jones endeksinde finans %3,25 ve hammadde %2,75 oranında kıymet kaybederek en berbat performansı sergileyen dallar oldu.

Avrupa endekslerinde ise ABD tarafında başlayan iflasların korkusu ve banka bilançolarının yanı sıra İtalyan tahvil durumları hakkında oluşan soru işaretleri ile birlikte sert kayıplar yaşandı. Euro Stoxx50 %3,14, FTSE100 %2,58 ve DAX %3,04 oranında düşüş yaşadı. FTSE100 endeksinde yalnızca altyapı bölümü %0,66 oranında pahalanarak günü müspet sonlandırırken güç %4,42 ve finans %4,36 oranında paha kaybederek en çok düşüş yaşayan bölümler oldular. DAX endeksinde ise günü müspet sonlandıran bölüm bulunmazken; finans %4,36 ve sanayi %3,38 ile en berbat performansı sergileyen dallar oldular.





FED’in Mart ayı FOMC toplantısında bankacılık kesimi özelindeki riskleri de göz önünde bulundurarak para siyaseti adımını sürdüreceği istikametinde ağırlaşan öngörülerle 2 yıllık tahvil faizi %4,19, 10 yıllık tahvil faizi %3,57 düzeyine geriledi.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya cephesinde de ABD cephesindeki yansımaların öncülüğünde Japonya’da bankacılık paylarında öne çıkan negatif seyir öncülüğünde satıcılı bir seyir görülüyor.

Nikkei 225 Endeksi %2,12, Shanghai %0,88, Hang Seng 40 Endeksi %1,80, KOSPI 200 Endeksi %2,0 negatif seyir izliyor.

ABD vadeliler cephesinde ise olumlu seyir hakim.

Bugün ABD’de NFIB küçük işletme iyimserliği ve TÜFE dataları takip edilecek. NFIB küçük işletme iyimserliği Şubat ayı verisine ait olarak piyasa beklentisi bulunmuyor. TÜFE cephesinde ise Şubat ayı manşet ve çekirdek verisinin yıllık olarak sırasıyla %6 ve %5,4 artışlar kaydetmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var? Çarşamba günü ABD’de Perakende satışlar ve ÜFE bilgileri takip edilecek. Perakende satışların Şubat ayında aylık %0,2 artması beklenirken, bir evvelki ay verisi %3 düzeyinde gerçekleşmişti. ÜFE’nin ise Şubat ayında aylık %0,3 artması beklenirken, yıllık artışın %5,4 düzeyinde gerçeklemesi öngörülüyor. Euro Bölgesinde ise saat 13:00’da açıklanacak Ocak ayı Sanayi Üretimi verisinin aylık ve yıllık bazda %0,4 artması bekleniyor. Perşembe günü ise ABD’de Konut Başlangıçları ve Philadelphia FED Görünüm Endeksi takip edilecek. Tıpkı gün Euro Bölgesinde ise faiz kararı ve AMB Lideri Lagarde’ın Konuşması izlenecek.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı