Dün piyasalarda neler oldu?
Küresel piyasalarda ilgiyle takip edilen ABD Mart ayı enflasyon verisi açıklandı. Mart ayında manşet enflasyon beklentilerin hafif altında artış kaydederek evvelki ayki %6 düzeyinden %5 düzeyine kıymetli gerileme kaydetti. Beklentiler manşet enflasyonun yıllık bazda %5,1’e gerilemesi istikametindeydi. Yıllık enflasyonun düşmesinde güç fiyatlarındaki %3,5’lik düşüş ve besin fiyatlarının sabit kalması tesirli oldu. Manşet enflasyon aylık bazda da beklentilerin 0,1 puan altında gelerek %0,1 olarak gerçekleşti. Çekirdek enflasyon ise aylık ve yıllık bazda beklentilere paralel olarak sırasıyla %0,4 ve %5,6 düzeylerinde gerçekleşti. Çekirdek enflasyon yıllık bazda evvelki ayki gerçekleşmeye nazaran 0,1 puan yükselmiş oldu. Çekirdek enflasyondaki katılık, hizmet bölümündeki yapışkan enflasyonun devam ettiğine işaret etti. Enflasyon verisi sonrasında piyasalar %65 oranında Fed’in Mayıs ayındaki toplantısında 25 baz puan artışa gideceğini fiyatlamaya devam etti. Sabah saatlerinde oranı %71 düzeyinde görüyoruz. Enflasyonun Fed’in kendini rahat hissedeceği ve amaç enflasyon olan %2’nin epey üstünde kalmaya devam ettiği düşünülüyor.
Enflasyon verisi öncesi açıklamalar yapan Fed yetkilisi Kashkari de, Fed'in faiz oranlarını artırmasının ve geçen ay yaşanan iki bankanın iflasının akabinde borç vermede mümkün bir geri çekilmenin sakinliği tetikleyebileceğini, lakin enflasyonun yüksek kalmasına müsaade verilmesinin işgücü piyasası için daha da makûs olacağını söz etti. Enflasyonun düşürülmesi gerektiğinin altını çizdi. %5 olan enflasyonun bu yıl sonuna kadar %3 oranının ortalarına ulaşacağına ve önümüzdeki yıl %2'ye yaklaşmasını kestirim ettiğini söyledi.
Enflasyon verisi sonrasında açıklama yapan Fed yetkilisi Barkin, ABD’de enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiğini ve talebin soğuduğunu belirtirken, enflasyonda tepenin görüldüğünü lakin hala gidilecek yolun olduğu vurgusunda bulundu.
Dün ayrıyeten Mart ayına ilişkin FOMC toplantı tutanakları takip edildi. Tutanaklara nazaran, Fed yetkilileri 2023 yılı büyüme varsayımını tüm yıl için %0,4 olarak öngördü. Bankacılık sisteminin sağlam ve dirençli olduğu görüşündeler. Fed yetkilileri enflasyonu dizginlemek için daha fazlasının yapılması gerektiğini vurguladılar. Tutanaklarda, üretim ve işgücü piyasalarında öngörülenden daha az sıkılığın tesirlerini yansıtan çekirdek enflasyonun gelecek yıl keskin bir halde yavaşlayacağı varsayım edildi.
ABD tarafından ayrıyeten gerçek ortalama saatlik ve haftalık karlar açıklandı. Gerçek ortalama saatlik karlar yıllık bazda %0,7 gerileyerek bir evvelki aya nazaran daha az gerileme kaydetmiş oldu. Gerçek ortalama haftalık çıkarlar ise yıllık bazda %1,6 gerileyerek bir evvelki ay gerçekleşmiş olan yıllık bazdaki %1,9 gerilemeden daha az gerileme kaydetti.
ABD pay senedi endeksleri kapanışlarında S&P 500 endeksi %0,41 düşüşle 4.091 düzeyinde kapatırken, Dow Jones endeksi ise %0,11 azalışla 33.646 düzeyine geriledi. Nasdaq endeksi de %0,85 kıymet kaybederek 11.929 düzeyine indi.
ABD tahvil piyasasında 10 yıllık tahvil faizleri %3,39 düzeyine hafif gerilerken, 2 yıllık tahvil faizler ise %3,96 düzeyinden kapattı. VIX endeksi yatay negatif seyirle 19,09 düzeyinde kapandı.
Avrupa piyasaları ise genel olarak alıcılı bir gün geçirdi. Ayrıntısına bakıldığında; Dax %0,31 artışla 15.704 düzeyine yükseldi. FTSE 100 endeksi %0,50 artışla 7.825 ve CAC 40 endeksi ise %0,09 artışla 7.397 düzeyinden kapandı.
Bugün ne bekliyoruz?
Bu sabah Asya piyasalarında da ABD cephesinde açıklanan enflasyon verisi sonrasında genel olarak karışık seyrin hakim olduğunu gözlemliyoruz. Çin tarafında ihracattaki değişim endeksi %7,1’lik düşüş beklentilerden değerli biçimde ayrışarak yıllık dolar bazında %14,8 artış kaydetti. İthalat endeksi ise beklentilerden daha ölçülü gerileme göstererek yıllık bazda %1,4 azalış kaydetti. Çin tarafında dış ticaret istikrarı verisi de açıklandı. Bilgiye nazaran 40 milyar yen olarak beklentinin çok üzerinde bir performansla 88,2 milyar yen fazla verdi.
Endeks tarafında, Hang Seng endeksinde %0,49 ve Kospi endeksinde de %0,05 düşüş görülürken; Nifty 50 endeksinde %0,05, Nikkei 225 endeksinde %0,11 ve Shanghai endeksinde de %0,05’lik ölçülü olumlu seyir takip ediliyor. ABD vadeliler cephesinde de yatay karışık bir seyir takip ediyoruz.
Bugün Almanya’da TÜFE verisi ve ödemeler istikrarı, Euro bölgesinde sanayi üretim bilgileri, ABD’de haftalık işsizlik maaşı müracaatları, devam eden müracaatlar, ÜFE bilgileri takip edilecek. ÜFE ve çekirdek ÜFE datalarında beklentiler sırasıyla yıllık bazda %3,0 ve %3,4; aylık bazda ise sırasıyla %0,0 ile %0,3 olması tarafında.
Gelecek gündemde neler var?
Haftanın devamında ABD’de haftalık işsizlik maaşı müracaatları, devam eden müracaatlar, ihracat ve ithalat fiyat endeksleri, perakende satışlar, kapasite kullanım oranı, sanayi üretimi ve Michigan Üniversitesi bilgileri takip edilecek. Sanayi üretiminin aylık bazda %0,2 artması bekleniyor. Almanya’da toptan satış fiyat endeksi izlenecek
Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı