EkonomiHaber Girişi : 14 Nisan 2023 09:04

Küresel piyasalar

Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? Dün global piyasalar ABD enflasyon verisi ile FOMC tutanakları sonrasında faizlerin hangi düzeyde zirve yapacağını değerlendirirken, ÜFE dataları hem aylık hem de yıllık bazda beklentilerin altında olarak sırasıyla %0,5 azalış ve %2,7 artış biçiminde gerçekleşti. Çekirdek ÜFE ise yıllık bazda beklentilere paralel olarak %3,4 düzeyinde artış kaydetti; evvelki ay ise %4,8 düzeyine üst revize edildi. Aylık çekirdek ÜFE ise beklentilerin altında olarak %0,1 aylık bazda azalış gösterdi. Mart’ta açıklanan yıllık ÜFE Haziran 2021’den beri görülen en düşük düzey olarak kaydedildi. Üretici fiyatlarının düşmesinde, güç maliyetindeki azalışlarla birlikte mal fiyatlarındaki düşüşler tesirli oldu. ÜFE’deki düşüş piyasalarda olumlu tesire sebep oldu.

Ayrıca ABD’de haftalık işsizlik maaşı müracaatları beklentilerin hafif üzerinde 239K olarak gerçekleşirken, beklenti 235K düzeyinde olmasıydı. Devam eden müracaatlar ise beklentilerin hafif altında 1.810K geldi, beklentiler 1.833K olması istikametindeydi. ABD pay senedi endeksleri kapanışlarında S&P 500 endeksi %1,33 artışla 4.146 düzeyinde kapatırken, Dow Jones endeksi de %1,14 artışla 34.030 düzeyine yükseldi. Nasdaq endeksi ise %1,99 bedel kazanarak 12.166 düzeyine ulaştı. ABD tahvil piyasasında 10 yıllık tahvil faizleri %3,44 düzeyine hafif gerilerken, 2 yıllık tahvil faizler %3,97 düzeyinden kapattı. VIX endeksi 0,29 puan gerileyerek 17,80 düzeyinde kapandı. Avrupa piyasaları hafta başından beri alıcılı seyri dünde sürdürdü.

Detayına bakıldığında; Dax %0,16 artışla 15.729 düzeyine yükseldi. FTSE 100 endeksi %0,24 artışla 7.843 ve CAC 40 endeksi ise %1,13 artışla 7.480 düzeyinden kapandı. Avrupa tarafında Mayıs ayında yapılacak faiz toplantısı için AMB siyaset yapıcıları tarafından 25 baz puan faiz artırımı tartışılıyor. Son gelişmeler sonucunda ihtiyatlı olunması gerektiği söz edilirken, enflasyonun zirve noktasının da yakında görülebilineceğini ve bu sebeple daha küçük adımlarla ilerlenmesinin daha inançlı olabileceğinin değerlendirildiği belirtildi. Nisan ayı enflasyon verisi kararda tesirli olacak. Dün Almanya’da açıklanan enflasyon verisi beklentiler dahilinde yıllık bazda %7,4, aylık bazda %0,8 artış gösterdi. Şubat ayı cari istikrar verisi ise 22,6 milyar euro fazla verdi, evvelki ay 16,2 milyar euro fazla vermişti. Euro bölgesi sanayi üretimi ise hem aylık hem de yıllık bazda beklentilerin üzerinde artış kaydetti. Yıllık bazda %2,0, aylık bazda %1,5 artış gösterdi. Bugün ne bekliyoruz? Çin tarafında Alibaba’daki paylarının birçoklarını satan Japon Softbank sebebiyle Çin piyasalarında dün negatif seyir izlendi. Bu sabah ise ABD’nin ölçülü ÜFE verisiyle Asya piyasalarında da olumlu görünüm gözleniyor.

Shanghai endeksi %0,33, Kospi endeksinde %0,57 artış görülüyor. Nifty 50 endeksinde %0,09, Nikkei 225 endeksinde %0,40’lık artışlar takip ediliyor. ABD vadeliler cephesinde ise yatay negatif seyir takip ediyoruz. Bugün ABD’de haftalık işsizlik maaşı müracaatları, devam eden müracaatlar, ihracat ve ithalat fiyat endeksleri, perakende satışlar, kapasite kullanım oranı, sanayi üretimi ve Michigan Üniversitesi bilgileri takip edilecek. ABD’de sanayi üretiminin aylık bazda %0,2 artması bekleniyor. Almanya’da toptan satış fiyat endeksi izlenecek. Gelecek gündemde neler var? Gelecek hafta öne çıkan datalar olarak Japonya’da kapasite kullanım oranı, sanayi üretimi, dış ticaret istikrarı, Tertiary sanayi endeksi, ulusal TÜFE ve çekirdek TÜFE dataları ve Jibun Bank imalat ve hizmet PMI dataları takip edilecek. Çin tarafında, 1.çeyrek büyüme bilgileri, sanayi üretimi ve perakende satışlar takip edilecek. Almanya’da Zew beklenti anketi, ÜFE ve S&P Küresel imalat ve hizmet PMI bilgileri açıklanacak. Euro bölgesinde Zew beklenti anketi, dış ticaret istikrarı, ÜFE ve S&P Küresel imalat ve hizmet PMI dataları izlenecek. ABD tarafında ise Empire imalat PMI, inşaat müsaadeleri, konut başlangıçları, haftalık işsizlik maaşı müracaatları, devam eden müracaatlar, devam eden konut satışları ve S&P Küresel imalat ve hizmet PMI bilgileri takip edilecek.

Dün piyasalarda neler oldu? BIST 100 endeksi dün %0,36 artışla 5.164,86 puandan başlangıç yaptıktan sonra öğlene kadar yatay müspet seyreden endeks öğlenden sonra 5.195,50 düzeyini test ettikten sonra kapanışa kadar satılıcı seyir gösterdi. Endeks günlük %0,21 azalışla 5.135,55 düzeyinden kapattı. Toplam süreç hacmi 60,4 milyar TL olarak gerçekleşti. Dün ulaştırma endeksi %2,17 artışla öne çıkan endeks olurken bankacılık endeksi %1,64 azalış, sanayi endeksi ise %0,28 azalış gösterdi. Bugün ne bekliyoruz? ABD üretici fiyatlarının beklenenden daha fazla düşmesi sonrasında BIST 100 endeksinde de olumlu seyir gözlenebilir. Gelecek gündemde neler var? Haftanın birinci süreç gününde Mart ayı konut satışları ve Mart ayı bütçe istikrarı takip edilecek. Salı günü Şubat ayı konut fiyatları endeksi artışı aylık ve yıllık olarak açıklanacak. Çarşamba günü tüketici inancı takip edilecek.

ABD’de hem manşet hem de çekirdek ÜFE beklentilerin altında kalarak, enflasyonist risklerin azaldığı tarafındaki algıyı destekledi. Bilginin akabinde Fed’in yılın ikinci yarısında faiz indirimlerine başlayacağı tarafında fiyatlamalar belirginleşse de tahvil faizlerinde kayda kıymet bir değişim izlenmedi. ABD ve Almanya 10 yıllık tahvil faizleri sırasıyla %3,41 ve %2,37 düzeyinde yatay seyretti. Toparlanan global risk iştahına bağlı olarak Türkiye’nin 5 yıllık CDS’i 12 bp düşüşle 531 bp düzeyine çekilirken Eylül 2033 vadeli Eurobond faizi 3 bp düşüşle %8,69 düzeyinden süreç gördü. Yurt içi tarafta BIST Kesin Alım Satım Pazarında süreç hacmi 5,6 milyar TL düzeyinde gerçekleşirken 2 yıllık tahvil faizi 83 bp düşüşle %16,61 , 10 yıllık tahvil faizi ise 32 bp yükselişle %13,0 düzeyinden günü tamamladı. TL likidite tarafında TCMB 30 milyar TL’lik haftalık repo dönüşünü 25 milyar TL olarak yenilerken APİ ile haftalık repo fonlama fiyatı 282,6 milyar TL düzeyine geriledi. Ayrıyeten TCMB tıpkı gün valörlü swap süreçlerinden 34 milyar TL ek fonlama sağladı. TCMB datalarına nazaran 07 Nisan ile haftada DİBS stoku 8 milyar TL artışla 2,25 trilyon TL nominal olurken, birebir hafta YD yerleşiklerin DİBS stoku ise 388 milyon TL artışla 19 ,70 milyar TL düzeyine yükseldi. Böylelikle YD yerleşiklerin DİBS stoku içindeki hissesi %0,87'ye yükseldi.. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatlarında ise parite tesirinden arındırılmış olarak toplamda yaklaşık 3,1 milyar $ artış izlenirken, gerçek şahıslarda 567 $ milyon artış, hükmî bireylerde ise 2,58 milyar $ artış görüldü.

Cumhurbaşkanlığı’nın “6306 Sayılı Kanun Kapsamında Hak Sahiplerince Bankalardan Kullanılacak Kredilere Sağlanacak Faiz Desteğine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Kararı” dün Resmi Gazete'de yayımlandı. Kredi üst limitleri güçlendirme kredisinde 240 bin TL'den 320 bin TL'ye, konut üretim ve konut edinme kredilerinde 600 bin TL'den 1 milyon 250 bin TL'ye, işyeri üretim kredisinde 600 bin TL'den 800 bin TL'ye ve işyeri edinme kredisinde 250 bin TL'den 350 bin TL'ye yükseltildi. ABD’li yatırımcı Mobius, global görünümdeki bozulmaya karşın gelişen piyasa şirketlerinin âlâ performans sergilediğini belirterek, yatırım yapmak için Türk şirketlerine bakmaya devam edeceklerini söyledi. Türkiye'deki enflasyon ve döviz kuru düzeyinin ihracatçı Türk şirketlerine yarar sağladığını tabir eden Mobius, verdiği bir örnekte yazılım ihracatı yapan bir şirketin maliyetlerinin TL lakin çıkarının döviz üzerinden olduğunu ve nihayetinde düzgün performans sergilendiğini ekledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi bilgilerine nazaran, Türkiye'nin ihracatı Mart ayında yıllık bazda %4,4 artarak 23,6 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Böylece tüm vakitlerin en yüksek aylık ihracatına ulaşıldı. Ocak-Mart 2023'te ihracat, yıllık %2,5 artarak 61,6 milyar dolara yükseldi. Yıllıklandırılmış ihracat kıymeti ise 255,7 milyar dolara ulaştı. Mart 2022'de yaklaşık 2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren hazır giysi ve konfeksiyon kesimi ise bu yılın tıpkı periyodunda %0,8 azalışla 1,9 milyar dolarlık ihracat yaptı. Hazır giysi ve konfeksiyon bölümü, Ocak-Mart 2023'te yıllık bazda %4,4 azalışla 5 milyar 204 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

IMF Lideri Georgieva, dünya iktisadının şoklara karşı epey sağlam olduğunu kanıtladığını lakin zayıf büyüme ve inatçı enflasyonun üstesinden şimdi gelemediğini belirterek, uzun periyodik zayıf büyüme beklentisinin telaş verici olduğunu belirtti. Rosstat’ın bilgilerine nazaran, Rusya'da yıllık enflasyon tesiriyle Mart ayında bir yıl içinde birinci kere merkez bankasının %4'lük gayesinin altına düştü. Mart ayında yıllık enflasyonun bir evvelki aya nazaran %10,99'dan düşüşerek yıllık %3,51'e gerilediğini gösterdi. BOJ lideri Ueda, enflasyonun merkez bankası gayesinin altında yavaşlama riskinin altını çizerek güvercin tonda iletiler verdi. Enflasyonun %2'nin altına düşme riskini ve amacı aşma risklerini karşılaştırarak, ekonomik şartlar göz önünde bulundurularak para siyasetini birinci riske odaklanarak yürütmenin uygun olduğunu belirtti.

Brezilya Maliye Bakanı Haddad merkez bankasının, Brezilya'nın ekonomik ve sürdürülebilir büyüme hakkında düşünebilmesi için yararlanılacağını umduğum bir fırsat penceresi olduğuna inanmak istediğini söyledi. Çin ticaret bakan yardımcısı Shouwen, Japonya'nın 23 cins yarı iletken üretim ekipmanına ihracat sınırlaması koyma planından büyük tasa duyduğunu tabir etti. Açıklamasında Wang, Japonya'yı global tedarik zincirlerinin istikrarını korumak için Dünya Ticaret Örgütü kurallarına uymaya davet etti.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Pozitif): Emlak Konut GYO tarafından geliştirilen projelerde, 1 Ocak- 31 Mart 2023 tarihleri prestijiyle, toplam 15,2 mlr TL (KDV Hariç), satışa temel brüt 295.235 m2 büyüklüğe ulaşan, 2.272 adet bağımsız kısmın satışı gerçekleştirildi. Bu satışların toplamda 136,7 mn TL (KDV hariç) bedelindeki 18 adedi yabancı ülke vatandaşlarına gerçekleştirildi. Açıklanan satış sayısının 2023 yılı birinci çeyrek sonu datalarına nazaran, amacı olan 11,5 milyar TL'yi %32 oranında aştığını görüyoruz.

Türk Hava Yolları (THYAO, Pozitif): Şirket 2023-2033 periyodu stratejisi ve gayelerini açıkladı. Şirket konsolide cirosunu 2033’de 50 milyar USD’yi aşmasını ve FAVKÖK marjının 2023-2033 devrinde %20-25 bandında gerçekleşmesini hedefliyor. Filonun 2023 sonu 435’e ulaşılması öngörülürken, 2033’te ise 800’ün aşılmasının hedeflendiği paylaşıldı. Bu yıl 85 milyonu geçmesi beklenilen yolcu sayısında 2033’te 170 milyonun üzerine çıkılması hedefleniyor.

Turkcell (TCELL, Nötr): Şirketin idare şurasının 13 Nisan 2023 tarihli kararı çerçevesinde; şirketin %100 bağlı iştiraklerinden Turkcell Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri A.Ş. (“TÖHAŞ”) tarafından sermayesine %33,3 iştirak ettiği Sofra Kurumsal ve Ödüllendirme Hizmetleri A.Ş.'nin %33,3 oranındaki hisseleri, Hisse Sahipleri Kontratı uyarınca ön alım hakkı kullanılmak suretiyle, Sofra'nın öteki ortaklarından Belbim Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.'den 762.690 TL karşılığında satın alınmasına karar verildi. Bu satın alma sonucunda Turkcell Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri A.Ş, Sofra Kurumsal ve Ödüllendirme Hizmetleri A.Ş’nin hisselerinin %66,6’sına sahip olacak. Satın alma bedelinin 2022 yılı Techfin segmenti gelirlerinin %41’ine tekabül ettiğini hesaplıyoruz.

Pasifik GYO (PSGYO, Nötr): Şirket dün hisse başına 6,16- 6,17 TL aralığından (ağırlıklı ortalama 6,1649 TL) ünite fiyattan toplam 150.000 TL nominal kıymetli hisse geri alımı gerçekleştirdi. Böylelikle toplam geri alınan hisselerin sermayeye oranı %0,874'e ulaştı.

Kaynak: Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı