EkonomiHaber Girişi : 18 Nisan 2023 09:20

Küresel piyasalar

Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? Global piyasalarda ABD tarafında Empire imalat endeksi beklentilerin üzerinde performans göstererek 10,8 olarak açıklandı. Beklentiler -18 puan olarak gelmesi tarafındaydı, geçen ayki gerçekleşme -24,6 puan düzeyindeydi. NAHB konut piyasası endeksi ise beklentiler dahilinde 45 puan geldi. Evvelki ayki gerçekleşme 44 puan düzeyindeydi. ABD Hazine Bakanı Yellen, geçen ayki iki bankanın iflaslarının neden olabileceği sistemik tehdidi durdurmak için alınan siyaset tedbirlerinin mevduat çıkışlarında istikrara neden olduğunu ve her şeyin sakin göründüğünü belirtti. Ayrıyeten bankaların bu ortamda biraz daha temkinli olacağını ve borç verme strandartlarında bir ölçü sıkılaşmanın hali hazırda görüldüğünü ve gelecekte daha fazla sıkılaşmanın olabileceğine işaret etti. ABD banka bilançoları tarafında bugün Bank of America, yarın da Morgan Stanley takip edilecek. ABD pay senedi endeksleri alıcılı seyretti. S&P 500 endeksi %0,33 artışla 4.151 düzeyinde kapatırken, Dow Jones endeksi de %0,30 artışla 33.987 düzeyine yükseldi. Nasdaq endeksi ise %0,28 paha kazanarak 12.158 düzeyine ulaştı. ABD tahvil piyasasında 10 yıllık tahvil faizleri %3,60, 2 yıllık tahvil faizleri de %4,19 düzeylerine yükseldi. VIX endeksi 0,12 puan gerileyerek 16,95 düzeyinde kapandı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Çin’de 1. çeyrek büyümesi açıklandı. Buna nazaran, yıllık büyüme 1.çeyrekte %4,5, çeyreklik büyüme ise %2,2 artış kaydederek beklentilerin üzerinde performans gözlendi. Beklentiler sırasıyla %4,0 ve %2,0 düzeylerindeydi. Sanayi üretiminde yıllık büyüme beklentilerin altında kalarak %3,9 düzeyinde gerçekleşti. Beklentiler Mart ayındaki sanayi üretim verisinin yıllık bazda %4,4 büyümesi istikametindeydi. Bununla birlikte, perakende satışlar tarafında ise yıllık bazda %10,6 artış kaydederek %7,5 olan beklentinin epeyce üzerinde gerçekleşme gösterdi. Bu sabah endeks tarafında Çin’de gelen büyüme verisi sonrasında Asya piyasalarında karışık seyir gözleniyor. Ayrıntılarda; Shanghai endeksinde %0,02, Hang Seng endeksinde %0,75’lik ve Kospi endeksinde %0,31’lik azalışlar görülüyor. Nikkei tarafında %0,63’lük ve Nifty 50 endeksinde %0,10luk yararlar yaşanıyor. ABD vadeliler cephesinde ise yatay negatif seyir takip ediyoruz. Euro bölgesinde Zew beklenti anketi ve dış ticaret istikrarı datalarının açıklanması bekleniyor. Almanya’da Zew beklenti anketi takip edilecek. ABD’de inşaat müsaadeleri ve konut başlangıçları dataları aylık bazda takip edilecek. Geçen ayki gerçekleşmeler sırasıyla %15,8 ile %9,8 artışlar istikametindeydi; Mart ayı beklentisi ise %6,1 ve %3,1 azalışlar göstermeleri halinde.

Gelecek gündemde neler var? Yarın Japonya’da kapasite kullanım oranı, sanayi üretimi ve dış ticaret istikrarı bilgileriyle ihracat ve ithalattaki yıllık değişim bilgileri açıklanacak. Euro bölgesinde 12:00’da TÜFE ve çekirdek TÜFE dataları açıklanacak. Çekirdek TÜFE için beklentiler %5,7 olması tarafında evvelki ay da bu düzeyde gerçekleşmişti. Manşet TÜFE’nin yıllık bazda %6,9 artması beklenirken evvelki ayki gerçekleşme tekrar tıpkı düzeydeydi. AMB yetkilisi Schnabel’in konuşması takip edilecek. ABD tarafında ise Fed’in Bej kitabı yayımlanacak.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı